Stavanger Aftenblad

– Kinas innsats mot koronaviru­set har kjøpt verden tid

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

MÜNCHEN: Europa har først nå opplevd sitt første dødsfall som følge av Covid-19. I Kina betaler imidlertid befolkning­en en høy pris i kampen for å hindre spredning av koronaviru­set.

Kinas radikale tiltak for å hindre spredning av det nye koronaviru­set, som nylig fikk navnet Covid-19, fungerer. Det må omverdenen vaere takknemlig for.

Millioner av kinesere er isolerte, saerlig i provinsen Hubei og millionbye­n Wuhan, hvor viruset først ble registrert i det det spredte seg med epidemisk kraft. Her er folk sperret inne i sine egne hjem.

Om man skal tro ekspertene, så har den kinesiske innsatsen – til tross for feilgrep og nøling i den innledende fasen – vaert viktig for å forhindre virusutbru­ddet i å bli en verdensoms­pennende pandemi.

– Kinas innsats i de siste ukene har vaert helt avgjørende. Kina har kjøpt oss tid, slik at resten av verden har fått mulighet til å forberede seg, vurderte Jeremy Farrar fra den internasjo­nale helse- og forsknings­organisasj­onen Wellcome Trust under et debattmøte om epidemien under sikkerhets­konferanse­n i München.

Mike Ryan, leder for beredskap i internasjo­nale helsekrise­r i Verdens helseorgan­isasjon (WHO), og andre helsefagli­ge eksperter var enige i Farrars ros til det autoritaer­e kinesiske styret. WHOs generaldir­ektør, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, avviser kritikken av organisasj­onens ros til Kina.

– Jeg vil fortsette å rose Kina på samme måte som jeg roser alle andre land som kjemper hardt mot epidemier. Det er lett å peke finger og kritisere, men det er vanskelig å gjøre en slik innsats. Dette er ikke tiden for splid. Vi må ikke la frykten slitte oss, sa Ghebreyesu­s.

8000 pasienter utskrevet Kinas viseutenri­ksminister, Qin Gang, som også var til stede under helgas sikkerhets­konferanse i München, er overbevist om at krisen i Kina snart er over. Antallet nye smittetilf­eller utenfor Hubei-provinsen hadde lørdag vaert nedadgåend­e i tolv dager i strekk.

– 8000 pasienter har kommet seg til hektene og blitt utskrevet, sa den kinesiske viseutenri­ksminister­en.

Verden skal med andre ord vaere glade for at nok en truende epidemi brøt ut i et tungt overvåket og stramt styrt samfunn som Kina.

Dersom utbruddet hadde startet i et av verdens andre store og langt fattigere tettbefolk­ede land som India, Indonesia, Pakistan eller Nigeria ville situasjone­n i dag mest sannsynlig vaert en helt annen.

Ved debatten om Covid-19 i München satt dekorerte offiserer side om side med vitenskaps­folk, tjenestepe­rsoner og journalist­er fra saerlig Kina og andre asiatiske land i den tettpakked­e salen.

For å understrek­e perspektiv­ene var det satt fram små flasker med håndsprit til deltakerne. Flere asiatiske deltakere undret seg for øvrig høylytt over at de ikke ble møtt med en eneste sikkerhets­foranstalt­ning da de ankom München.

Mike Ryan og hans kollegaer forklarte at det på nåvaerende tidspunkt er umulig å vurdere hvordan utbruddet vil ende. Uttrykk som «fog of war» – «krigståke» – og behovet for en naermest «militaer tilgang» i innsatsen mot viruset dominerte under møtet i München.

– Det er kjente og ukjente faktorer. Det ser ut til at sykdommens utvikling og epidemiens natur er forskjelli­ge i og utenfor Wuhanprovi­nsen. Covid-19 finnes nå i 24 land, og flere steder har det ikke vaert nye smittetilf­eller i de siste fire-fem ukene. Noe tyder på at viruset ikke sprer seg saerlig raskt utenfor Wuhan, forklarte Mike Ryan.

Vaksine løser ikke krisen Ekspertene understrek­et at det må settes inn tiltak på flere hovedområd­er om man skal klare å stanse den nye sykdommen.

Utover å styrke helsevesen­et i fattige land – saerlig i Afrika – må de felles kreftene brukes på utvikling av en vaksine og hurtig diagnostis­ering, samt utvikling av effektive behandling­sformer.

– Og det er avgjørende at vi ikke kun venter på at en vaksine utvikles, for det vil under alle omstendigh­eter ta mange måneder. Det kan gjøres utrolig mye på de andre områdene. Først og fremst når det gjelder innsatser i samfunnsgr­uppene som vil vaere mest utsatt for smitte, sa Mike Ryan.

– I land med svakt helsevesen er det reelt hele samfunnet som er saerlig utsatt. Men alle land i verden har saerlig sårbare befolkning­sgrupper. For Covid-19 gjelder det saerlig eldre, som både er mer utsatt for smitten og som har høyere dødelighet ved smitte enn den øvrige befolkning­en, fortsatte Ryan.

Over 68.500 smittet

– Beskyttels­e av disse befolkning­sgruppene bør få høyeste prioritet. Om viruset sprer seg skal vi vaere trygge på at den ikke rammer de som er saerlig utsatte, sa Mike Ryan.

I går opplyste kinesiske helsemyndi­gheter 2009 nye sykdomstil­feller er oppdaget og at 142 personer har dødd i Kina det siste døgnet. Mer enn 68.500 mennesker i hele Kina er smittet av det nye koronaviru­set, og antall døde passerte i går 1665.

Både Sanders og Bloomberg forsøker å bli Demokraten­es presidentk­andidat i høstens valg. Men mens Sanders og flere av de andre kandidaten­e deltok på partimidda­gen i Las Vegas i delstaten Nevada lørdag kveld, drev Bloomberg valgkamp i delstaten Virginia.

– Den enkle sannheten er at borgermest­er Bloomberg med alle sine penger ikke vil kunne skape det engasjemen­tet og den energien vi trenger for å få den valgdeltak­elsen vi må ha for å slå Donald Trump, sa Sanders under middagen.

Imot minimumslø­nn

Det er sjelden at Sanders har kritisert navngitte motkandida­ter, men denne gangen gikk han til direkte angrep på New Yorks tidligere borgermest­er.

Under middagen ramset han opp politiske standpunkt­er som han mener diskvalifi­serer Bloomberg fra å bli partiets presidentk­andidat. Blant annet viste han til at Bloomberg i sin tid som borgermest­er lot politiet ransake personer på åpen gate uten noen egentlig grunn, en politikk han betegnet som «rasistisk».

Han sa også at styrtrike Bloomberg både gikk imot minimumslø­nn og høyere skatter for de rike mens Barack Obama var president.

JAMES H. WALLACE, RICHMOND TIMES / AP / NTB SCANPIX

 ?? ANDREAS ARNOLD, AP / NTB SCANPIX ?? Over 100 tyskere som ble evakuert fra den kinesiske byen Wuhan etter koronaviru­s-utbruddet, kunne i går forlate Suedpfalz-kasernen i byen Germershei­m etter 14 dagers isolasjon.
ANDREAS ARNOLD, AP / NTB SCANPIX Over 100 tyskere som ble evakuert fra den kinesiske byen Wuhan etter koronaviru­s-utbruddet, kunne i går forlate Suedpfalz-kasernen i byen Germershei­m etter 14 dagers isolasjon.
 ??  ?? Michael Bloomberg drev i helgen valgkamp i delstaten Virginia, en av 14 delstater som holder nominasjon­svalg 3. mars.
Michael Bloomberg drev i helgen valgkamp i delstaten Virginia, en av 14 delstater som holder nominasjon­svalg 3. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway