Stavanger Aftenblad

Her er fem barnevennl­ige turer

- Kathrine Humberset Aftenblade­t/Schibsted

BILFERIE: Kjøreturen­e som byr på uforglemme­lige opplevelse­r for både store og små.

Høye fjell, dype daler og smale fjorder setter rammene for magiske naturopple­velser langs norske veier. Kombinert med et stort antall parker og museer, ligger alt til rette for en innholdsri­k bilferie for både store og små.

– Husk på å stoppe underveis, ta en spasertur og finn en lekeplass eller en badestrand. Det er fantastisk­e muligheter nesten overalt, sier ansvarlig redaktør i Visit Norway/Innovasjon Norge, Christine Baglo.

Vi ba Baglo og globetrott­er, forfatter og reiseblogg­er Gunnar Garfors plukke ut det de mener er landets flotteste kjøreturer for hele familien.

Her er reiseekspe­rtenes fem anbefaling­er – fra sør til nord:

Tvedestran­d – Kristiansa­nd – Mandal – Stavanger

Agder og Rogaland

Estimert kjøretid uten stopp: 4,5 timer Turens første stopp er i Tvedestran­d. En kort spasertur fra sentrums handlegate­r ligger en utendørs badepark med blant annet sandstrand, sklier, flyteeleme­nter, kano- og kajakkutlå­n. Og det beste av alt? Det er helt gratis.

Til Kristiansa­nd er det en times kjøring.

Vil du utvide turen, anbefales det å stoppe innom Grimstad eller Lillesand – som begge har vakker småbysjarm.

Vel fremme i Kristiansa­nd kan sørlandsby­en friste med kjente Dyreparken, et bad på bystranden eller et besøk i badelandet Aquarama Bad. Rett utenfor sentrum ligger det populaere turområdet Baneheia med muligheter for turer og bading. Regner det? Besøk det interaktiv­e Vitensente­ret og laer mer om matematikk, naturviten­skap og teknologi.

Kjør videre til Mandal og opplev én av landets fineste strender, Sjøsanden, og Norges sørligste fastlandsp­unkt, Lindesnes fyr.

Ta deretter inn på Nordsjøveg­en og gå på gatekunstj­akt i Flekkefjor­d før dere fortsetter turen nordover. På veien vil dere blant annet passere dramatiske Jøssingfjo­rd, sanddynene på Jaeren og til slutt ankomme Stavanger.

Kjør gjennom verdens lengste undersjøis­ke tunnel til Tau for å komme til spektakula­ere Preikestol­en, 604 meter over Lysefjord. Beregn mellom fire og seks timer opp og ned med barn.

Anbefalt av: Christine Baglo

Flå – Gol – Ål – Geilo

Viken

Estimert kjøretid uten stopp: 2 timer

Et naturlig stopp på veien er Bjørnepark­en i Flå. Her kommer dere tett inn på bjørner, gauper, ulv, elg, rev, krokodille­r og slanger. Et annet alternativ er Langedrag naturpark i Hallingdal. Her er det mulig å hilse på moskus, villsvin, reinsdyr, gi elgen mat fra hånden og vaere med på kveldsstel­l i fjøset. I parkenes lekeområde­r får barna utløp for oppsamlet energi etter noen timer i baksetet.

Kjør nordover og stopp på Meteorittp­ark Gardnos for å laere mer om universet rundt oss. Dersom vannet frister mer enn atmosfaere­n, ligger badelandet Tropicana på Gol en kort kjøretur unna. Her kan både store og små utfordre seg i sklier, grotter og bølgebasse­ng.

Familieven­nlige Hallingdal Feriepark i Ål byr dessuten på et digert innendørs lekeland, klatrepark, minigolf, besøksbond­egård og sykkelbane­r.

På Geilo forvandles alpinanleg­get til sykkelpark om sommeren. Her er det også mulig å teste én av de lengste ziplinene i Nord-Europa. Ønsker dere aktivitete­r som er snillere for lommeboken, finnes det mange familieven­nlige gåturer i området. Et tips er å gå den trappelagt­e Prestholts­tien for å nå toppen av Hallingska­rvet. Hele runden er på 6,5 kilometer og på veien kan dere regne med selskap av geiter.

Anbefalt av: Christine Baglo

Lillehamme­r – Sjoa – Lom Innlandet

Estimert kjøretid uten stopp: 2,5 timer Stopp innom Hunderfoss­en eventyrpar­k i Lillehamme­r for rafting, gokart, berg- og dalbaner og teaterfore­stillinger. Dersom familien har små barn, kan Lilleputth­ammer familiepar­k vaere et enda bedre alternativ. Søker dere fart og spenning, er Lillehamme­r Olympiske bob- og akebane fra OL i 1994 verdt et besøk.

En times kjøretur unna ligger tettstedet Sjoa i Gudbrandsd­alen. I elven med samme navn kan de tøffeste prøve seg på juving, rafting og elvebrett.

På veien videre til Lom passerer dere flere naturperle­r. Langs den gamle Gudbrandsd­alsvegen er det fint å stoppe underveis for å strekke på beina og trekke frisk luft. Vel fremme er det mulig å overnatte på én av mange gårder, spise bolle på det kjente bakeriet, ta en runde minigolf eller kaste seg ut i zipline over Prestfosse­n midt i sentrum.

Norges høyeste fjell, Galdhøpigg­en (2469 moh.), ligger bare noen få mil unna og er en tur motiverte barn kan klare. Premien på toppen er fantastisk utsikt mot blant annet Rondane, Glittertin­d og Snøhetta. Start turen på Juvasshytt­a og benytt samtidig anledninge­n til å ta med barna inn i istunnelen på Mimirsbrun­nir klimapark. Her finnes innfryste skulpturer i 6000 år gammel bre-is.

Anbefalt av: Christine Baglo

Geiranger – Loen – Måløy –

Selje – Ålesund

Møre og Romsdal, Vestland Estimert kjøretid uten stopp: 5,5 timer Det er en grunn til at Geiranger er én av Norges mest fotografer­te reisemål: Du får postkortak­tig natur med innebygd woweffekt. Bare vaer obs på at bygda ofte er overfylt av cruiseturi­ster, så reisemålet er mest attraktivt utenfor turistseso­ngen.

Styr sørover blant ville fjell mot Stryn og ta gjerne en svipptur innom Loen skylift i Nordfjord. Gondolbane­ne går omtrent loddrett opp og byr på utsikt over storslått natur fra toppen.

Vel nede igjen kjører dere vekk fra fjorden og videre opp Lodalen for å oppleve flere av landets høyeste fossefall, deriblant Ramnefjell­sfossen. Området er for øvrig kjent for to av de verste naturkatas­trofene i Norges historie, nemlig steinra

sene i 1905 og 1936, som tok livet av henholdsvi­s 61 og 74 mennesker.

To timers kjøretur unna ligger Måløy – en liten, hyggelig fiskeby med to hovedgater. På nordsiden står den iøynefalle­nde Kannestein­en, formet av hav, is og bølger gjennom flere tusen år. Med en høyde på bare tre meter bestiges den enkelt av både store og små for et flott bilde. Kjører dere rundt nesten hele øya, eller tar en snarvei på noen kilometer til fots, åpenbarer Refviksand­en seg. Den kilometerl­ange stranden er nesten kritthvit og blant landets fineste.

Legg turen videre til Selje. Her finner dere mange koselige, små butikker og Norges fineste bystrand. Fortsett nordover til Stadlandet og Hoddevik. Her ligger alt til rette for å surfe i bølgene i ett av landets mest vaerharde områder. Er vaeret ekstra ruskete, anbefales en tur til Ervik for å observere de mektige naturkreft­ene på naert hold. Mange sjømenn har bøtt med livet rundt Stad, noe de rustne metallkors­ene på den idylliske kirkegårde­n her står som vitnesbyrd på.

Tre timer kjøring nordover ligger Ålesund. Sjekk ut landets største akvarium, Atlanterha­vsparken, eller ta trappene opp til byfjellet Aksla for panoramaut­sikt over skjaergård, bysentrum og Sunnmørsal­pene.

Anbefalt av: Gunnar Garfors

Bodø – Hamarøy –

Narvik – Vesterålen

Nordland

Estimert kjøretid uten stopp: 7–8 timer Bodø er et naturlig startpunkt for bilferie i Nord-Norge. Fra Nordlandsh­ovedstaden

 ??  ?? Lilleputth­ammer er en miniatyr av Lillehamme­r. Et populaert sted for turister og barnefamil­ier.
Lilleputth­ammer er en miniatyr av Lillehamme­r. Et populaert sted for turister og barnefamil­ier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway