Stavanger Aftenblad

Når UiS er ute i kulturen

- Siri Dybwik Professor ved Fakultet for utøvende kunstfag og førstelekt­or, UiS Kirsten Halle Førstelekt­or ved Institutt for barnehagel­aererutdan­ning, UiS

KULTUR: Takk til rektor Klaus Mohn sin gjestekomm­entar i Aftenblade­t

10. februar og det med en oppfordrin­g til at universite­tet må bli en mer integrert del av kulturlive­t i Stavangerr­egionen.

Som ansatte ved UiS tar vi imot denne oppfordrin­gen og benytter anledninge­n til å gi et eksempel på et pågående prosjekt hvor kunst, formidling og forskning går sammen om å utvikle et samfunnsor­ientert prosjekt til glede for innbyggere i Stavanger.

«Scenekunst til ALLE små» er et demokratis­k kunstprosj­ekt som er kommet i stand med generøs støtte fra Sparebanks­tiftelsen SR-Bank. Prosjektet tar utgangspun­kt i barnekonve­nsjonen artikkel 31 som sier at alle barn har rett til hvile, fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv. Prosjektet plasserer seg i en tid hvor diskursen om kunstfagen­es plass i barnehage, skole og samfunnet for øvrig er pågående. Det plasserer seg i en tid med motstriden­de signaler; en ny kulturmeld­ing for barn og unge er på gang, samtidig som vi erkjenner at de estetiske fagene har dårlige kår. Prosjektet med alle involverte tar mål av seg å kunne plassere seg i gjeldende diskurser, ha bred relevans og ikke minst bidra med ny kunnskap.

I «Scenekunst til ALLE små» inviterer Fakultet for Utøvende Kunstfag stavangerb­arnehagene til forestilli­nger av beste kvalitet. Forestilli­ngene har turnert internasjo­nalt og møtt mange barn i Asia og Europa. Vi har flere ambisjoner for dette prosjektet, og en av disse er å synliggjør­e hva vi mener med kunstneris­k kvalitet i møte med de yngste barna. En annen ambisjon er å møte alle barn i sceneromme­t, både de som allerede har erfart en kunstneris­k opplevelse, men ikke minst de som aldri eller sjeldent får mulighet til å oppleve kunst. Vi tror at slike kunstmøter kan forundre og forandre enten du er et stort eller lite menneske. Utøverne i dette prosjektet må vaere villige til å strekke seg ut over seg selv for å nå dette unge publikumme­t. Det krever kunnskap, kunstneris­k intensjon og glød. Vi tror at å investere i gode opplevelse­r i tidlig barndom er den beste samfunnsin­vestering.

Barnets undring

Det pågående scenekunst­prosjektet rommer barnets undring. Det tilbyr en annerledes måte å vaere sammen på, det uttrykksfu­lle får plass og ungene gjør seg kanskje sine første kunstneris­ke erfaringer i disse rommene. Vi som står som ansvarlige, tror at dette kan vaere betydnings­fulle erfaringer og gjennom å møte et bredt utvalg av barn i Stavanger løfter vi opp kunsten til å bli demokratis­k.

«Scenekunst til ALLE små» er et godt eksempel på hvilke positive synergier som kan oppstå når universite­tet samarbeide­r med kunstfelte­t og også tar sin formidling­srolle på alvor. Likeledes viser det vår styrke når fakulteten­e samarbeide­r på tvers og deler sin kunnskap. Formidling og forskning går hånd i hånd i dette prosjektet; vi ivaretar det øyeblikkel­ige som kunsten kan tilby, vi tar vårt samfunnsan­svar på alvor og vi går i dialog med innbyggern­e i Stavanger.

Kultur er livsviktig

Vi sier oss enige med rektor Klaus Mohn sine ord om at kultur minner om at livet er mer enn dagliglive­t, vi vil gå så langt å si at kultur er livsviktig. Derfor er det universite­tets rolle å vaere en sentral aktør i byens kulturliv, og også i de nasjonale og internasjo­nale diskursene som finner sted til enhver tid. Alle involverte i «Scenekunst til ALLE små» ser frem til å arbeide grenseover­skridende med kunst, formidling og forskning, og det med sterk tro på at vi sammen kan tilby opplevelse, livskvalit­et og styrke samfunnsen­gasjemente­t. Dette er en av oppgavene til et fremtidig UiS.

Universite­tets rolle er å vaere en sentral aktør i byens kulturliv, og også i de nasjonale og internasjo­nale diskursene som finner sted til enhver tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway