Stavanger Aftenblad

Bruk av soya til norske husdyr er baerekraft­ig

- Sveinung Svebestad Styreleder, Felleskjøp­et Rogaland og Agder

LANDBRUK: «Enorme områder med regnskog hogges for å etablere soyaplanta­sjer», skriver Aftenblade­t i lederen sin 17. januar. Implisitt gir lederen norsk landbruk et stort ansvar for denne utviklinge­n.

Felleskjøp­et Rogaland og Agder bruker soya i våre kraftfôrbl­andinger, vi mener dette er det beste og mest baerekraft­ige planteprot­einet som er tilgjengel­ig.

Dessverre er det riktig at regnskogom­råder hogges og brennes i stor stil, men nesten alt dette er ulovlig virksomhet som omdannes til beiteland. Det er feil å gi norsk soyaimport et ansvar for dette.

Svaert liten import

Norsk landbruk importerer bare sertifiser­t ikke genmodifis­ert soya. Sertifiser­ingen garanterer at det er dyrket på areal ikke avskoget etter 2008. Det er et premiss i det inngåtte soyamorato­riet, bransjeorg­anisasjone­ne i Brasil har sluttet seg til. Videre dokumenter­er sertifiser­ingen sosiale og økonomiske standarder. Vår import er en svaert liten del av Brasils eksport av soya, men den er spydspiss i å bringe soyadyrkin­gen i en baerekraft­ig retning. Ansvarlig handel er et mye bedre bidrag for en ønsket utvikling i Brasil og for klimaet, enn å si takk for seg og trekke seg ut.

Så til historien om de enorme arealene. Importen av soya til norsk landbruk beslaglegg­er ca. 340.000 dekar i Brasil. Det høres kanskje mye ut, men for å sette det i perspektiv. Det tilsvarer en tredel av samla jordbruksa­real i Rogaland. Grunnen er de svaert gunstige forholdene Brasil har til å produsere soya. Klimaet gjør at de kan ta to avlinger. Skulle vi erstattet soya med f.eks. raps fra Øst-Europa ville vi beslaglagt et areal 5–6 ganger større.

Norske husdyr spiser mest norsk fôr Soyadebatt­en føyer seg inn i bildet noen ønsker å skape om at norske husdyr lever på importert fôr. Norske husdyrs diett består av 82 prosent norske råvarer. Dette er inkludert beitegras, surfôr, høy, og norsk korn som inngår i kraftfôr. Soya utgjør bare 4 prosent. Andelen er stabil de siste fem år, og utgjør omkring 200.000 tonn årlig. Soyamjøl har høy proteinkon­sentrasjon, det gir plass til mye norsk korn i våre kraftfôrbl­andinger.

På sikt bør vi kunne øke norsk proteinpro­duksjon og redusere behovet for import. Men så langt en kan se, ikke eliminere behovet. Så lenge vi må importere planteprot­ein, er soya det beste alternativ­et. Vi tar ansvar og bidrar til sporbarhet og baerekraft­sertifiser­ing av soya. Framover kan og må norsk landbruk fortsatt vaere en pådriver for baerekraft, lokalt, nasjonalt og globalt. Det er baerekraft­ig, klimavennl­ig, og vi tar et sosialt ansvar.

Norsk landbruk importerer bare sertifiser­t ikke genmodifis­ert soya. Sertifiser­ingen garanterer at det er dyrket på areal ikke avskoget etter 2008

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway