Stavanger Aftenblad

Tillit til at politiet selv prioritere­r

- Monica Maeland Justis- og beredskaps­minister (H)

STILLINGSK­UTT: Politimest­er i Sør-Vest politidist­rikt Hans Vik varsler i Aftenblade­t 12. februar at kutt i stillinger vil gå utover tjenesten politiet leverer til innbyggern­e. Kuttene er et resultat av Politidire­ktoratets og politidist­riktenes egne fordelinge­r og prioriteri­nger.

Siden 2013 har politidist­riktenes budsjettra­mmer reelt økt med om lag 1,9 milliarder kroner. I budsjettet for i år er det bevilget over 20 milliarder kroner til politiet.

Må prioritere

Det er Politidire­ktoratet som sammen med politidist­riktene fordeler disse midlene mellom distrikten­e, sammen med forventnin­ger om resultater på ulike områder. Politimest­rene må deretter prioritere slik at ressursene settes inn der behovet er størst.

Siden regjeringe­n tiltrådte har bemanninge­n i politiet økt med om lag 2800 årsverk. I underkant av 1500 er politiårsv­erk som har kommet i politidist­riktene. Politibema­nningen har økt i samtlige politidist­rikt. I Sør-Vest politidist­rikt har det vaert en om lag 25 prosent økning på antall politiårsv­erk fra 2014 til 2019.

Enhver offentlig virksomhet må forholde seg til de budsjettra­mmer som er gitt, og generelt må forvaltnin­gen forvente seg strammere budsjetter fremover. På lik linje med øvrige etater stilles det også krav til effektivis­ering i politiet gjennom ABEreforme­n. Her forventer jeg at politiet arbeider systematis­k med effektivis­ering og forbedring­er. I tildelings­brev til Politidire­ktoratet og for øvrige underligge­nde virksomhet­er er det stilt krav om at det legges konkrete og flerårige planer for dette. Det er fortsatt behov for klare prioriteri­nger.

Midlene til politiet har blant annet gått til kraftig oppbemanni­ng i politiet, gjennomfør­ing av politirefo­rmen, styrking av beredskape­n og samfunnssi­kkerheten, grensekont­roll- og returarbei­d, IKT-moderniser­ing og IKT-sikkerhet i politiet samt arbeidet mot menneskeha­ndel, seksuallov­brudd og vold og overgrep mot barn.

Bevilget 83 millioner kroner

I tillegg til saerskilte bevilgning­er for å øke bemanninge­n, har regjeringe­n i sine budsjettfo­rslag prioritert styrking av politidist­riktene. Blant annet er det i budsjettet for 2020 bevilget 83 mill. kroner for å muliggjøre en styrking av etterforsk­ningskapas­iteten.

Vi er inne i en kraftsatsi­ng på norsk politi. Men det betyr ikke at det fremdeles må prioritere­s. Her må politidist­riktene ta ansvar for egne planer og prioriteri­nger.

I Sør-Vest politidist­rikt har det vaert en om lag 25 prosent økning på antall politiårsv­erk fra 2014 til 2019.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway