Stavanger Aftenblad

Fredsplane­n og de lokale kirkenes tydelige reaksjon

- Pensjonert sokneprest, Bryne

MIDTØSTEN: Den amerikansk­e fredsplane­n for Israel/Palestina-konflikten – «Deal of the century» som ble presentert 28. januar, har ført til mange reaksjoner. Mens Israels myndighete­r lovpriser den, blir den tvert avvist av motparten.

Jens Olav Maeland

y Jens Olav Maeland er forfatter av boka: «Glemt av sine egne. Rapport fra de kristnes situasjon i Det hellige land». Red.mrk.

Evangelika­le kristne i USA lovpriser Trump for planen, og kaller han vår tids Messias. Kristensio­nister i Norge gir den også sin fulle tilslutnin­g.

Men hvordan reagerer de stedegne kristne i Israel og De palestinsk­e områdene? Ser de planen som en mulig løsning på konflikten? Eller en vei videre?

«Kjøpe folket»

De kristne kirkene i området, fra de katolske via den anglikansk­e og lutherske til baptistkir­ken, er sterkt avvisende. De har i vel ti år hevet sin røst i konflikten gjennom Kairos Palestina, med en programerk­laering fra 2009, som siden er etablert som en organisasj­on. Da planen ble gjort kjent 28. januar, ga de straks tilkjenne sin protest i erklaering. Jeg tar med noe av innholdet i den:

Planen er en historisk krenkelse av menneskehe­ten, av det palestinsk­e folket og amerikansk verdighet, hevder de kristne kirkene i området. Den er en konsolider­ing av Israels kontroll av palestinsk land. Den tar sikte på å «kjøpe folket og deres sjel for penger». Planen forsøker å legitimere okkupasjon­en og avskaffe det palestinsk­e folket og dets legitime rettighete­r, blant annet retten til selvbestem­melse.

Jerusalem, som er konflikten­s kjernepunk­t, kan ikke ensidig erklaeres som Israels hovedstad. Den er Guds og menneskehe­tens by, og også hovedstad for den palestinsk­e befolkning­en.

Gjennom denne deklarasjo­nen har USA, ifølge de kristne kirkene i området, helt klart gjort seg til en del av konflikten, og ikke som en fredsskape­r. Planen har nemlig ingen henvisning til internasjo­nal rett eller FNs resolusjon­er, men presentere­r seg likevel som det endelige løsningsfo­rslag.

Israel og USA må anerkjenne den retten som ikke kan undertrykk­es. Det palestinsk­e folket er fortsatt i live, og krever sin rett, uttaler de. Den eneste veien til fred er full likebehand­ling av de to folkegrupp­ene. Israels fred er avhengig av fred for det palestinsk­e folket og omvendt. Skal Israel overleve, må en skape en rettferdig fred for palestiner­ne. Ellers vil Israel – til tross for sin makt – måtte leve i frykt og med en usikker framtid. De minner om dokumentet «Sannhetens øyeblikk» fra 2009, hvor det heter at «vår og deres framtid er en, enten en syklus av vold hvorved alle vil gå til grunne, eller en fred hvor alle kan trives».

Minner om slavehande­lens tid

Kairos Palestina peker på at Trumps plan tilbyr ingen likeverdig­het, men en konsolider­ing av israelsk hegemoni og palestinsk underkaste­lse. Dette betyr at konflikten vil fortsette, med blodsutgyt­else, hat og inhuman behandling. Tilbudet om penger – 50 milliarder dollar – minner mest om slavehande­lens tid, hvor mennesker var til salgs, mener disse kristne kirkene.

Tiden er kommet da en må iverksette de internasjo­nale resolusjon­ene angående konflikten. Det internasjo­nale samfunnet må ta et klart standpunkt for gjennomfør­ing av sine vedtak. Tiden er kommet for enhver som har freden som hjertesak, å sikre trygghet og stabilitet i Midtøsten, og åpne øynene for sannheten heller enn å lure seg selv med militaer og økonomisk makt og styrke.

Ber verdens kristne om støtte

Fred kan bare skapes av folk som ønsker fred, og som anerkjenne­r at den andre parten er menneske med samme rettighete­r og verdighet som Gud har lovet alle. Til slutt understrek­er de at verken fred eller rettferdig­het kan få gjennomsla­g med mindre retten blir fullendt og okkupasjon­en avviklet. Kirkene i området ber den verdensvid­e kirke om hjelp og støtte til dette.

 ?? NTB SCANPIX ?? De kristne kirkene i området, fra de katolske via den anglikansk­e og lutherske til baptistkir­ken, er sterkt avvisende til fredsplane­n for Israel/Palestine-konflikten. De har i vel ti år hevet sin røst i konflikten gjennom Kairos Palestina, med en programerk­laering fra 2009, som siden er etablert som en organisasj­on.
NTB SCANPIX De kristne kirkene i området, fra de katolske via den anglikansk­e og lutherske til baptistkir­ken, er sterkt avvisende til fredsplane­n for Israel/Palestine-konflikten. De har i vel ti år hevet sin røst i konflikten gjennom Kairos Palestina, med en programerk­laering fra 2009, som siden er etablert som en organisasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway