Stavanger Aftenblad

Her sitter de midt i slaget i Hafrsfjord

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: William Pedersen Eskeland og Elise Eskeland kom så vidt fra det med livet i behold da Viking House på Strandkaie­n ble offisielt åpnet på lørdag.

Leif Tore Lindø

Wow! Jeg måtte dukke, for plutselig kom det en pil. Elise Eskeland står med stor øyne i et rom formet som et vikingskip. Hun har nettopp tatt av seg VR-brillene og et headset. I 14 minutter har hun vaert midt inne i historien om Harald Hårfagre, Gyda, slaget i Hafrsfjord og samlingen av Norge.

– Jeg fikk også nesten en pil på meg. Det var ganske kult, sier William Pedersen Eskeland.

De to diskuterer heftig det de nettopp har sett, før de setter seg helt framme i skipet og blir tatt bilde av med vikingsver­d og revepels.

Lørdag var det offisiell åpning av Viking House på Strandkaie­n i Stavanger. Huset har strengt tatt vaert åpent i nesten et år. Her har turister og andre interesser­te kommet inn for å få den første smakebiten på viking-historien.

Midt i historien

Viking House er et pionerpros­jekt som har som formål å bevare og formidle den norske og norrøne sagatradis­jonen ved hjelp av Virtual Reality (VR). Brillene som William og Elise hadde på seg, kombinert med lyd, gjør at man kan oppleve historien på en annerledes måte. Med brillene på hodet kan man se 360 grader rundt, og tanken er at man «er der».

Filmen som vises i Viking House tar publikum med til Dovregubbe­ns Hall, via Harald Hårfagres frammarsj og helt til de blodige slaget i Hafrsfjord. Handlingen følger et skipsmanns­kap som formidler Haralds ønske om giftermål til Gyda Eiriksdott­er i Telemark. Samtidig blir vi kjent med flere episoder fra sagaen, som moren, Ragnhilds drøm, møtet med jotunkonge­n Dovre i Dovrefjell som ifølge Flatøybok var den som ga Harald oppdraget å samle Norge til ett rike. Vi er på tinget og vi står altså midt i slaget, der piler og sverd gjør det piler og sverd gjør.

Filmen heter «Den første kongen» og er skrevet av Bård Titlestad. Karakterde­signet er laget av Anders Kvåle Rue. Titlestad og Rue var begge sentrale i publiserin­gsarbeidet med det store sagaverket Flatøybok. Andre kilder er Ágrip, Fagerskinn­a, Heimskring­la og Morkinskin­na.

Tanken med filmen er, forteller Elisabeth Øvstebø, at folk skal få oppleve historien, ikke bare høre den. Den er pølserosin­en i et hus fullt av vikingeffe­kter, sjokolade og informasjo­n. Selve huset er utsmykket med vikingmoti­ver utført av treskjaere­ren Ingeborg Frilstad.

– Vi ligger på kaien, akkurat der cruiseturi­stene kommer inn. De er selvsagt en viktig gruppe for oss. Interessen for vikingtide­n og sagaene er veldig stor, sier Øvstebø i Saga Bok.

Viktig for Stavanger

Turistene har allerede strømmet til, men folkene bak Viking House forteller også om besøk fra lokale interesser­te og andre som besøker Stavanger.

Under den offisielle åpningen var det Dovregubbe­n sjøl som fikk klippe snoren. Resten av dagen var fylt opp med aktivitete­r for barn og voksne. For mange som besøker Stavanger, saerlig utenlandsk­e gjester, vil Viking House ble det første møtet med vikinghist­orien. Daglig leder Line Murphy har allerede hatt det travelt, og hun håper det skal fortsette sånn.

– Nå kan vi tilby et levende møte med historien. Det er viktig for dem som besøker oss, men det er også viktig for oss som bor her, sier Murphy.

 ?? ANDERS MINGE ?? William Pedersen Eskeland og Elise Eskeland opplever at pilene suser rundt hodet på dem under slaget i Hafrsfjord.
ANDERS MINGE William Pedersen Eskeland og Elise Eskeland opplever at pilene suser rundt hodet på dem under slaget i Hafrsfjord.
 ?? ANDERS MINGE ?? Elisabeth Øvstebø og Line Murphy inviterte til offisiell åpning av Viking House på lørdag.
ANDERS MINGE Elisabeth Øvstebø og Line Murphy inviterte til offisiell åpning av Viking House på lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway