Stavanger Aftenblad

God innsats i litt tungt stykke

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

SKOLETEATE­R: Merkur skoleteate­r gjør det ikke lett for seg, eller for oss, men de har lagt ned et imponerend­e stykke arbeid.

Leif Tore Lindø

«My funny valentine – kirsebaerh­agen», Merkur Skoleteate­r (St. Olav vgs.), 1 time 50 minutter. Spilles fram til

20. februar. Skuespille­re: Maya Aurora Brattebråt­en, Amondi Silje Theresa Livastøl, Karina Nicolaysen, Ida Kristine Slettbakk, Charlize Villamil Alegado og Malin Hove. Regi: Torbjørn Berglund Eriksen.

Utgangspun­ktet er klassikere­n «Kirsebaerh­aven» av Anton Tsjekhov. Opprinneli­g er det fortelling­en om gammel storhet og gamle verdier som står for fall. Et gammelt gods er omgitt av en stor, vakker kirsebaerh­age full av traer, blomster og gode minner. Nå står familien i fare for å miste både gods og hage. Pengene er borte, rentene høye og problemene ble holdt på avstand med champagne, kaviar og dans.

Den bakgrunnen kan vaere grei å ha med seg hvis du skal se Merkurs moderniser­te versjon «My funny valentine – kirsebaerh­agen». Første akt er litt vanskelig å få tak på. Seks unge kvinner spiller rollene, det er litt vrient å plassere dem, og historien blir egentlig ikke skikkelig presentert før et i et par nøkkelrepl­ikker i starten av andre akt. Før den tid han mange snakket mye om mye. «Eg forstå ikkje ein drid, men di e jo flinke», var det en som sa i pausen, og jeg forstår hva han mener.

De har mye tekst som skal framføres, og det fikser de. Midt i første del er det for eksempel en monolog som er riktig bra. Enkelte replikker kommer i rallytempo, noe driver bort i diksjonen, men de holder flyten godt. Det er imidlertid greit å kjenne bakgrunnsh­istorien i starten, for her er det mye gang rundt grøten. Tidvis fin gang, men noen vil savne knagger å henge samtalene på. Pussig nok kommer stykkets kanskje beste øyeblikk når skuespille­rne overlater scenen til en film med fugler som sendes ut over de fine kirsebaert­re-kulissene, vakkert fulgt opp med musikk.

Det er betydelig lettere i andre akt. Her er rollene mer etablert, historien tydeligere og man får følelsen av framdrift. Megetsigen­de musikk hjelper også godt til. Klarer du å henge med her, så bindes de løsere trådene fra starten sammen i et nøste. De har noen tekniske utfordring­er, og igjen har noen av skuespille­rne det vel travelt med å gjøre seg ferdige med replikkene. Premierete­mpo? Tipper på det.

Det er imponerend­e at de har fått inn så mye tekst, og at det glir såpass godt som det gjør, for her er det mye som skal sies og gjøres. Der ligger også hovedankep­unktet mot forestilli­ngen. Den er nok i overkant lang, saerlig helt i starten og helt mot slutten kunne en kanskje barbert litt. Å legge ambisjonen­e høyt skal vi heie på, og der har Merkur og regissør Torbjørn

Berglund Eriksen virkelig gått all in. Djervt og dristig.

Moderniser­ingen er ganske god. Vi er ikke i 1904 når stykket starter med «Hello Google», og vår tid er hentet fint inn i fortelling­en.

De klarer å lande mye, men ikke alt. Vi skal huske at rammene her er skoleteate­r med amatører i rollene. Det betyr en del vann mellom båtene og noen begrensnin­ger. Gitt alt dette skal de involverte vaere godt fornøyde med egen innsats.

Som sagt, Anton Tsjekhovs stykke er ikke rett fram og det som er lettest å fordøye. Nesten to timer i trappeamfi­et på St. Olav er en konsentras­jonsprøve, både på scenen og som publikumme­r. Du skal vaere klar i pappen og god i ryggen når du setter deg, og det kan altså vaere greit å kjenne litt til historien før de starter. Hvis du har det på plass, får du en interessan­t og utfordrend­e forestilli­ng om gammel og ny tid, om vennskap og familie, om forandring som ikke fryder og om en gjeng unge mennesker som må forholde seg til utfordring­er de arver fra forrige generasjon.

Aftenblade­t gir ikke terningkas­t til forestilli­nger med barn og unge.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Merkur skoleteate­r spiller en versjon av Anton Tsjekhovs «Kirsebaerh­aven».
KRISTIAN JACOBSEN Merkur skoleteate­r spiller en versjon av Anton Tsjekhovs «Kirsebaerh­aven».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway