Stavanger Aftenblad

Gjør det gode du kan

-

LEDER: Fellesskap og samhold er blitt begreper som brukes oftere mennesker imellom og i den politiske retorikken.

Plutselig ser vi at andre og annerledes verdier vokser fram til erstatning for gamle og tilvante. Innholdet i de nye omgangsfor­mene og tiltalefor­mene er mer tilpasset et ønske om menneskeli­g varme. Rene høflighets­fraser er ut.

Situasjone­n kommer til å endre oss som individer og som nasjoner. Det kan kanskje vaere positivt. Saerlig hvis vi snakker om vestlig, personlig overforbru­k og rovdrift på naturressu­rser. Det er grunn til å håpe at den nye hverdagen kan framskynde den typen endringer. Og skape mer medmennesk­elighet.

Men pandemisit­uasjonen kan også bidra til å få fram det verste i oss. Vi har fått meldinger om nasjoner med makt og penger som regelrett rapper forsendels­er av medisinsk teknisk utstyr og verneutsty­r bestilt av noen andre. Vi ser det i Europa, EU-landene imellom, når det grenseløse samarbeide­t som EU fremmet, erstattes av nasjonale vedtak og forbud som skal forhindre at andre land får del i goder man selv har bruk for.

Overført på den globale arenaen ser vi med begrunnet frykt og uro på hva som vil skje når koronapand­emien brer om seg i flyktningl­eirer og konfliktom­råder der helsetilbu­d er fravaerend­e. Toleransen og omtanken for hverandre kommer da ofte til kort.

Det er behov for å styrke det internasjo­nale samarbeide­t. Nå, men også med sikte på å bygge opp bedre og sterkere samarbeids­former når pandemien er over. FN er et organ som i aller høyeste grad trenger økt autoritet, bedre finansielt grunnlag, og en sterkere global innflytels­e.

FNs aller første generalfor­samling ble innledet 10. januar 1946 i ett av de største forsamling­slokalene som finnes i London; Central Hall. Bygget i Westminste­r i London er reist av og eies av metodisten­e, kirkesamfu­nnet som startet som en sosial bevegelse blant de fattigste i London på 1700-tallet. Brødrepare­t John og Charles Wesley sto bak, og i ett av rommene i Central Hall står de berømte ordene som de to etterlot seg: «Gjør alt det gode du kan, med alle midler du kan, på alle måter du kan, mot alle mennesker du kan, så lenge du bare kan ...»

Mot slutten av en påsketid med rom for ettertanke, kan det vaere god grunn til å gjenta disse godhetsfor­maningene. Det gjelder overfor oss som enkeltmenn­esker, og ikke minst for alle verdens nasjoner.

FN trenger økt autoritet, bedre finansielt grunnlag, og en sterkere global innflytels­e

 ?? MATT DUNHAM / AP ?? Central Hall Westminste­r i London, der FNs første generalfor­samling fant sted.
MATT DUNHAM / AP Central Hall Westminste­r i London, der FNs første generalfor­samling fant sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway