Stavanger Aftenblad

Alt blir bra

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Skulle det først komme en pandemi, er Norge det beste landet å bo i, også nå. Vi har det bra her, tross alt.

Langfredag viste NRK dronebilde­r fra Hart Island utenfor New York av massegrave­r, der døde av koronaviru­set blir begravet.

Som om det skulle vaere en trøst, meldte britiske BBC om at de døde som begraves her enten er personer uten naere pårørende eller personer som ikke har råd til en vanlig begravelse.

De ble lagt i enkle trebokser, på rekke og rad i en grøft som ble fylt igjen av en gravemaski­n. Muligens hadde de ligget i et kjølelager på vent før dette, og før dette igjen dødd alene på et overfylt sykehus.

De fattigste

Massegrave­ne på Hart Island er ikke noe nytt. Siden 1980 har naermere 70.000 mennesker blitt begravd her. Det er plass til 100 voksne i hver grav. Her ligger de aller fattigste. Med de mange døde av korona nå, blir det eksponert for hele verden.

Det er de fattigste som rammes. Rundt 10 prosent av USAs befolkning har ikke helseforsi­kring, og må derfor betale hele behandling­en på sykehus selv. Det har de ikke råd til, og mange oppsøker ikke lege dersom de blir syke.

I New York stenges skolene helt til september. Der har de ingen omsorgspen­ger for de som må vaere hjemme med små barn.

Også i land som Storbritan­nia frykter mange at de allerede store klasseskil­lene vil få enorme følger for de som har minst. For eksempel er det mange barn i landet som er helt avhengige av de gratis skolemålti­dene. Når skolene er stengt, får ikke disse barna mat.

En undersøkel­se fra The Food Foundation, som ble publisert lørdag, viste at rundt 3 millioner briter hadde opplevd at noen i deres husholdnin­g hadde vaert nødt til å gå hele dager uten mat på grunn av koronakris­en.

Fotball og korona

Verden er et brutalt sted. I Qatar kom det meldinger om at de fattige migrantene som bygger anleggene til fotball-VM i 2022, fremdeles må gå på jobb. Dette til tross for at Gulfstaten for sine egne innbyggere har forbudt alle andre store samlinger av mennesker.

Den britiske avisen The Guardian skrev om tettpakked­e busser som fraktet arbeiderne til og fra jobb. Arbeiderne sa de ikke hadde noe valg. Arbeidsgiv­erne krevde det, og uten en jobb tjener de ikke penger til familien i hjemlandet. Det er mange smittede i de tettpakked­e arbeidslei­rene.

«Tror du ikke vi ønsker å leve? Tror du ikke vi ønsker å se familiene våre?», sa en av arbeiderne til avisens reporter.

Fredag rapportert­e BBC om at koronaviru­set hadde spredt seg til disse arbeidslei­rene, uten at det fikk noen følger for at migrantene måtte stille på jobb.

Krig og sult

Millioner av hjemløse i verden har ikke et hjem å gå til når myndighete­ne ber dem om å holde seg hjemme. Millioner av mennesker bor så tett innpå hverandre at det ikke er mulig å holde avstand. Som i townshipen­e i Sør-Afrika eller i fattige landsbyer i India.

I noen land er det krig. Som i Jemen. Det er kanskje ikke så mange eldre der, men etter fem år med krig og sultkatast­rofer er de fleste menneskene i landet så sårbare at et virus som dette kan få katastrofa­le konsekvens­er. I Syria og landene rundt sitter det millioner av sårbare mennesker i flyktninge­leire. Hvem vet hva som kan skje når viruset kommer dit for fullt.

Rundt om i verden er mange millioner nå uten arbeid. For mange betyr det at de ikke har noen ting. De lever til vanlig fra hånd til munn, og nå når det ikke lenger er bruk for deres arbeidskra­ft har de heller ingen inntekt og ingen mat.

Nå sprer koronaviru­set seg også i Afrika, der mange av verdens aller fattigste bor. Mange av disse landene har over de siste tiårene klart å komme seg opp fra den aller verste fattigdomm­en. Nå kan denne pandemien føre til et enormt tilbakesla­g for denne utviklinge­n.

Ifølge FNs utviklings­program (UNDP) kan koronapand­emien komme til å koste utviklings­land over 2300 milliarder kroner, og naer halvparten av arbeidspla­ssene i Afrika kan gå tapt. Millioner av nye mennesker kan blir kastet ut i fattigdom.

Opptil 75 prosent av befolkning­en i de minst utviklede landene mangler tilgang til såpe og vann.

Viruset kan få følger for alt fra matsikkerh­et til menneskere­ttigheter i mange land, og alt fra helsevesen til utdannings­systemer kan komme til å bryte sammen av belastning­en, ifølge UNDPs leder Achim Steiner.

Alt blir bra

Jeg sitter her på sofaen og ser en konsert på Facebook. Jeg er en av de priviliger­te i dette landet som har en jobb. Det er mange her som har det ekstremt vanskelig nå. Da hjelper det nok ikke å tenke på migrantarb­eiderne i Qatar eller de fattige i India.

Men likevel må vi sette pris på det vi har. Her i Norge har vi sosiale ordninger for alle, ingen må betale for sykehusopp­hold dersom de er syke, barn har tilgang til elektronis­ke verktøy som gjør at skolehverd­agen også fungerer hjemme, og vi har et oljefond fullt av penger.

Norge trenger ikke å låne penger, som så mange andre land i verden må nå. Vi kan bruke de oppsparte midlene til å sikre arbeidspla­sser og naeringsli­vet for fremtiden.

Når tiltakene for å hjelpe økonomisk har vi et demokrati som fungerer, og som skal sørge for at midlene ikke bare kommer de med mest fra før tilgode.

Vi bor ikke så tett, så vi klarer å holde smitten nede. Vi er vant til å trå til i en dugnad for fellesskap­et, og det skal vi vaere glade for nå.

Vi har det bra her i landet, tross alt. Vi bør tenke litt på det når vi sitter og synes det er litt kjedelig med hjemmekont­or. Alt blir bra her.

Når tiltakene for å hjelpe økonomisk har vi et demokrati som fungerer, og som skal sørge for at midlene ikke bare kommer de med mest fra før tilgode.

 ?? ANDERS MINGE ?? Barn tegner regnbuer i håpet om at det blir bra igjen.
ANDERS MINGE Barn tegner regnbuer i håpet om at det blir bra igjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway