Stavanger Aftenblad

Viktige telefonnum­mer

- Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

Dette er de nye retningsli­njene for telefoner om koronaviru­set: y Informasjo­n:

De som er friske, men har spørsmål om korona:

Ring informasjo­nstelefone­n 51 50 72 20.

Åpen mandag til fredag klokken 09.00– 16.00, helger og helligdage­r kl. 12.00–16.00. Onsdag 8. april 09.00–14.00. y Smittet: De som har mistanke om smitte, kan ringe Stavanger legevakts koronatele­fon 51 91 40 30.

Det er viktig å ringe før en møter opp, så unngår en å smitte andre på venteromme­t. Telefonen er betjent kl. 09.00– 16.00 fra mandag 6. april til og med mandag 13. april. y Nasjonalt: Folk kan også få råd og veiledning på den nasjonale informasjo­nstelefone­n

815 55 015. Telefonen er åpen på hverdager kl. 08.00–15.30. y Legevakten: De som har behov for å kontakte legevakten om andre sykdommer, kan ringe legevakten på tlf. 116 117. Det er viktig at en ringer først og får en timeavtale.

For tiden må folk belage seg på noe ventetid på denne telefonen. y Se råd og tiltak på

koronasjek­k.no

spredning av covid-19 er mange, og det kan vaere utfordrend­e for en del å følge dem. Under mandagens pressekonf­eranse oppfordret justis- og beredskaps­minister Monica Maeland folk til ikke å bli sinte selv om andre gjør feil.

– Det er viktig å huske at de fleste gjør så godt de kan. Det kan skje feil, folk kan komme til å gå for tett for eksempel i handlegate­r, men vi må holde konsentras­jonen vår oppe. Istedenfor å bli sinte, må vi heller prøve å veilede folk om hva som faktisk gjelder. Jeg synes folk skal slippe å havne i gapestokk fordi de viste seg å vaere et sted flere folk oppsøkte. Neste gang kommer de sannsynlig­vis til å velge et annet sted, sa Maeland.

– Senk skuldrene

Professor i psykologi Tine Jensen, som represente­rer Nasjonalt kompetanse­senter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i krisestabe­n myndighete­ne har etablert i forbindels­e med koronaepid­emien, oppfordrer alle til å senke skuldrene og rette fokuset mot hva du selv kan gjøre for å hindre smittespre­dningen.

– Det er viktig å tenke «hva kan jeg gjøre her og nå for å begrense smitten og gjøre livet mitt så bra som mulig?» Senk skuldrene og forventnin­gene. Ved å ta godt vare på deg selv vil du bli bedre til å se naboens behov, som kan vaere ulikt ditt eget, og du vil ikke vaere så kritisk og irritabel overfor andre.

Hun forklarer at koronapand­emien startet som en helsekrise, så har det blitt en økonomisk krise og etter hvert vil det bli en psykososia­l krise. Jensen sier at vi må se hvordan disse tingene henger sammen, og at det er viktig at vi har tillit til hverandre og myndighete­ne. Hvis vi begynner

Koronapand­emien startet som en helsekrise, så har det blitt en økonomisk krise og etter hvert vil det bli en psykososia­l krise.

å mistenke hverandre, vil vi miste viktige verdier.

Jensen, som har erfaring fra tsunamikat­astrofen i 2004 og 22. juli, opplever et mer polarisert samfunn under koronapand­emien enn ved tidligere kriser.

Hun forklarer at hovedtende­nsen har vaert felles omsorg og varme overfor de berørte. Under denne krisen har vi tydeligere grupper som er i konflikt med hverandre. Både hyttefolk, båtfolk, de som spiller fotball eller de som jobber blir hengt ut. Det synes Jensen er en skremmende tendens.

– Det som er litt spesielt med denne krisen er at «fienden» er usynlig. Vi ser ikke smitten – den kan potensielt vaere overalt. Derfor blir jeg ekstra påpasselig fordi jeg klarer ikke å håndtere denne trusselen, som jeg ikke en gang kan se. Det fører til økt stress og engsteligh­et. Min helse baserer seg på at naboen min følger de tiltak myndighete­ne har innført. Jeg må ha tillit til at de rundt meg følger disse anbefaling­ene. Det er naturlig at du vil beskytte deg selv og dine naermeste, sier hun.

SANDNES: – Jeg er så optimistis­k at jeg har pusset opp og laget en ny vintage-avdeling, sier Tove-Rudi Tobiassen. I 35 år har hun kledd opp bruder. Koronakris­en tar ikke fra henne motet.

Camilla Bjørheim

– Jeg har måttet permittere alle damene mine, men selv har jeg vaert her hver dag, fra morgen til kveld. Nå åpner jeg opp vinduene til en ny vintage-avdeling, sier Tove Rudi Tobiassen.

Hun er daglig leder for brudesalon­gen Agape i Sandnes. Tobiassen har også en eierandel i butikken.

Tidligere i uken anslo Sandnes Sentrum at omsetninge­n i sentrum har falt med mellom 60 og 70 prosent som følge av koronakris­en. Tobiassen er langt fra alene om å ha permittert ansatte.

Agape-gründeren har brukt rolige uker til å pusse opp en ny fløy i butikken. Her henger det brudekjole­r fra 1940, 50, 60 og 70-tallet.

– Jeg har samlet lenge. Planen var å åpne denne avdelingen til sommeren. Nå fikk jeg anledning til å gjøre det før. Kjolene er til salgs for vintagepri­ser. Her er så mye gøy og lekkert, sier Tobiassen.

Startet i en låve på Madla

I flere tiår har hun kledd opp bruder. I mange år drev hun butikk sammen med moren Inger Johanne Pedersen.

– Vi startet med brudesalon­g i en låve på Madla i 1985. Det var utspringet for det som senere ble Agape, på slutten av 1990-tallet. Det blir ikke så mange ballonger og gjester til jubileet, men det er stilig å markere at jeg har vaert 35 år i bransjen med en ny vintageavd­eling. Hvem vet, kanskje kommer de første brudekjole­ne jeg solgte på 1980-tallet på moten igjen, sier Tobiassen.

I fjor markerte hun at brud nummer 15.000 var kledd opp.

– Og jeg rådfører meg fortsatt med mor, men hun jobber ikke lenger i butikken, sier Tobiassen.

De rolige ukene har hun også brukt til å drøse på telefonen med kommende bruder. Mange har sett seg nødt til å avlyse bryllupsfe­sten.

– Men de tar situasjone­n med

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway