Stavanger Aftenblad

«Naboen har fest. Bør jeg ringe politiet?»

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

ROGALAND: Mange blir sinte, frustrerte eller redde når de opplever at folk ikke følger koronaregl­ene. – Senk skuldrene og forventnin­gene, oppfordrer professor i psykologi.

Pernille Filippa Pettersen

råd fra myndighete­ne de siste ukene. Mange er sinte og frustrerte, og ønsker hjelp til å få naboen, bekjente eller ukjente til å forstå alvoret, følge reglene og på den måten unngå spredning av smitte.

Hvorfor er vi så opptatt av å varsle om folk som ikke overholder råd og regler?

Leter etter juksere Psykologsp­esialist Karoline Ø. Solheim sier at mennesket har en iboende evne til å plukke ut de som jukser.

– Det viser seg at mennesket har en kjapp og god evne til å se hvem som ikke følger reglene, og at de da sier ifra høyt og tydelig. Dette har vaert viktig for overlevels­en av menneskear­ten. Vi er flokkdyr og helt avhengig av at de som er i flokken, følger reglene, sier Solheim.

Hun er opptatt av at situasjone­n vi er i nå, er helt ny, og at vi egentlig jobber med å laere oss noe nytt. I den situasjone­n må vi få lov til å feile og reise oss igjen, mener hun.

– Nå er vi alle redde. Vi er redde for økonomien, jobbene våre og helsa vår. Da dukker det opp litt andre mekanismer. Vanligvis når noen feiler idet de prøver å laere noe, sier vi ifra på en vennlig måte. Nå sier vi ifra hardt og unyansert.

– Hvorfor det?

– Det handler om å detektere en trussel, og dette er en trussel for liv og helse. Det handler også om at vi alle er utenfor toleransev­induet vårt. Vi er alle litt labile og det skal lite til for å bli satt ut. Da blir det gjerne litt uregulert når vi gir beskjed. Vi hører også at noen er mer redd for å få kjeft enn de er for selve viruset. Det går også utover folkehelsa.

– Men er det ikke viktig at noen sier ifra?

– Jo, vi skal hjelpe hverandre og veilede hverandre sånn vi ville gjort med andre nybegynner­e. Å si ifra med vennlighet. Vi må hjelpe hverandre til å laere reglene, men vi må få ned stresset. Når stresset er for høyt, kjefter vi for høyt.

«Bør jeg ringe politiet?» «Naboen har fest. Det høres ut som om det er flere enn fem. Bør jeg ringe politiet?» Spør en kvinne på Facebook. Noen svarer nei, andre svarer ja.

Kommunikas­jonsrådgiv­er Hilde Urdal Fløysvik i Sør-Vest politidist­rikt oppfordrer folk på generelt grunnlag til å ringe politiet dersom de mener det er riktig, og sier at politiets hovedfokus i situasjone­n nå er rådgiving og veiledning for å bidra til at folk overholder myndighete­nes lover og regler.

– Politiet får enkelte tips om at råd og forbud ikke blir respektert, men ikke mange. Vårt inntrykk er at de aller, aller fleste respektere­r råd og forbud fra myndighete­ne, sier Urdal Fløysvik.

– De fleste gjør så godt de kan Vask hendene hyppig, host i albuekroke­n, hold deg hjemme dersom du har influensal­iknende symptomer, ikke håndhils, unngå klemming og kyssing, hold avstand og unngå å samles i grupper på flere enn fem personer, ikke stå for tett i butikken og ikke reis på hytta.

Reglene og rådene for å unngå

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Mange varsler om folk som ikke holder god nok avstand til andre. For eksempel på fotballban­en. Her deles Bogafjell ILs bane opp i soner.
FREDRIK REFVEM Mange varsler om folk som ikke holder god nok avstand til andre. For eksempel på fotballban­en. Her deles Bogafjell ILs bane opp i soner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway