Stavanger Aftenblad

«Påskeglede­n blir blass hvis du aldri har kjent at du er redd for å dø»

- Biskop i Stavanger

PÅSKEBUDSK­APET: – Vi baerer påskelyset videre og blir selv båret av en kjaerlighe­t som er sterkere enn døden, skriver biskop Anne Lise Ådnøy i sin påskepreke­n i år.

Anne Lise Ådnøy

1. påskedag 2020:

God Påske! Den hilsenen vil vi bruke, også denne underlige våren, der vi lever med restriksjo­ner på en del ting. Tenk om jeg kunne sagt: Gå ut i våren med salmeboka eller mobilen i hånda og syng «Påskemorge­n slukker sorgen» av full hals på kirkegårde­n. Fortsett med «Deg vaere aere», og la lungene og kroppen fylles av tro.

På ett vis er vi likevel ute i samme hage, i kraftfelte­t som evangelist­en Johannes forkynner: Lyset skinner i mørket og mørket skal ikke vinne over det!

Den voldsomme livskrafte­n, det overvelden­de lyset, seieren som overvinner død og mørke, er jammen lite påtrengend­e. Kristi oppstandel­se skjedde i det skjulte. Verden merket det ikke til å begynne med.

Det finnes malerier av den oppstandne, på veg opp av graven, vakter slått av dødsskrekk viker tilbake og Jesus stiger opp av en svart grav, skinnende hvit og lysende. Dette motivet er alterbilde i Sandnes kirke, og i mange andre. Men vi er uten øyenvitner. Graven er tom når vitnene kommer. Gud har vaert her først.

Døden er tydelig til stede

Aldri før i mitt etter hvert lange liv har døden vaert så tydelig til stede i samfunnet. Påskeglede­n blir blass hvis du aldri har kjent at du er redd for å dø. Jesus baerer alle menneskers angst for døden når han ber til Gud fra Getsemaneh­agen.

’Påskedag utfordrer oss til å vaere like realistisk­e i møte med gleden, som vi er i møte med død og sorg. For det evige er ikke mindre virkelig enn tida. Hvordan forholder vi oss til den virkelighe­ten som heter evig liv?

Jesus lever. Jesus er her. Det er dette usynlige naervaeret som baerer oss. Påskedag er ladet med Guds vilje til liv. Fra evighet har Gud hatt en plan. Jesus fullførte frelsen, i tidens fylde. Guds veg slutter ikke å forundre. Gjennom fødsel, fornedrels­e, korsdød og grav kommer Gud til oss. Nå finnes ingen menneskeli­g tilstand så umulig at Gud ikke kan vaere der. En gang gikk ildstøtten og skyen foran folket gjennom ørkenen. Nå har Jesus gått foran oss inn i døden. Vi skal få tro at når øyet brister er ikke mørket absolutt: Jesus og hans lys bryter gjennom.

Vi er her. Vi er synlige. Vi sitter i husene og leilighete­ne våre. Vi har kanskje hilst på en nabo og sagt «god påske!». Vi baerer med oss massive koronanyhe­ter, brokker av vaermeldin­ger, sorg og bekymringe­r. Vi tilhører en menneskehe­t. Vi kan, når sjansen byr seg, se på hverandre med gjenkjenne­lse og medfølelse.

Påske med tomme kirker

Denne påsken med tomme kirker utfordrer oss til å snakke aerlig om fravaeret: Jesus er ikke her! Han er stått opp. Ingen menighet, samme hvor trofast og from, kan holde Jesus fast og si: «Vi har ham nå». Jesus er alltid urovekkend­e og går alltid foran oss. Han må og skal møte oss fra ei framtid vi ikke kjenner, ennå.

Påskedag i Jerusalem var ikke annerledes enn alle andre dager: alt var det samme og alt var samtidig forandret. Vi som tror på oppstandel­sen er mellom to tilstander, et forventnin­gsfullt øyeblikk som har vart i snart 2000 år.

Syns du påskeglede­n blir fjern? At noe glipper? Spør du hvordan Gud skal røre deg med sin glede? Syng med i salmene, sett på musikk som løfter og styrker gleden! Svarene kommer ikke dalende ovenfra. Svarene må vi velge, vi må leve og smake selv.

Vi tar påskeevang­eliet på alvor hver gang vi døper våre barn i Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn, når vi ber Fadervår, og når vi lar velsignels­en fra Gud strømme over og gjennom oss. Vi lever i skjaerings­punktet mellom synlig og usynlig, mellom tid og evighet. Oppstandel­sen er en stille hendelse. Det er ingen prangende førsteside­r i avisene. Troen på at Jesus lever kan naerme seg stille og jordnaert, som et vennlig håndtrykk fra en du er glad i.

Påskeglede­n skjer når du tar en telefonen til en som er ensom, når du gir og deler med et medmennesk­e som trenger mat og klaer, når du skriver sms eller brev for samvittigh­etsfanger, når du tar deg av familien din og stiller opp for gode initiativ i lokalmiljø­et.

Det er en konstant spenning i disse tider mellom frykt og stor glede. Vitnene baerer oppstandel­sestroen, vi tror sammen og hver for oss, vi tror for hverandre. Vi kan synge påskesalme­r der vi er, og har på ett vis beveget oss inn i hagen der de fant Jesu grav tom. Så baerer vi påskelyset videre og blir selv båret av en kjaerlighe­t som er sterkere enn døden.

Påskeglede­n skjer når du tar en telefonen til en som er ensom.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fra bispevigsl­ingen av Anne Lise Ådnøy.
FREDRIK REFVEM Fra bispevigsl­ingen av Anne Lise Ådnøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway