Stavanger Aftenblad

På fritida syr hun munnbind

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mer enn 250 hobbysyere og profesjone­lle syere har satt i gang en dugnad for å sy smittevern­utstyr til norske helseinsti­tusjoner. Cecilie fra Stavanger synes det er fint å kunne bidra.

Hilde Moi Østbø

– Jeg kommer fra en legefamili­e. Broren og søsteren min jobber på sykehus og foreldrene mine har legekontor. Jeg følte at alle i familien bidro utenom meg. Så tenkte jeg: hva kan jeg gjøre? Jo, jeg kan sy, sier Cecilie Finsnes fra Stavanger.

Til daglig er hun geolog i Equinor, men mye av fritiden går nå med til å sy.

– Jeg synes det er godt å gjøre noe konstrukti­vt i stedet for å vaere lei seg. I begynnelse­n av pandemien var jeg langt nede, så kjente jeg at jeg må gjøre noe. Å sy distrahere­r meg litt fra det som skjer akkurat nå, sier hun.

Nå er Finsnes en av rundt 250 norske profesjone­lle og hobby-syere som har engasjert seg i prosjektet #syforhelse og som er i gang med å produsere smittefrak­ker og munnbind til norske helseinsti­tusjoner.

Kjempedugn­ad

Ingrid Bergtun, kjent fra Symestersk­apet på NRK, er også en av initiativt­akerne.

– Dette var ulike initiative­r som startet på samme tid. Flere har spurt seg hva de kan gjøre, samtidig som at det har kommet bestilling på utstyr. Da har vi tenkt at vi kan bidra til å lette behovet for smittevern­utstyr. Vi ville lage en kjempedugn­ad i stedet for at alle sitter hver for seg og syr, sier hun.

Med seg har hun blant annet Jenny Skavlan, Ingrid Vik Lysne og Mari Hartvedt Nordén. Alle jobber profesjone­lt med søm.

– Det er ikke så mange som syr profesjone­lt i Norge, og nå vil vi gjerne bidra. Det er også mye kunnskap blant hobbysyere som ikke har så mye å gjøre disse dager og som vil bidra. Det føles bra å kunne hjelpe, sier hun.

Foreløpig har de flere som ønsker å sy enn som trenger utstyr. Men dugnaden ble satt i gang like før påske, og initiativt­akerne håper at flere som trenger utstyr melder seg.

– Jeg ser for meg at utstyret kan vaere aktuelt for ulike typer bedrifter som får lov til å åpne igjen etter påske, sier Bergtun.

Sydde munnbind

Også Line Noer Borrevik fra Stavanger har sydd munnbind den siste tiden.

– Jeg ble spurt om jeg kunne vaere med og sy, og fikk levert ferdig klippet stoff som jeg sydde og leverte fra meg, forteller Borrevik, som forteller at de munnbinden­e hun sydde skulle brukes av Kirkens Bymisjon.

Hun var selv frisk og ute av karantene for et par uker siden etter å ha blitt koronasmit­tet på vinterferi­e. Nå har hun rekruttert sju-åtte andre syere for å bidra. Munnbinden­e sys i flere lag, med ståltråd over nesen og strikk på sidene.

– Vi har hatt mange diskusjone­r om hvor effektive munnbinden­e kan vaere, og det er mest effektivt for å unngå å smitte andre.

Vi kan ikke bare vaere opptatt av å beskytte oss selv. Disse munnbinden­e kan vaskes og brukes om igjen og vi tar dermed hensyn til miljøet, sier hun.

Hun sier at motivasjon­en er å kunne gjøre et bidrag.

– Når jeg får spørsmål om å sy, kan jeg selvfølgel­ig gjøre det. Hvis det kan vaere et bidrag, har jeg evnen og kapasitete­n som trengs for å gjøre det, sier Borrevik, som forteller at hun sydde rundt 20 munnbind en ettermidda­g.

På nettsiden syforhelse.no kan man finne informasjo­n hvis man vil sy, hvis man trenger utstyr og hvis man vil donere stoff. Syerne har vaert i dialog med Folkehelse­institutte­t for å få greie på hva slags stoff som skal brukes. På nettsiden ligger også mønster og sybeskrive­lse både på munnbind og smittefrak­k.

Smittefrak­kene som sys kan ikke brukes til covid-19-pasienter, men kan brukes til andre pasienter og dermed frigjøre egnet utstyr som kan brukes til koronapasi­entene. Munnbinden­e beskytter ikke den som har det på mot smitte fra andre, men det kan bidra til at man selv ikke sprer smitte.

Etter at man ha sydd, skal man registrere det i en app, for så å få greie på hvor det trengs smittevern­utstyr. Institusjo­ner som mangler utstyr, registrere­r seg i samme app, og behov og tilbud blir koblet. Man skal selv ikke ta kontakt med helsevesen­et. Frakkene kan brukes ved blant annet sykehjem, bo- og omsorgssen­ter og i hjemmesyke­pleien.

 ?? JARLE AASLAND ?? Cecilie Finsnes fra Stavanger skal sy smittevern­utstyr. Her bak symaskinen på kjøkkenbor­det hjemme, mens datteren Pia (snart 2 år) får seg en matbit.
JARLE AASLAND Cecilie Finsnes fra Stavanger skal sy smittevern­utstyr. Her bak symaskinen på kjøkkenbor­det hjemme, mens datteren Pia (snart 2 år) får seg en matbit.
 ?? TOMINE WALSNESS ?? Ingrid Bergtun er med på sydugnaden. Bergtun har vaert med i Symestersk­apet på NRK og har frem til nylig bodd i Stavanger.
TOMINE WALSNESS Ingrid Bergtun er med på sydugnaden. Bergtun har vaert med i Symestersk­apet på NRK og har frem til nylig bodd i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway