Stavanger Aftenblad

Parkerte russebusse­n for å bekjempe korona

- Hilde.moi@aftenblade­t.no

FORUS: På ei industrito­mt på Forus står russebusse­n «Electric youth» parkert blant paller og trailere. Hjulene på bussen står helt stille, og det er ingen lyd fra de 12 høyttalern­e.

Eierne synes kampen mot viruset er viktigere enn russetiden.

Hilde Moi Østbø

– Vi vil ikke sette sikkerhete­n på spill for å få vaere russ, og setter reglene over det vi synes er aller kjekkest. Vi har bestemt oss for å stoppe helt opp, men det er selvfølgel­ig vanskelig å la vaere, sier Ellen Hognestad MacLeod (18), Mathilde Tjelta Thu (19) og Tiril Tvedt Hoven (18).

De står med to meters avstand på utsiden av bussen som står parkert på ei industrito­mt – foreløpig også uten skilt- på Forus.

Likevel er det ikke snakk om å snike seg til en fest å ta en rulletur med bussen.

– Russen har ofte blitt mye kritisert, men så langt holder de fleste seg til reglene, sier de.

20 russejente­r

Sammen med 17 andre skulle de nå ha vaert godt i gang med russetiden. Bussen «Electric Youth» skulle hatt egen innleid sjåfør, 20 russejente­r om bord og lyden fra de 12 høyttalern­e skulle ikke levnet noen tvil om at her kommer en russebuss.

Men sånn ble det ikke. Jentene har på seg russegense­r, men russebukse­ne har de ikke tatt i bruk. Det føltes litt feil å ta dem på, i og med at de stort sett er hjemme.

– Vi har gledet oss til russetiden mange år, og begynte å jobbe med bussen i september i fjor. Siden har vi hatt mange dugnader. Vi har solgt dopapir og sokker og har stått i baren under Viking-kamper for å tjene penger til dette. Vi har brukt alle pengene vi har tjent, forteller de.

Bygget om og malt

Bussen var helt ny som russebuss da de kjøpte den for et år siden, og har en fortid som turbuss i Sverige. De betalte et firma for å bygge den om innvendig, i tillegg til at den er blitt malt på utsiden.

Inni er de klassiske bussetene gjort om til seter i mørkt skinn. Bakerst er et stort sofaområde i samme skinn. Taket er svart, en del av vinduene er tapet igjen og ledlys i blinkende neonfarger henger i taket og bak. Midt i bussen er det gjort plass til høyttalern­e.

– Det aller kjipeste er at denne våren er siste gang vi ser alle i klassen. Vi vet ikke når vi treffer dem igjen, og skulle ønske at vi hadde fått feire at vi er ferdige med skolen. Russetiden er utsatt, men vi vet ikke når vi får tatt det igjen, sier Ellen Hognestad MacLeod.

Taper mye

De vil ikke fortelle hvor mye de har betalt for den, men sier det er snakk om flere hundre tusen.

– Det er en stor økonomisk utgift, og vi har betalt inn en månedlig utgift siden september. I tillegg har det kommet uforutsett­e utgifter, sier de.

Alle har også deltidsjob­ber, og har dermed tjent sine egne penger for å bruke på bussen og russetiden. Nå taper hver av dem flere titusen.

– Å bruke alle pengene hadde vaert verdt det om vi hadde fått hatt russetiden, er de enige om.

Jentene i «Electric Youth» har allerede solgt bussen videre til noen som er ett år yngre, men taper likevel mye penger på prosjektet.

– Vi håper vi kan få ta igjen russetiden i juli og håper reglene ikke er så strenge da. I mellomtide­n skal vi gjøre alt vi kan for å følge reglene, for vi vil ikke vaere grunnen til at det blir strengere, sier de.

– Men innimellom kan det vaere vanskelig å holde moralen oppe, innrømmer de.

Fornøyd rektor

– Jeg opplever at russen forstår alvoret i situasjone­n og skjønner at de må forholde seg til smittevern­reglene, sier Mats Bryne, rektor ved St. Olav videregåen­de skole i Stavanger.

Han forteller at russen er lei seg for å miste russetiden, men at de også skjønner at andre hensyn veier tyngre.

– Noen ganger dannes det et inntrykk av at all russ opptrer uansvarlig. Mitt inntrykk er tvert imot at de aller fleste opptrer ansvarlig og følger reglene som gjelder, sier han.

Kan ikke love russetid Smittevern­overlege i Stavanger, Runar Johannesse­n, synes det er vanskelig å svare på om russen kan ta igjen russetiden i juli.

– Det er ikke så lett å svare på, for vi vet ikke hvordan viruset vil oppføre seg. Noen ganger har virus en sesongvari­asjon, og vi kan ikke utelukke at det vil roe seg om sommeren og komme tilbake til høsten. Det er vanskelig å svare på, sier Johannesse­n.

– Det andre håpet er at vi får ressurser til å teste mange flere for korona etter påske. Da kan vi få mer kontroll over situasjone­n, sier Johannesse­n.

Han sier det trolig vil vaere restriksjo­ner også i juli.

– Jeg vil tro at vi fortsatt må holde avstand, sier han.

– Hva tenker du om at russen er lojale mot reglene?

– Jeg synes det er kjempebra. Det virker som om de aller fleste tar det alvorlig og gjør det de kan.

 ?? JARLE AASLAND ?? Her står den, og her blir den inntil videre. Ellen Hognestad MacLeod, Mathilde Tjelta Thu og Tiril Tvedt Hoven drømmer om å få rulle med russebusse­n og ta igjen russetiden i sommer.
JARLE AASLAND Her står den, og her blir den inntil videre. Ellen Hognestad MacLeod, Mathilde Tjelta Thu og Tiril Tvedt Hoven drømmer om å få rulle med russebusse­n og ta igjen russetiden i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway