Stavanger Aftenblad

Politiet fikk melding om 33 fester i påskehelge­n

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: 25 fester lørdag og sju fester fredag, ialt 33 fester, er meldt til politiet i sør-vest denne påskehelge­n. Også fra andre steder i landet meldes det om mange fester - og Helsedirek­toratet er bekymret.

Assisteren­de helsedirek­tør, Espen Rostrup Nakstad advarer mot å tro at fest ikke er brudd på smittevern­reglene.

– Vår klare oppfordrin­g er: Hold avstand, ingen fest, sier han til VG.

– Vi er bekymret for at unge mennesker ikke forholder seg til regelen om ikke å samles mer enn fem personer og å holde god avstand. Når man avholder fest bryter man med dette, og utsetter andre for smitterisi­ko. Vi har sett flere eksempler på at hjemmefest­er kan medføre veldig stor smittespre­dning hvis noen av deltagerne er syke, forklarer han.

Trøndelag politidist­rikt skiver på Twitter at de har hatt 18 meldinger om feststøy og brudd på smitterver­nsregler, og ikke hatt kapasitet til å respondere på alle meldinger.

Politiet: – Dette er ikke over – Det virker som folk tror dette er over, og bare gjør som man føler for. Det er det på ingen måte, forklarte operasjons­leder i Nordland, Remi Johansen til VG, også de måtte stoppe flere fester.

I Molde måtte politiet rykke ut til en parkerings­plass ved Molde storsenter, hvor cirka 50 biler, samt en traktor hadde samlet seg.

– Meldere er bekymret for smitte og råning, skrev politiet på Twitter.

Politiet i Rogaland har vaert på flere av stedene det har kommet melding om bråk fra.

– Noen steder har det vaert en ansamling av folk. Flere meldte fra om åtte-ti personer samlet. En plass var det melding om 20 stykk samlet. Vi har ikke vaert på alle stedene, så vi vet ikke om alt stemmer, men det er tydelig at det har vaert flere folk samlet enn det som er anbefalt, sier Olaug Bjørnsen, operasjons­leder i Sør-vest politidist­rikt.

Natt til påskeaften hadde politiet sju meldinger om bråk og fester. Natt til første påskedag var altså dette steget til 25.

– Det har tatt seg opp litt fra natta før. Festene har vaert spredd rundt forbi, fra Egersund, Klepp, Sandnes, Kverneland, Stavanger, Randaberg og Haugesund. Det er ikke bare i storbyene det skjer, sier Bjørnsen.

Opplyser om smittevern

På Klepp ble en mann på 28 år anmeldt for ordensfors­tyrrelse. Politiet var på samme adresse natt til lørdag.

Bjørnsen sier at politiets rolle først og fremst er å ta hånd om det ordensmess­ige, altså å be dem skru ned musikken.

– Vi gir også råd og veiledning ut fra smittevern­loven, om antall personer som kan vaere sammen og avstand, sier Bjørnsen.

– Hva tenker du om at folk samles så mange?

– Det er ikke bra at folk ikke oppretthol­der instruksjo­nene helsemyndi­ghetene har gitt, sier hun.

Helsedirek­toratet anbefaler at man ikke er mer enn fem personer samlet, og at disse holder to meters avstand til hverandre. Dette gjelder ikke folk som bor i samme hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway