Stavanger Aftenblad

– Ubrukelige, mener Iselin

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

BESKYTTELS­E: Stavanger-kvinnen Iselin Dahl betalte 1077 kroner for ei eske med 50 kirurgiske munnbind, bare for å oppdage at de ikke holder tett over nesen, slik hun forventet. Apotek 1 mener munnbinden­e oppfyller kvalitetsk­ravene.

– Ved apoteket på Mariero fikk jeg beskjed om at dette var profesjone­lle, kirurgiske munnbind. Derfor valgte jeg å kjøpe, selv om de var veldig dyre, sier Iselin Dahl til Aftenblade­t.

Stavanger-kvinnen lider av kronisk utmattelse­ssyndom (ME) og har flere andre sykdommer som gjør at hun kjenner seg ekstra utsatt. Derfor gjør hun som best hun kan og tar forholdsre­gler for å unngå å bli smittet av koronaviru­set. Når hun beveger seg utenfor egen bolig, har hun alltid maske foran nese og munn hvis hun skal på apoteket eller butikken.

– Jeg bruker en støvmaske og tenker at den beskytter meg mot dråpesmitt­e. Så ville jeg ha et munnbind utenpå, for at jeg skal unngå å eventuelt smitte andre, om jeg må hoste eller nyse, sier Dahl, som også er pollenalle­rgiker.

Over tusenlappe­n

Ifølge nettsidene til apotekkjed­en Vitus koster en pakke med 50 kirurgiske munnbind 159,90 kroner. Men produktet er ikke å oppdrive, det er utsolgt.

Heller ikke Apotek 1-kjeden kan tilby munnbind via nett, men har fått tak i en leveranse som de nå har sendt ut til apotekene sine, opplyser kommunikas­jonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1-gruppen til Aftenblade­t.

– Dere tar nå 1077 kroner for ei eske med 50 slike munnbind. Hvorfor er prisen så høy?

– Våre faste leverandør­er leverer nå sine munnbind til sykehus, legekontor­er og øvrig helsetjene­ste. Slik skal det jo også vaere, men dette har gjort at vi må finne andre leverandør­er. En voldsom økning i etterspørs­elen, sammen med blant annet vareknapph­et og endrede valutakurs­er, har bidratt til at prisen på munnbind er blitt veldig høy, sier Solberg Ofstad til Aftenblade­t.

– Hva er innkjøpspr­isen for dere i Apotek 1?

– Den er nå i overkant av 850 kroner for en slik pakke med 50 kirurgiske munnbind. Vi har en vanlig, minimal priskalkyl­e på dette produktet og har satt prisen på samme måte som med andre varer. Det er ingen tvil om at andre, tidligere i verdikjede­n, sitter igjen med stor fortjenest­e, sier kommunikas­jonssjefen.

– Omtrent ubrukelig

Iselin Dahl var klar over prislappen, da hun valgte å kjøpe munnbinden­e. Men nettopp fordi prisen var så høy, og fordi hun i apoteket på Mariero fikk høre at dette var kirurgiske munnbind, forventet hun langt høyere kvalitet enn det hun mener hun fikk.

Når det i tillegg sto «with integrated nose clip» tenkte Dahl at munnbindet ville la seg tilpasse til nesen.

– Men det gikk ikke å stramme neseklemme­n, den lot seg absolutt ikke tilpasse til nesen. Da tenker jeg at munnbindet er omtrent ubrukelig, sier hun.

– Det er selvfølgel­ig synd at kunder er misfornøyd­e, sier Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1-gruppen.

– Men vi har valgt leverandør­er som tilfredsst­iller våre krav til kvalitet og som har dokumentas­jonen i orden. Det er også viktig for oss å gi god og riktig informasjo­n om produkter som kunder kjøper hos oss, og i dette tilfellet er det vesentlig å informere om helsemyndi­ghetenes anbefaling­er om hvem som bør bruke munnbind. I tillegg er det lett å bruke munnbind feil, og vi skal se på hvordan vi på best mulig måte kan opplyse kundene om hvordan man faktisk bruker munnbind, sier Solberg Ofstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway