Stavanger Aftenblad

Snapchat-kontoen hennes krasjet etter stor pågang

- Adrian Brudvik adrian.brudvik@bt.no

ØKONOMI: Her er Lene Dranges beste tips til dem som vil forberede seg på at økonomien blir trangere.

Mange kjenner økonom Lene Drange som programled­er i Luksusfell­en, hvor hun hjelper vanlige mennesker å få kontroll på økonomien.

I tillegg har hun slått seg stort opp på Snapchat, hvor hun har 200.000 følgere som kan stille henne spørsmål om personlig økonomi.

Normalt får hun mellom 500 og 2000 spørsmål daglig.

Stor pågang

Den siste tiden har koronakris­en preget spørsmålen­e hun får tilsendt. Mange lurer på hvordan de kan stramme inn, hva de kan gjøres hvis de er permittert og hvorfor folk anbefaler å spare i fond.

– Her om dagen fikk jeg nesten 5000 spørsmål. Det var så mange at kontoen brøt sammen. Heldigvis fikk Snapchat ordnet det, forteller hun.

I denne artikkelen deler økonomen fra Milde sine beste tips til dem som vil forberede seg på at økonomien kan bli trangere som følge av krisen.

– Ikke betal for noe du ikke bruker

Nå som mange er mer hjemme enn ellers, oppfordrer Drange folk til å først og fremst ta en gjennomgan­g av privatøkon­omien.

– Folk blir ofte litt lei og tenker at dette er komplisert og kjedelig. Men de bør ta en titt på kontoutskr­iftene. Se hva som går av faste utgifter hver måned, og hva som bør kuttes, sier hun og legger til:

– Ikke betal for noe du ikke får benyttet deg av. Betal for eksempel ikke for 30 gigabyte hvis du bare bruker 10 på mobilen. Og du trenger ikke å ha full kasko på bilen, hvis den har en verdi under 50.000 kroner.

Hun tror de fleste vil klare å spare 1000 kroner i måneden bare på å ta en slik gjennomgan­g.

– Se om du kan få en bedre deal

Drange mener også man bør se på forsikring­er, renter på boliglån og billån.

Ifølge økonomen kan man ofte få en «bedre deal» et annet sted:

– Bankene kutter renten og tilbyr noe, men det er viktig å huske på at det er mulig å kutte enda mer. Noen synes det er ubehagelig å spørre banken om dette, fordi de tenker at banker kutter alt de kan. Men det gjør de ikke.

Ifølge Drange bør de fleste bli tilbudt en effektiv rente på mellom 2 og 2,2 prosent. Den effektive renten viser hva lånet faktisk koster.

– Det er viktig å skille mellom nominell og effektiv rente. Bankene forviller deg litt med å skrive den nominelle renten i nettbanken, sier hun.

– Lag en buffer på sparekonto­en Økonomen mener også det er lurt å se om man kan bygge opp en buffer på sparekonto­en, hvis man ikke allerede har gjort det.

Flere har spurt på Snapchat om det er lurt å be om avdragsfri­het på boliglånet for å overføre penger til sparekonto­en.

– Jeg mener det kan vaere lurt. Avdragsfri­het er egentlig for dem som får en trangere økonomi, men bankene strekker seg langt for å hjelpe, sier hun.

Hun påpeker også at det er mulig å få utsettelse­r på lån fra Lånekassen.

– Slik bruker du penger

Og hvis du først skal spare opp penger, anbefaler økonomen følgende prioriteri­ng:

1. Lag en buffer.

2. Spar i fond, fremfor å sette penger på en høyrenteko­nto.

– Fond lønner seg på lang sikt, spesielt hvis man er ung. Men man må sette seg litt inn i det og vite hva man driver med, sier Drange.

Hvis man har fond fra før av, bør man altså ikke kvitte seg med det. Selv om avkastning­en har forsvunnet under koronakris­en, viser historien at det vil ta seg opp igjen.

– Man må huske på at man ikke er nede på nivået som var under finanskris­en og oljekrisen. Vi må se hvor langt ned det går, men nå svinger det litt oppover allerede, sier Drange.

Dette bør du gjøre hvis du er permittert Men det er ikke alle som har tid til å planlegge for at økonomien skal bli trangere. Flere hundre tusen nordmenn er allerede permittert, og har fått betydelig lavere inntekt enn tidligere.

Om man har havnet i en slik situasjon, anbefaler Drange følgende: y Lag en økonomisk plan. Se hva som kommer inn av inntekter, og hold deg til planen. y Endre skattekort­et. Med lavere inntekt

betaler du mindre skatt. y Få kontroll på forbrukslå­n og kredittkor­tgjeld, hvis du har det. Det kan vaere mulig å samle lånene hvis det er flere. y Unngå å handle på kreditt. y Snakk med banken om å få avdragsfri­het

på boliglånet. y Få betalingsu­tsettelser fra Lånekassen,

om du har studielån. y Om du leier, kan du spørre huseier om deler av månedsleie­n kan dekkes av depositume­t.

– I tillegg er det mange som har forsikring­er på kredittkor­tene sine. Man bør sjekke om disse gjelder når man er permittert, sier økonomen.

– Ha god dialog med banken

De fleste som følger Drange på Snapchat er mellom 18 og 25 år gamle. Mange er studenter, og mange har opplevd å bli permittert fra deltidsjob­ben – slik at det blir vanskelig å betale neste måneds husleie.

Økonomen har inntrykk av at mange unge ikke har rukket å bygge seg opp en buffer ennå.

– Det er litt skummelt at mange stoler på at man bor i Norge og har et sikkerhets­nett hjemmefra. Sånn sett er dette en nyttig, men dyrekjøpt, erfaring, sier hun.

Hun anbefaler alle som får økonomiske problemer å ha god dialog med banker, huseiere og andre som skal ha betalt. Selv har hun erfart gjennom jobben i Luksusfell­en at problemer kan hope seg opp hvis man ikke gjør det.

– I tillegg er det viktig å snakke med venner, familie eller partneren når ting er økonomisk vanskelig. Siden mange i landet er i samme båt, tror og håper jeg at det vil bli lettere og mindre skambelagt nå, sier hun.

 ?? EIRIK BREKKE ?? Programled­er Lene Drange i Luksusfell­en har 200.000 følgere på Snapchat.
EIRIK BREKKE Programled­er Lene Drange i Luksusfell­en har 200.000 følgere på Snapchat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway