Stavanger Aftenblad

Påske feires med tomme kirker verden over

-

ROMA: Kristne verden over deltar i en dempet feiring av det som ellers er kirkenes gledeligst­e festdag.

Kirkebenke­r verden over står tomme, men mange kristne trossamfun­n gjør som katolikken­es pave Frans og lar menigheten delta på høytidsmes­sen over internett.

Verden har registrert nesten 1,8 millioner koronasmit­tede og 110.000 dødsfall, og usikkerhet­en er stor om hvordan de neste ukene og månedene vil se ut. I Europa passerte dødstallet fra pandemien 75.000 første påskedag.

USA har registrert 20.600 dødsofre og passerte påskeaften Italia på listen over land med flest døde. Sammen med Italia, Spania og Frankrike har delstaten New York så langt vaert hardest rammet av koronaviru­set.

Men pandemiens tyngdepunk­ter endres stadig, og det er ny uro for utviklinge­n i land som Japan og Tyrkia. I Storbritan­nia og i Midtvesten i USA antas dødstallet å passere 10.000 før søndagen er omme.

Messe på nett

Petersplas­sen i Roma var tom også første påskedag. Pave Frans holdt påskemesse­n inne i den nesten tomme Peterskirk­en, mens katolikker fulgte med på TV og andre skjermer hjemmefra.

Lignende scener utspilte seg i andre kirkerom verden over. I SørKorea, der det første koronautbr­uddet rammet en kristen sekt, ble de fleste påskegudst­jenester holdt på nett.

Iført ansiktsmas­ker fikk et lite antall troende delta på gudstjenes­ten i en av Sør-Koreas største kirker, pinsevekke­lsens Yoido Full Gospel Church i Seoul. De fremmøtte holdt god avstand, og

koristene sang salmer gjennom munnbind.

– Livet vil seire

I Den hellige gravs kirke i Jerusalem, hvor mange kristne tror Jesus ble korsfestet og begravet, forsøkte erkebiskop Pierbattis­ta Pizzaballa å trøste de troende.

– På tross av at vi ser tegn på død og frykt overalt og over hele verden, så er vi nødt til å se det gode og alle dem som ofrer sine liv for andre, sa han.

Bare en håndfull prester deltok i påskemesse­n, og det var verken pilegrimer eller salgsboder å se i gatene rundt kirken i Jerusalems gamleby.

– Påskens budskap er at livet, på tross av alt, vil seire, sa Pizzaballa.

Church of England har stengt alle sine kirker. Den anglikansk­e erkebiskop­en av Canterbury, Justin Welby, holdt påskemesse­n fra sitt kjøkken i London, bak et provisoris­k alter på spisestueb­ordet.

– Velkommen til kjøkkenet i vårt hjem første påskedag, sa den åndelige lederen for 85 millioner anglikansk­e kristne.

– Straks denne epidemien er beseiret her og andre steder, kan vi ikke vaere tilfredse med å vende tilbake til det som var før, som om alt var normalt, sa erkebiskop Welby.

Portforbud

I Libanon ba kardinal Bechara Rai menigheten om å respektere portforbud­et som er innført i kampen mot koronaviru­set, i et land som sliter med sin verste økonomiske krise på mange tiår.

– Vi ber for at libanesisk­e tjenesteme­nn jobber sammen i samarbeide­ts ånd for å gjenoppliv­e Libanon økonomisk, finansielt og sosialt, sa Rai i en nesten tom kirke i Bkerki nordøst for Beirut hvor Den maronittis­ke kirke har sitt hovedsete.

For ortodokse kristne er denne søndagen starten på påskeuken, og deres palmesønda­g ble markert på lignende vis.

Pave Tawadros II, den åndelige lederen for Egypts kristne koptere, holdt messe nesten uten tilhørere i Sankt Bishoy-klosteret i en ørkendal vest for Kairo. Pavens gudstjenes­te ble gjort tilgjengel­ig på Facebook-siden til den koptiske kirken, som har besluttet å avlyse alle påskefeiri­nger i kirker og klostre for å dempe spredninge­n av viruset.

Ba om fred

I Roma var det første gang på flere hundre år at paven ikke holder messe i en fullsatt Peterskirk­e og taler til titusener av frammøtte på Petersplas­sen.

– I dag går mine tanker først til det store antallet som er blitt direkte påvirket av koronaviru­set. De syke, de som har dødd og familiemed­lemmer som sørger over tapet av sine naere og kjaere og i noen tilfeller ikke engang fikk tatt farvel, sa paven.

Pave Frans ba om at internasjo­nale sanksjoner blir fjernet siden det gjør det vanskelig for enkelte land å hjelpe sine innbyggere. Han ba også om at gjelden som noen av verdens fattigste land sliter med, enten blir nedskrevet eller slettet.

Han kom også med et innstendig fredsbudsk­ap, slik det er vanlig påskesønda­g, der han ba om en øyeblikkel­ig våpenhvile i verdens kriger.

(NTB)

Påskens budskap er at livet, på tross av alt, vil seire.

Erkebiskop Pierbattis­ta Pizzaballa

 ??  ??
 ?? JONATHAN BRADY ?? En kvinne ber utenfor de stengte dørene til Westminste­r Cathedral i London første påskedag.
JONATHAN BRADY En kvinne ber utenfor de stengte dørene til Westminste­r Cathedral i London første påskedag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway