Stavanger Aftenblad

G20 støtter kutt i oljeproduk­sjonen, men tallfester ikke

-

RIYADH: USA og landene i G20 støtter avtalen om store kutt i oljeproduk­sjonen som ble inngått mellom

Opec, Russland og andre oljeprodus­erende land fredag.

G20-landene diskuterte fredag om også andre oljeprodus­erende land som USA, Brasil og Norge skulle bidra med ytterliger­e kutt for å løfte oljeprisen.

I et utkast til en uttalelse sier medlemslan­dene at de «forplikter seg til å gjøre det som trengs, både individuel­t og kollektivt» for å sikre at energisekt­oren ikke bukker under, skriver Financial Times.

– Vi hilser velkommen de forpliktel­ser som oljeprodus­entene har gjort for å stabiliser­e energimark­edet, heter det videre.

G20-landene oppfordrer videre alle oljeprodus­erende -og forbrukend­e land om å støtte tiltakene for å stabiliser olje- og energisekt­oren. I det ni timer ekstraordi­naere videomøtet ble det likevel ikke konkludert med hvor store kuttene burde vaere, skriver CNBC.

Avhengig av Mexico

Tiltakene som er innført for å hindre spredninge­n av koronaviru­set har ført til en dramatisk nedgang i etterspørs­elen etter olje og har sendt oljeprisen nedover.

Opec, Russland og andre oljeprodus­erende land ble fredag enig om å kutte i oljeproduk­sjonen med 10 millioner fat per dag til juli. Deretter oppretthol­des et kutt på 8 millioner fat per dag ut resten av året. Fra 2021 vil produksjon­sreduksjon­en vaere på 6 millioner fat olje per dag og vare de neste 16 månedene.

Forslaget var avhengig av tilslutnin­g fra Mexico, som ikke ønsker å kutte like mye i produksjon­en som Opec foreslo. Fredag bekreftet president Donald Trump at USA kutter oljeproduk­sjonen for å hjelpe Mexico å etterleve krav fra Opec-landene. Det er likevel ikke kjent hvordan det skal skje.

De ledende oljeprodus­entene slet også med å enes i G20-samtalene

om hvor store kuttene i oljeproduk­sjonen skal vaere, ifølge nyhetsbyrå­ene Reuters og AFP.

Skjør avtale

Sjefanalyt­iker Per Magnus Nysveen i Rystad Energy mener avtalen som er framforhan­dlet er skjør fordi forpliktel­sene fra blant andre USA og Canada er for små. Han peker på at overproduk­sjonen vil vaere på 27 millioner fat daglig

– Vi risikerer å gå tom for lagringspl­ass for råolje så tidlig som mai ettersom raffinerie­ne setter ned tempoet raskere enn produsente­ne, sier Nysveen i en analyse.

Han mener de trengs et ytterlige produksjon­skutt på 5 millioner fat dagen for å unngå at lagrene fylles opp.

Med om lag 700 millioner fat lagringspl­ass igjen på land og på tankskip, er det 30 dager før lagrene er helt fulle. Dermed haster det å kutte i produksjon­en, heter det i analysen fra Rystad.

(NTB)

 ?? JACOB FORD ?? USA og landene i G20 støtter avtalen om store kutt i oljeproduk­sjonen som ble inngått mellom Opec, Russland og andre oljeprodus­erende land tidligere fredag.
JACOB FORD USA og landene i G20 støtter avtalen om store kutt i oljeproduk­sjonen som ble inngått mellom Opec, Russland og andre oljeprodus­erende land tidligere fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway