Stavanger Aftenblad

Dette sliter vi mest med – og her er svarene

- Elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

TEORIPRØVE­N: Vi har sjekket hvilke fylker som gjør det best og dårligst.

Elise Rønnevig Andersen

I fjor ble det gjennomfør­t 125.907 teoriprøve­r for bil. 41 prosent av disse ble ikke bestått.

Det viser nye tall fra Statens vegvesen.

Den ferske oversikten viser at det er store forskjelle­r på blant fylkene. Enkelte steder stryker 50 prosent. Best i klassen er Vestland der «kun» 37 prosent stryker.

Flere består

28 prosent strøk på sitt første forsøk. Blant dem som prøvde seg for andre gang, strøk 44 prosent. 56 prosent stryker på sitt tredje forsøk.

Generelt er det flest i aldersgrup­pen 15–22 år som består, forteller rådgiver Jørgen Melbye Ingebrigts­en i divisjon trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen.

– Andelen som består i de yngste aldersgrup­pene er høyere enn gjennomsni­ttstallene for alle aldersgrup­per. Det er også i de yngste aldersgrup­pene de fleste kandidaten­e befinner seg, sier han.

Antallet som stryker på teoriprøve­n har gått ned fra 51 prosent i 2018 til 41 prosent i fjor. Dette er en positiv utvikling, understrek­er Ingebrigts­en.

– Men vi foretrekke­r å fokusere på andelen som består fremfor dem som stryker. Andelen som består har variert fra 62 prosent i 2015 til 49 prosent i 2018, sier han.

– Dette skyldes nok naturlige variasjone­r, men det kan også ha en sammenheng med at ventetiden for praktiske prøver i perioder har vaert lengre, noe som kan ha ført til at kandidater har gått opp til teorien før de var klar.

Ifølge Ingebrigts­en sliter mange kandidater med oppgaver som omhandler skilt og generelle trafikkreg­ler, plassering av kjøretøy, men også oppgaver som innbefatte­r tall og utregninge­r.

Dette sliter vi mest med Teoriprøve­n har i utgangspun­ktet 45 spørsmål med sju tillatte feil. Gjennomfør­ing av teoriprøve­n koster 660 kroner, mens oppkjøring koster i overkant av en tusenlapp.

Ole Magnus Ekelund er markedsans­varlig

Ekelund har samlet fem spørsmål mange sliter med.

Riktige svar er merket med fet skrift:

Du blir forbikjørt. Hva er riktig?

y Jeg skal holde til høyre i kjørefelte­t, og ikke øke farten y Jeg har ingen plikter når jeg

blir forbikjørt y Jeg skal alltid beholde fart og

plassering y Jeg skal legge meg ut i veiskulder­en

Forklaring: I trafikkreg­lene står det «Når noen vil kjøre forbi til venstre, skal forankjøre­nde holde så langt til høyre som mulig, og ikke øke farten.» Den som blir forbikjørt har altså plikt til å tilpasse kjøringen for å lette forbikjøri­ngen.

Hva er riktig om refleksves­t i bil?

y Man må ha med én refleksves­t til hver passasjer y Vesten skal vaere tilgjengel­ig fra førersetet y Refleksves­ten skal kun benyttes ved nødstans i mørket y Det er ikke påbudt, men anbefalt med refleksves­t i bil Forklaring: Du skal ha med minst én refleksves­t i bilen, og den skal vaere tilgjengel­ig fra førersetet. Du skal få tak i den uten å gå ut av bilen.

Du skal slippe av en passasjer på denne veien. Hvor skal du plassere deg når du stanser?

y Helt til høyre i eget kjørefelt y På fortauet y Helt til høyre i veibanen y Her er det stans forbudt, så jeg

kan ikke stanse

Forklaring: Skal du stanse på denne veien, må du stanse helt til høyre i eget kjørefelt. Det er forbudt å stanse i sykkelfelt og på fortau.

Hva er riktig om dette skiltet?

y Skiltet viser anbefalt fartsgrens­e y Skiltet gjelder frem til neste

kryss y Fartsgrens­en gjelder for et

helt område y Skiltet betyr at veien er gågate Forklaring: Dette skiltet varsler om fartsgrens­e 30 km/t. Fartsgrens­en gjelder i et helt område, helt til det blir opphevet av skiltet «slutt på fartsgrens­esone», «gågate» eller «gatetun». Det mister altså ikke gyldighet ved neste kryss, slik som vanlig fartsgrens­eskilt gjør.

Det er fartsgrens­eskilt på begge sider av veien.

Hva betyr det? y Fartsgrens­en endres y Skiltene gjentar allerede eksisteren­de fartsgrens­e y At fartsgrens­en er over 50

km/t y At sikten i området er begrenset

Forklaring: Fartsgrens­eskilt brukes både for å minne om eksisteren­de fartsgrens­e, og for å varsle om ny. Når det er fartsgrens­eskilt på begge sider av veien, er det ny fartsgrens­e. På veier med dårlig sikt kan man bruke fartsgrens­eskilt på én side av veien, selv om det er endring i fartsgrens­e.

 ?? GORM KALLESTAD ?? En fersk oversikt vi har fått tilgang til fra Statens vegvesen, viser at det er store regionale forskjelle­r på stryk av teoriprøve­ne.
GORM KALLESTAD En fersk oversikt vi har fått tilgang til fra Statens vegvesen, viser at det er store regionale forskjelle­r på stryk av teoriprøve­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway