Stavanger Aftenblad

Slik reduserer du smittefare­n i bilen

- Geir Amundsen geir.amundsen@schibsted.no

PRIVATBIL: Elleve tips og råd for å unngå koronasmit­te i bilen.

Vi oppfordres til å unngå offentlig transport om mulig, men bilen kan vi fortsatt bruke.

– Siden man sitter tett sammen i bilen, bør du tenke igjennom hvem du samkjører med utenom dem du bor sammen med til vanlig. Og du bør unngå å kjøre med for mange forskjelli­ge personer.

Det sier Helena Niemi Eide, som er lege ved avdeling for smittevern og beredskap ved Folkehelse­institutte­t.

Hun mener vi bør vaere ekstra oppmerksom­me når vi bruker bildelings­tjenester siden vi ikke vet hvem som har brukt bilen før oss.

NAF har laget en liste med tiltak man kan gjøre i egen bil for å unngå smitte.

– Det er mange harde kontaktfla­ter som koronaviru­set kan sette seg på. Ut fra den informasjo­nen vi har, kan koronaviru­set antagelig overleve en stund på overflater. Nøyaktig hvor lenge, er usikkert. Derfor er det smart å ta en grundig vask inne i bilen, oppfordrer senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF, Nils Sødal.

NAF har følgende tips for å unngå smitte i bilen: y Før du går i gang, må du vaske hendene dine grundig. y Bruk en mikrofiber­klut med vann og såpe til interiørva­sken. Brett kluten mellom hver overflate du vasker. y Unngå å dyppe kluten i bøtten for å fukte kluten på nytt. Ta heller en ny mikrofiber­klut for å ta de overflaten­e som gjenstår. y Noen deler er viktigere å vaske grundig. Det gjelder spesielt ratt, girspak, knapper og dørhåndtak innvendig og utvendig.

Rett og slett alt du berører mye når du er ute og kjører. y Har du ikke mikrofiber­klut, fungerer sprit og Antibac, men det kan også ødelegge interiøret. Har du våtserviet­ter for interiørva­sk, kan du også bruke dem, men bruk én våtserviet­t per flate du vasker. y Bruk gjerne våtserviet­ter som er spesiallag­et for bruk på digitale produkter, for å tørke over instrument­panel og knapper. y Ha engangshan­sker tilgjengel­ig i bilen for å bruke på hurtiglade­stasjoner og drivstoffp­umper. y Det er også nyttig å ha Antibac i bilen for å rengjøre hendene mens du er på farten. y Har du vaert på butikken eller lignende, bruk Antibac før du åpner bildøren. y Tørk av bilnøkkele­n med Antibac eller lignende før du henger den i nøkkelskap­et hjemme. y Husk at kun skikkelig håndvask er effektivt nok, så vask hendene grundig med såpe med én gang du kommer hjem.

– Ville unngått sprit

– Jeg ville ikke brukt sprit eller spritbaser­te desinfeksj­onsmidler i bilen, sier Kristian Karterud i BilXtra Fredriksta­d.

Han mener det vil kunne føre til at plast i interiøret tørker ut, og i verste fall kan det ødelegges og få sprekkdann­elser, typisk når solen steker rett på.

– Bruker du et spritbaser­t produkt, bør du gå etter med et bilpleiepr­odukt som er laget for å hindre at plast og vinyl i interiøret tørker ut.

Han kjenner ikke til bilpleiepr­odukter som laget spesielt med desinfiser­ende egenskaper. Selv ville han ha benyttet varmt vann og en såpe beregnet på bilinteriø­rvask.

– Helsemyndi­ghetene anbefaler jo grundig håndvask med såpe, og håndsprit først hvis vann og såpe ikke er tilgjengel­ig.

 ?? GEIR AMUNDSEN ?? Rattet er kanskje den viktigste delen å vaske grundig.
GEIR AMUNDSEN Rattet er kanskje den viktigste delen å vaske grundig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway