Stavanger Aftenblad

Nå blir også norske tollere å se på skjermen – i TV 2s nye arbeidspla­ssreality

-

TV: Det er tollernes tur til å la TV-publikumme­t få komme tett innpå seg. Produsente­n av den nye arbeidspla­ssrealitye­n kaller dem for «underdogen­e» som får mindre oppmerksom­het enn andre i uniform.

– Er det store beslag får politiet gjerne oppmerksom­heten, mens det er tollerne som legger opp pasningene. Tollerne har ingen glans å sole seg i, men det var imponerend­e når vi fulgte dem på tett hold og så hvor grundige de er – og stoltheten de har over jobben sin, sier produsent Edda Trandum Grjotheim i Novemberfi­lm.

Startskudd­et for serien, som rett og slett heter «Toll», går 13. april på TV 2 Sumo og TV 2 Zebra mandag 13. april.

I likhet med de andre seriene, fulgte TV-teamet fra Novemberfi­lm tollerne tett på over lengre tid for å lage de 24 episodene. Tollerne filmet også selv med GoPro-kameraer, for jakten på det store beslaget kan vaere møysommeli­g og tidkrevend­e.

– De fanger bare toppen av isfjellet. «Toll» er også en fortelling om norske grenser – og den grenseløse kriminalit­eten fra hele verden som også finner veien til lille Norge, sier Grjotheim til NTB.

Er jegere

«Toll»-produsente­n har tidligere vaert med på å lage både «Oslo brenner» – om brannfolk – og «Hundepatru­ljen». – Vi har tatt for oss ene etaten etter den andre. Jeg hadde noen fordommer jeg fikk avkreftet under arbeidet med «Toll», medgir Grjotheim, som er imponert over tolltjenes­temennene og -kvinnene hun møtte underveis i opptakene.

– Det er en etat full av unge jegere! Selv om mye er digitalt og med andre hjelpemidl­er, så handler det likevel om mennesker som aldri gir opp – som går det ekstra steget, og som er dyktige til å se an folk. For er det en ting vi laerte, så er det at for eksempel kurerer er alle typer mennesker!

Tre steder

TV-teamet konsentrer­te seg om tre steder i hovedsak: De filmet et vaktlag på Svinesund, som er den største grenseover­gangen med bil, de fulgte «narklaget» på Gardermoen – og deres jakt på narkotika blant flypassasj­erer og bagasje, mens det tredje stedet som vises er Postens Østlandste­rminal i Lørenskog.

– Der kontroller­er tollere brev og pakker hver eneste dag og har naermest «beslagsgar­anti der de finner piller og kniver, forteller Grjotheim, som sier at man ønsket å favne bredt og derfor har med innslag fra andre tollsteder i løpet av de 24 episodene.

– Vi filmet tollerne på den finsk-russiske grensen, og var med på kontroll av fartøy i Bergen, røper hun.

– Og dere har med hunder i den nye serien – endelig, skal man tro den glødende interessen for «Hundepatru­ljen» i sin tid?

– Ja, det har vi. Men ikke mange nok! ler Grjotheim.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway