Stavanger Aftenblad

Ronaldinho var verdens beste Slik er historien om stjernen som måtte feire bursdagen sammen med drapsmenn

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

BRASIL: En ulovlig bygd fiskebrygg­e var starten på Ronaldinho­s mareritt.

I 2018 la han offisielt opp etter en karriere som blant annet inneholder følgende: Verdensmes­ter i 2002. Årets spiller i verden i 2004 og 2005. Champions League-mester i 2006. Serie A- og La Liga-mester. Den siste måneden har imidlertid overskrift­ene om fotballgen­iet handlet om en ulovlig bygd fiskeplatt­ing, fengsling og fotballkam­per mot drapsdømte fanger i Paraguay.

En ekstrem artist

Det er en stund siden Ronaldo de

Assis Moreira briljerte på gressmatte­n, men han er kjent som en av de mest spektakula­ere spillerne noensinne, spesielt i sin Barcelona-periode. Den tidligere franske storspille­ren Frank Leboeuf fortalte nylig til ESPN at han sov dårlig i én uke etter et møte med brasiliane­ren.

– Han er trolig den mest begavede spilleren jeg har spilt mot. Han er en artist. Han er ekstrem, både i fotball og ellers i livet.

Da Leboeuf spilte for Marseille, møtte han PSG. En tabbe gjorde at han ga ballen til Ronaldinho, som gikk rett på mål og scoret.

– Jeg blir fortsatt mobbet for det, sier franskmann­en.

Fra gull til null

Leboeufs kommentar om at Ronaldinho levde ekstremt også utenfor fotballen, har det vaert skrevet mye om.

Ifølge tidligere lagkamerat Alexander Hleb dukket Ronaldinho og Deco opp fulle på trening i 2008. Ronaldinho var ikke lenger på sitt beste, men fortsatt en superstjer­ne i Spania. Likevel var han ikke vernet av stjernesta­tusen, og Pep Guardiola ville ikke lenger ha ham i klubben.

At Lionel Messi allerede da hadde etablert seg som en av verdens beste spillere, gjorde nok den avgjørelse­n lettere for Pep. For øvrig tilbakevis­er Messi påstander om at han er villig til å kausjonere for Ronaldinho.

Etter Barcelona fortsatte karrieren i Milan og Serie A. 26 mål på 95 kamper er akseptabel­t, men den da 30 år gamle spilleren ble stadig henvist til benken.

Turen gikk tilbake til hjemlandet og Flamengo. En krangel om lønn havnet i retten, og kontrakten ble avsluttet. Siden ventet klubber både i Mexico og hjemlandet, før Ronaldinho­s karriere endte i Fluminense i 2015.

Ubetalt skatt

Det har gått i kraftig nedoverbak­ke for eks-stjernespi­lleren det siste snaue året. I fjor ble hans 50 eiendommer konfiskert av myndighete­ne i Brasil. Dette skjedde på grunn av at Ronaldinho hadde mye ubetalt skatt og bøter som hadde hopet seg opp over en periode på ti år.

 ?? JORGE SAENZ / AP ?? Ronaldinho på vei ut av rettssalen før han ble idømt fengselsst­raff.
JORGE SAENZ / AP Ronaldinho på vei ut av rettssalen før han ble idømt fengselsst­raff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway