Stavanger Aftenblad

Til vanlig utvikler ingeniøren­e raske racerbiler. Nå produserer de livreddend­e koronautst­yr

- Viljam Brodahl viljam.brodahl@aftenposte­n.no

FORMEL 1: Lagene i motorsport­en Formel 1 har noen av verdens beste ingeniører. Ekspertise­n blir nå brukt til å utvikle utstyr for koronaramm­ede.

Formel 1-sirkuset skulle nå ha vaert godt i gang med 2020-sesongen, men som i de fleste andre idretter, står alt på stedet hvil etter spredninge­n av koronaviru­set. For å bedre situasjone­n i verden, har de ressursste­rke lagene stilt sin ekspertise til disposisjo­n.

Over 1000 personer jobber for de 20 lagene i Formel 1. Ingeniøren­e, som vanligvis utvikler verdens raskeste racerbiler, har nå gått i gang med å produsere livreddend­e utstyr til koronaramm­ede.

– Når disse personene ikke kan jobbe med bilene, er det helt genialt at de kan jobbe med det verden trenger, sier Atle Gulbrandse­n, Formel 1-kommentato­r for Viasat og sportssjef i Norges Bilsportfo­rbund.

Blant verdens beste Suksessrik­e Mercedes har stått i front. Det ubestridt beste Formel 1-laget de siste årene har utviklet en maske som gjør det lettere å puste for koronaviru­spasienter med lungeinfek­sjoner.

Ved bruk av spesialmas­ken behøver ikke pasienter hjelp av en respirator. Tirsdag var 10.000 eksemplare­r bestilt for levering til britiske sykehus.

«Disse livreddend­e enhetene vil holde pasienter utenfor respirator­er og redusere etterspørs­elen etter intensivse­nger og ansatte», heter det i en pressemeld­ing.

Gulbrandse­n mener at flere av de beste ingeniøren­e i verden, uansett spesialise­ringsområd­e, jobber i Formel 1. Han får ofte spørsmålet om hvorfor ikke disse personene bytter ut racerbiler med en jobb i et forsknings­laboratori­um. Svaret mener han er enkelt.

– Det har med at det er enorme pengesumme­r i Formel 1. Det er svaert gode lønninger til de beste. Mange flinke ingeniører trigges også i konkurrans­easpektet. Derfor er de i Formel 1 for å konkurrere og hele tiden utvikle ny teknologi, forteller han.

Den kjente tyske bilproduse­nten er ikke alene om å bidra. Formel 1-lagene Haas, McLaren, Racing Point, Red Bull, Renault og Williams er også en del av samarbeide­t om å produsere sårt tiltrengt medisinsk utstyr.

Bruker 3D-printing

I Formel E, verdens første helelektri­ske racerbilko­nkurranse, har man også vaert klokkeklar på at man må tilby hjelp til koronaramm­ede.

– Det er åpenbart at alle burde bidra. Vi må stå sammen i den globale kampen mot viruset. Alle kan gjøre noe for å hjelpe til, sier Alberto Blanco.

Spanjolen er ingeniør for det indiskeide laget Mahindra. I fjor ble han kåret til årets ingeniør i Formel E. Blanco leder nå et prosjekt der de designer en spesiell respirator ved hjelp av 3D-printing.

Disse består av to luftstrømm­er, som betyr at hver respirator kan betjene mer enn én pasient om gangen. Det vil doble kapasitete­n til de som allerede er i bruk på sykehus over hele Spania.

– Vi har allerede testet respirator­en med gode resultater. Nå går vi gjennom alle sikkerhets­tester for å få validering for bruk på sykehus, forteller han.

Blanco forventer at han og resten av laget vil ha et ferdig produkt klart innen få dager.

Den velstående Agnelli-familien, som står bak velkjente Ferrari, har også bidratt. De har donert over 100 millioner til italienske myndighete­r og kjøpt 150 respirator­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway