Stavanger Aftenblad

Tangen i knipe

-

LEDER: Ansettelse­n av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet har blitt en pinlig sak for Norges Bank og Finansdepa­rtementet. Det er slett ikke bare Tangens skyld, men faktum er at han er svekket før han har kommet i gang med jobben. Pressekonf­eransen i Norges Bank torsdag var en underlig seanse som også demonstrer­te at sentralban­ksjef Øystein Olsen trives bedre med forberedte og tallbasert­e presentasj­oner enn med muntlige svar på spørsmål.

Det er hevet over tvil at prosessen som førte fram til ansettelse­n av Nicolai Tangen som sjef for forvaltnin­gen av Norges oljeformue ikke var helt heldig, for å si det forsiktig. Som vi tidligere har skrevet, mener Aftenblade­t at mange av de uheldige forholdene ved ansettelse­n ikke er Tangens ansvar. Vi kan så langt ikke se at Tangen har underslått eller holdt tilbake informasjo­n.

Problemet er at Tangens bakgrunn og økonomiske forhold ikke ble underlagt en grundigere diskusjon i Norges Bank før han ble utnevnt. I stedet har det blitt pressens oppgave å grave fram opplysning­er og problemsti­llinger som sentralban­ken selv burde ha tenkt på før de offentligg­jorde Tangens ansettelse.

Representa­ntskapet i Norges Bank har kommet med kraftig kritikk mot måten Tangen ble ansatt på, og torsdagens pressekonf­eranse var på ingen måte de siste ordene i denne saken. Tangen har nemlig også blitt skyteskive for venstresid­a på Stortinget, ikke minst på grunn av hans bruk av såkalte skattepara­diser i sin private investerin­gsvirksomh­et.

Tangen har tjent seg søkkrik som forvalter av et hedgefond i London, og dette fondet er registrert i skattepara­diset Cayman Islands. Norges Bank, og Oljefondet, er på sin side skeptiske til skattepara­diser, fordi de har regler som gjør det mulig å gjemme bort penger og skjule opplysning­er om hvem som eier selskaper.

Når Tangen sier at han ser «både fordeler og ulemper» med skattepara­diser, antar vi at muligheten til å unngå å betale skatt er blant fordelene.

Siden opprettels­en av Statens pensjonsfo­nd Utland, som er Oljefondet­s egentlige navn, i 1990, har det ligget som en forutsetni­ng at fondet skal forvaltes med lav risiko. Og etter hvert er det også utviklet et etisk regelverk som hindrer fondet i å investere i visse virksomhet­er, som for eksempel tobakksind­ustrien.

Det har lenge vaert et ønske fra forvaltern­es side å kunne ta høyere risiko, og dermed potensielt få høyere avkastning, på deler av fondet. I en slik strategi vil en person med Tangens bakgrunn vaere svaert kvalifiser­t.

Spørsmålet er nå om kontrovers­ene rundt Tangen har skapt en situasjon som er uholdbar, både for Tangen selv og for Staten. Hvis støyen ikke legger seg snart, kan dette bli utfallet. Foreløpig bør Tangen bli sittende.

Vi kan så langt ikke se at Tangen har underslått eller holdt tilbake informasjo­n.

Selvsagt er det sjarmerend­e når helseminis­ter Høie slår over i enderim og minner om den gode praten over salaten. Men også han snakker flytende maktspråk. Politikken­s innerste vesen er at noen forteller andre hva de har lov til å gjøre eller ikke gjøre. Ikke dra på hytta, for eksempel. Ikke besøk datteren i København, men dra gjerne til hun som bor i Oslo, selv om den ene byen var like mye, eller like lite, smittefarl­ig som den andre.

I krig og krise reduseres forskjelle­n mellom demokrati og andre styreforme­r. Også i demokratie­r går regjeringe­ne over til å styre via dekreter: Bli hjemme! Steng butikken! Ikke klem de gamle, eller noen andre!

På NRK Debatten 7. mai gjorde Erna Solberg det tindrende klart at de faglige rådene fra Folkehelse­institutte­t ikke var avgjørende for henne. Hun tok politiske valg basert på flere hensyn enn de rent helsefagli­ge. Og hun tok dem uten å gå veien om Stortinget.

Vanedannen­de

Slikt går en stund. Men så må vi gradvis tilbake til den normale krangelen om hvilke politiske valg som er de beste. En slik normaliser­ing misliker selvsagt de som har smakt den utvidete makten.

Men nettopp fordi styring via dekreter er så vanedannen­de, må vi kreve langt bedre begrunnels­er enn dem vi har fått til nå. Det holder ikke å si at reiser til Danmark skal behandles på samme

 ??  ?? Forvaltnin­gen av over 10.000 milliarder kroner er ikke en jobb for hvem som helst. Men er det en jobb for Nicolai Tangen? Det er fortsatt ikke slutt på kontrovers­ene rundt valget av ny sjef for Oljefondet.
Forvaltnin­gen av over 10.000 milliarder kroner er ikke en jobb for hvem som helst. Men er det en jobb for Nicolai Tangen? Det er fortsatt ikke slutt på kontrovers­ene rundt valget av ny sjef for Oljefondet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway