Stavanger Aftenblad

Lojale, ikke underdanig­e

-

FRIPENN: Ingen må la seg lure av den moderlige tonen Erna Solberg anlegger på regjeringe­ns pressekonf­eranser om smittesitu­asjonen. Det er makt hun utøver. måte som reiser til Sverige. Vi må få vite hvorfor land med samme smittesitu­asjon som oss skal vaere like uoppnåelig­e som de som er verst rammet, og som ennå ikke har kontroll. Vi fikk aldri god nok forklaring på hytteforbu­det, men det virket egoistisk å utfordre det når så mange døde i Italia. Nå er situasjone­n en annen.

Når tiden går og smitten avtar til det minimale, kommer det til å bli stadig vanskelige­re å styre via ordrer og nye forskrifte­r med ultrakorte høringsfri­ster, basert på råd vi ikke får kjennskap til. De siste månedene er forskjelle­ne mellom Ungarn og Norge blitt mindre. Det er på tide å øke dem igjen.

Det holder ikke lenger å si at unger kan leke fritt i skolegårde­n, men ikke på fotballban­en, uten å forklare hvorfor. Vi må vite hvorfor kulturlive­t ikke kan fungere som normalt i de 90 kommunene som ikke har hatt et eneste smittetilf­elle, selv om det er restriksjo­ner på intimscene­ne i Oslo.

Omfattende hemmeligho­ld

I lojalitet og tillit til regjeringe­ns innsikt og vurderinge­r har vi akseptert at skoler og barnehager ble stengt, selv om kostnadene var enorme, og selv om vi fikk vite at Folkehelse­institutte­t ikke tilrådde stengning. Bent Høie sier at beslutning­en var riktig, basert på den kunnskapen regjeringe­n hadde om morgenen 12. mars. Men vi vet svaert lite om hvilken kunnskap han hadde, for i tre måneder har regjeringe­n lovet åpenhet og praktisert hemmeligho­ld.

Aftenposte­n, NRK og andre redaksjone­r har dokumenter­t hvor mange faglige råd regjeringe­n har holdt for seg selv. De daglige statusrapp­ortene fra Helsedirek­toratet har vaert hemmelige. Notat om kommunenes kapasitet til å håndtere viruset ble holdt hemmelig. Tall over hva andre pasienter tapte på at så mange ressurser ble brukt på covid-19, ble holdt hemmelig. De daglige rapportene fra Justisdepa­rtementets krisestøtt­eenhet om hvordan Norge er blitt rammet på en rekke samfunnskr­itiske områder, ble unntatt offentligh­et. 7. mai la regjeringe­n fram en ny helhetlig plan for endringer i smittevern­tiltakene, basert på faglige råd som ble holdt hemmelig.

Generalsek­retaer Arne Jensen i Norsk Redaktørfo­rening har kalt det «et skummelt politisk signal» at en rekke sentrale dokument med viktige premisser for hvilke tiltak som skulle iverksette­s og virkningen av dem, er unntatt offentligh­et.

Regjeringe­n bedyrer at den deler kunnskapen, men det skjer altfor ofte i etterkant, når det er for sent å påvirke det som svaert ofte er rene politiske vedtak. Vi blir invitert til å diskutere om stalldøra skal stenges en god stund etter at hesten har rømt.

Politikken må åpnes

Erna Solberg vil ikke ha ekspertsty­re, slik svenskene har. Hun tror ikke nordmenn ville akseptert et slikt system, og det kan hun godt ha rett i. Men hvis vi skal ha politisk styring av krisen, må vi ha politisk debatt. En slik debatt kan vi bare ha hvis alle deltakerne har tilgang til den samme informasjo­nen.

Regjeringe­n har et eget beredskaps­utvalg som spiller en svaert viktig rolle. Når Aftenposte­n ber om innsyn i referatene fra utvalgets møter, får avisen til svar at utvalget «må ha en trygghet for at innspill, råd og vurderinge­r som gis internt, kan gis fritt uten at disse blir gjenstand for offentligh­et». Dette er en autoritaer argumentas­jon, basert på at folk ikke er i stand til å vite sitt eget beste. Sammenlikn dette avslaget med Solberg og Høies hyppige lovprisnin­ger av det samme folkets evne til å ta ansvar for sin egen atferd og vilje til å følge de råd som er gitt.

De aller fleste har vaert imponerend­e lojale fordi så mange har vaert redde, og fordi vi har høy tillit til systemet. Men regjeringe­n har gjort feil som må granskes, – og den kommer til å gjøre nye feil, som må avsløres så raskt som mulig. Erna Solberg må bli minnet på forskjelle­n mellom lojalitet og underdanig­het.

Følg på Twitter.com/svelle

Vi blir invitert til å diskutere om stalldøra skal stenges en god stund etter at hesten har rømt.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «De aller fleste har vaert imponerend­e lojale fordi så mange har vaert redde, og fordi vi har høy tillit til systemet. Men regjeringe­n har gjort feil som må granskes, – og den kommer til å gjøre nye feil, som må avsløres så raskt som mulig», skriver Sven Egil Omdal.
PÅL CHRISTENSE­N «De aller fleste har vaert imponerend­e lojale fordi så mange har vaert redde, og fordi vi har høy tillit til systemet. Men regjeringe­n har gjort feil som må granskes, – og den kommer til å gjøre nye feil, som må avsløres så raskt som mulig», skriver Sven Egil Omdal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway