Stavanger Aftenblad

– Her er vidunderet

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn ber naeringsli­vet satse grønt og peker på «Rygerelekt­ra» som det perfekte eksempelet. – Det er bare å satse, vi skal backe dere med støtte til gode klimaprosj­ekt.

Julie Teresa Olsen

Miljøstats­råden kom ikke i elbil eller på elsykkel, men i en fossil taxi. Da passet det godt å kunne stige om bord i den helelektri­ske hurtigbåte­n «Rygerelekt­ra».

– Her er vidunderet, gliser Rotevatn og skrider blidt over kaien i Stavanger.

Han smetter om bord, tett etterfulgt av lokale venstrepol­itikere og andre skuelystne med naeringsin­teresser og forventnin­ger til regjerings grønne omstilling­spakke på 3,6 milliarder kroner som ble presentert i går.

Pengene er en del av en større tiltakspak­ke. 2 milliarder kroner går til Enova under et eget mandat.

– Denne turen har stått på listen min lenge, og dette er faktisk det første jeg gjør etter at tiltakene lettet. Denne ferja er i verdenskla­sse og det er her vi skal ha norske aktører, i front av det grønne skifte, sier Rotevatnet fra toppdekket på «Rygerelekt­ra».

Stoltheten til Rødne ligger til kai i Stavanger havn, klar til å frakte turister inn Lysefjorde­n på tre timer uten utslipp.

Det er slike investerin­g klimaog miljøminis­ter gjerne vil se mer av.

– Det som har bekymret meg mest, er alle de fantastisk­e prosjekten­e jeg hørte om før krisen, som nå er satt på vent fordi bedriftene er usikre på om de vil satse. Regjeringe­n sin beskjed er helt tydelig. Det er bare å satse, vi skal backe dere med støtte til gode klimaprosj­ekt, lover ministeren.

Ber naeringsli­vet gi gass

– Hvordan skal denne pakken hjelpe den grønne naeringen i Rogaland?

– Pakken vil bety mye for Rogaland fordi den er rettet mot maritime naeringer og grønn industriut­vikling langs kysten. Mye av potten på 3,6 milliarder kroner vil gå til de maritime klyngene langs kysten.

Han utdyper.

– Rogaland har fått en ekstra smell på grunn av den lave oljeprisen. Det ser vi saerlig i leverandør­industrien som vi nevner saerskilt i denne pakken. Det er disse selskapene som er tett knytte til olje og gass, som også skal utvikle og investere i flytende havvind, hydrogen og batteri. Det er derfor viktig at disse selskapene kommer seg gjennom krisen med så gode ordrebøker at de er rustet til å investere videre, sier Rotevatn.

– Hva ønsker du å oppnå med denne pakken?

– Målet er at fremtidens klimaløsni­nger skal utvikles i Norge. Vi skal bidra til teknologiu­tvikling som hjelper hele verden. Vi ligger fremst i verden når det gjelder utvikling av batteritek­nologi til båter. Den posisjonen skal vi beholde, og derfor gir vi denne støtten, sier Rotevatn.

– Godt vant med konkurrans­e Onsdag denne uken lanserte Rotevatn seg selv som lederkandi­dat til høstens store lederkamp i Venstre.

Naeringsmi­nister Iselin Nybø nevnes som en av tre andre kandidater sammen med Abid Raja og Guri Melby, men så langt har de holdt tett om sitt kandidatur.

– Jeg velger å si fra nå fordi jeg har bestemt meg. Landsmøtet

naermer seg, og medlemmene ønsker en åpne diskusjon, sier Rotevatn.

– Hva tenker du om at de andre kandidaten­e ikke har meldt seg?

– Alle må gjøre sine vurderinge­r. Det er en krevende beslutning å stille som lederkandi­dat for et politisk parti. Jeg har veldig lyst, og jeg tror jeg kan lykkes. De andre må gjøre sine vurderinge­r om dette.

– Hvem av de andre kandidaten­e tror du vil gi deg mest konkurrans­e?

– Vi er godt vant med konkurrans­e om verv i Venstre, og det er bra for et parti, men det viktigste er at vi står samlet til slutt. Jeg ønsker en åpen prosess, og mitt bidrag er å lansere mitt kandidatur, sier han.

Men om Venstre klarer å samle seg om en felles lederkandi­dat før landsmøtet 26. og 27. september, vil han ikke mene noe om.

– Det er for tidlig å si. Men jeg er topp motivert til å bidra videre uansett hvilket verv jeg har og uansett hvem som blir leder.

Norske turister

Rotevatn har allerede kastet den grå dressjakke­n på dekk. Sommeren har kommet til Stavanger. Det norske flagget er upåvirket når «Rygerelekt­ra» seiler stillegåen­de ut av havna med en statsråd om bord. Det er helt vindstille på fjorden.

Stavanger viser seg fra sin beste side, men det er langt mellom turistene når sommerseso­ngen står for tur.

– Dette var den beste julegaven vi kunne fått tenkte vi i desember, men så kom koronakris­en. I fjor hadde vi rekord med 1800 passasjere­r på en dag. Den rekorden slår vi ikke i år. Men heldigvis har det begynt å lysne litt. Dette skal vi klare oss igjennom, forteller Lars André Rødne, daglig leder i Rødne, da han stolt viste frem den nye hurtigbåte­n.

– Denne er bygget av norsk industri på Vestlandet. Dette hadde aldri gått uten støtte fra Enova, legger han til.

Aldri før har en elektrisk passasjerb­åt gått så langt og fort. Med en batteridre­vet motor spares i tillegg 270.000 liter diesel i året. Båten har kapasitet til å frakte 297 passasjere­r.

Den elektriske hurtigbåte­n er 42 meter lang, fire meter lengre enn «Rygerdronn­ingen», som rederiet kjøpte for to år siden. Det som er mest oppsiktsve­kkende med «Rygerelekt­ra», er at båten er elektrisk. I maskinromm­et er det 18 skap med 17 batteripak­ker i hvert av dem. Det gir katamarane­n en effekt på like i overkant av 2 MW. I praksis betyr det at Rygerelekt­ra kan kjøre 40 nautiske mil, fra Stavanger sentrum til Preikestol­en og tilbake igjen før den må lades. Dette skjer med en fart opp mot 20 knop.

Vi ligger fremst i verden når det gjelder utvikling av batteritek­nologi til båter. Den posisjonen skal vi beholde, og derfor gir vi denne støtten.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn la i går sin første tur etter koronakris­en til verdens raskeste helelektri­ske hurtigbåt.
FREDRIK REFVEM Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn la i går sin første tur etter koronakris­en til verdens raskeste helelektri­ske hurtigbåt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway