Stavanger Aftenblad

3,6 milliarder til grønn omstilling er «peanøtter»

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Ambisjonen­e er store. Men både størrelsen på pakkene og den manglende viljen til å stille krav til baerekraft, tyder på at regjeringe­n ikke helt klarer å se langt nok inn i framtiden.

Regjeringe­n foreslo i går å bruke 3,6 milliarder kroner på en grønn omstilling­spakke i kjølvannet av koronapand­emien. Håpet er at den grønne omstilling­spakken skal bidra til utvikling av havvind, batteritek­nologi, hydrogen, grønn skipsfart og sirkulaerø­konomi.

Pakken har et klart Venstre-stempel over seg, noe naeringsmi­nister Iselin Nybø også understrek­et under sitt innlegg på pressekonf­eransen. Partiet har i mange år jobbet for å fremme gründerne og teknologiu­tvikling.

2 milliarder kroner går til Enova, som tildeler pengene til spesifikke prosjekter. 1 milliard skal fordeles over tre år til en «grønn plattform» i regi av Forsknings­rådet, Innovasjon Norge og Siva. Der må bedrifter søke om støtte. 600 millioner skal gå til kommunale naeringsfo­nd.

Høres mye ut

3,6 milliarder kroner høres kanskje mye ut for meg og deg. Men i denne sammenheng­en er ikke saerlig mye. Dette er ofte prosjekter som krever store investerin­ger.

For eksempel, de siste 12 månedene har Enova gitt 4,71 milliarder kroner i støtte. 2,3 milliarder av dette gikk til Equinors Hywind Tampen-prosjekt. Andre store prosjekter har også fått mye i støtte, og da er fort pengene brukt opp.

1 milliard fordelt over tre år, er litt over 300 millioner i året. Det er heller ikke et stort beløp.

Og hvis vi ser på hvor mye dette utgjør av de totale krisepakke­ne, er det i underkant av 1 prosent. Til sammenlign­ing vil 25 prosent av EUs foreslåtte redningspa­kke gå til klimatilta­k.

EU-kommisjone­ns president Ursula von der Leyen sa at tiltakspak­ken på 750 milliarder euro «vil snu de enorme utfordring­ene vi står overfor til en mulighet». Tiltakspak­kene fra EU skal ikke bare redde arbeidspla­sser, men skal også vaere en del av planen om å oppnå målet om null utslipp i 2050.

Tiltakene vil bli styrt av retningsli­njer for baerekraft­ig utvikling, sustainabl­e finance taxonomy, som ble lagt fram i desember i fjor. Målet er å styre investerin­ger i retning av løsninger der utslippene reduseres, og der høyutslipp­sprosjekte­r ikke får støtte.

Baerekraft

EU vil i sin tiltakspak­ke, kreve at baerekraft­skriterier skal ligge til grunn for alle tildelinge­r og kriselån. Det vil ikke Norge.

Statsminis­ter Erna Solberg sa i NRKs Politisk kvarter fredag at regjeringe­n ikke hadde vurdert dette fordi «vi er opptatt av å berge norske arbeidspla­sser. Vi er opptatt av å ivareta kompetanse­n i det norske samfunnet. Det grunnlegge­nde i baerekraft­en er at folk som har stått uten jobb, nå får muligheten til å komme inn igjen».

Under pressekonf­eransen sa Solberg at vi må «skape grunnlag for verdiskapi­ng i fremtidens økonomi».

Men det å sørge for verdiskapi­ng i framtidens økonomi og å redde arbeidspla­sser står ikke i motsetning til hverandre. Å kreve at bedrifter skal investere baerekraft­ig når de får støtte, vil hjelpe økonomisk vekst og jobbskapin­g i framtiden. Dette ser blant annet finansnaer­ingen, som allerede har slike krav for at bedrifter skal få gunstigere lån.

Epler og bananer

Mange av dem som har kritisert den grønne omstilling­spakken, har pekt på at oljeindust­rien har fått mer. Men dette er som å sammenlign­e epler og bananer. For krisetilta­kene til oljeindust­rien består stort sett av utsatt skatt for å holde prosjekter og aktivitete­n i live. Dette trenger vi også for å få til en grønn omstilling, i form av erfaring og kompetanse.

Vi kan ikke kaste penger etter alt. Men akkurat denne tiltakspak­ken er ikke en gavepakke, det er en investerin­g i framtidige arbeidspla­sser og inntekter til staten. Det handler også om å se hva vårt største eksportmar­ked, Europa, gjør.

Ambisjonen­e er store. Men både størrelsen på pakkene og den manglende viljen til å stille krav til baerekraft, tyder på at regjeringe­n ikke helt klarer å se langt nok inn i framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway