Stavanger Aftenblad

Prosjektet

- MER DRAMA I HVERDAGEN

y Pilotprosj­ektet varer i tre år. I juni startar planleggin­ga, formelt er prosjektet i gang over sommaren. y Rogaland Bonde- og Småbrukarl­ag er prosjektei­gar. y Satsinga har ei samla ramme på om lag 4,7 millionar kroner over tre år, og er delfinansi­ert av Rogaland fylkeskomm­une. y I løyvingsve­dtaket skriv Rogaland fylkeskomm­une: «Dette er eit prosjekt fylkeskomm­unen har store forventnin­gar til. Grunnen er søkelyset på kunnskapsb­ygging, deling og spreiing for at landbruket i framtida skal verta mest mogleg klimasmart, berekrafti­g og livskrafti­g i heile Rogaland. Prosjektet følgjer opp fleire av FN sine berekrafts­mål. Prosjektet har eit breitt berekrafts­perspektiv kor alle dei tre dimensjona­ne: økologisk, samfunnsme­ssig og økonomisk berekraft blir varetatt.» Mange tar jordprøver, seier Nils Melbøe.

Sonen Eldar Melbøe Kyllesø tok over drifta for seks år sidan. På garden står to hus, eit nytt og eit gammalt, side om side.

– Tidlegare bestod jordbruket av familiebru­k. No går det mot større og større fjøs. Norsk landbruk mister bønder kvar dag. Dei opplever at inntektene ikkje er høge nok til at det er verd å fortsette.

Nils Melbøe har vore bonde i snart 50 år, om ein tel med blomkåldyr­kinga han starta med som 14-åring. I mellomtida har høygaffel blitt erstatta av siloheis, dyra per gard har blitt fleire og gardane faerre.

– Vi skil oss kanskje litt frå dette, vi har ikkje investert enormt. Politikara­ne legg opp til at du heile vegen må utvide produksjon­en din. Det har ikkje vi gjort.

 ??  ??
 ??  ?? Det naermar seg bringebaer-sesong for bonde Nils Melbøe.
Det naermar seg bringebaer-sesong for bonde Nils Melbøe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway