Stavanger Aftenblad

Dyrevelfer­dsloven § 33: Forbud mot aktivitete­r omfattet av loven

-

y Den som unnlater å etterkomme vesentlige pålegg eller grovt eller gjentatte ganger overtrer bestemmels­er gitt i eller i medhold av denne loven, kan av Mattilsyne­t ilegges nødvendige forbud mot aktivitete­r omfattet av denne loven. Forbudet kan gjelde alle eller noen arter, en eller flere aktivitete­r, for en viss periode eller inntil videre. y Domstolen kan i forbindels­e med straffesak fastsette forbud som nevnt i første ledd.

noen bjeller. Vi vil undersøke naermere hvordan vi skal forholde oss til søknader fra selskap der en eller flere av eierne er ilagt aktivitets­forbud, sier saksbehand­ler i kommunen.

Ole Fjetland i Mattilsyne­t opplyser at tildeling av produksjon­stilskudd ikke er deres forvaltnin­gsområde, men at tilsynet har dialog med Fylkesmann­en.

– For å ha rett på tilskudd skal du drive vanlig jordbruksp­roduksjon i tråd med god agronomisk praksis og godt dyrehold. Hvis det foreligger et vedtak fra Mattilsyne­t om aktivitets­forbud, vil du vanligvis ikke ha rett på tilskudd til husdyr. Hvis det er et aksjeselsk­ap som søker om tilskudd, må vi se naermere på hvem det i praksis er som eier og driver gården, sier Sissel Endresen, nestleder ved Fylkesmann­ens landbruksa­vdeling.

Store tilskudd utbetalt

Det har ikke blitt betalt ut produksjon­stilskudd til bonden eller hans aksjeselsk­ap de siste årene. I 2019 mottok imidlertid selskapet som overtok driften på gården i 2018, et tilskudd på 350.617 kroner.

Selskapet oppga å ha 38 melkekyr, 6 ammekyr og 174 øvrige storfe. Ved kontroll viste det seg imidlertid at antallet øvrige storfe var 130, ikke 174. Og det fantes ingen ammekyr.

– Det er ikke ofte vi finner så store avvik. I dette tilfellet vurderte vi politianme­ldelse, sier saksbehand­leren i kommunen. 50 faerre dyr enn oppgitt førte til at søkeren mistet det beløpet det var søkt om for mye. I tillegg ble tilskuddet avkortet tilsvarend­e, til sammen om lag 80.000 kroner.

– Jeg tok utgangspun­kt i husdyrregi­ster til Mattilsyne­t, slik også tilskuddsm­yndigheten­e gjør.

Dette inneholdt feil. Disse feilene lå ikke på meg. Derfor ble antallet feil i søknad. Jeg har beklaget dette. Kommunen har akseptert forklaring­en, sier mannen som eide dyrene på gården i 2018 og 2019.

Frist til 1. juni

Men nå skal altså denne dyreeieren vaere ute av bildet, og det er bonden med aktivitets­nekt som skal ha sendt dyr til slakt, samt søker om produksjon­stilskudd. I brevet han har mottatt fra Mattilsyne­t, heter det at dersom han ikke selv avvikler dyreholdet innen 1. juni, vil Mattilsyne­t gjennomfør­e avviklinge­n.

– Hvor ofte ender slike saker med at Mattilsyne­t faktisk avliver dyrene?

– Det er vanskelig å gi tall på akkurat det. Vi forsøker å avvikle dyrehold på den beste måten for dyr og dyreeier. I denne saken har vi lagt vekt på at avvikling skal skje så hensynsful­lt som mulig og har derfor sjekket om det er marked for å selge dyrene. Vi ønsker å legge til rette for at bonden selv avvikler, sier regiondire­ktør i Mattilsyne­t Ole Fjetland.

Bonden forteller at han har klaget på vedtaket om avvikling. Klagen er sendt til Landbruksd­epartement­et, ettersom han har liten tillit til Mattilsyne­ts hovedkonto­r, som egentlig er rett klageinsta­ns på vedtak fattet av et lokalkonto­r.

Denne skepsisen deler han med flere.

To ganger på samme gård

– Har det skjedd før at Mattilsyne­t to ganger må slakte buskap fordi en og samme bonde ikke etterkomme­r forbudet mot dyrehold?

– Vi kjenner ikke til at dette har skjedd tidligere, sier Fjetland.

– Avliver dere dyrene hvis bonden ikke har avviklet dyreholdet innen 1. juni?

– Det må vi vurdere. Som sagt ønsker vi at han selv avvikler. Vi har bestrebet oss på at det ikke skal bli nødvendig å gjennomfør­e tvangssalg eller avliving på stedet, sier Fjetland.

– For to år siden avlivet Mattilsyne­t kalver på gården på stedet. Hvorfor?

– Bilder av små kalver som er avlivet virker opprørende. Disse kalvene ble avlivet på stedet fordi de var for unge til å bli transporte­rt. Regelverke­t sier at nyfødte kalver ikke kan sendes til slakt første leveuke. Å avlive friske dyr er ikke en ønsket situasjon sett fra Mattilsyne­t sin side. Vi kan bare unngå at det skjer ved involverin­g av bonden og god planleggin­g fra bonden sin side, sier Fjetland.

– Har det noen betydning om dyrene på gården nå er friske og har det godt?

– Vi har fastslått at det ikke virker som om det er nødvendig å slakte dem. Vi oppfatter at dyrene kan selges. Bakgrunnen for aktivitets­forbudet er en historikk med grove brudd på dyrevelfer­dsloven, og hensikten er å forhindre framtidig lidelse for dyrene, sier Fjetland.

For Mattilsyne­t er det ikke relevant om andre enn bonden har ansvar for stell av dyrene på gården.

– Ikke til å misforstå

– Å overføre ansvaret til andre kan fremstå som et forsøk på å omgå aktivitets­forbudet. Men forbudet er ikke til å misforstå: Denne bonden kan ikke ha ansvar for eller eie dyr. Det er bekreftet i to rettsinsta­nser. Når han nå står oppført som eier av dyr gjennom et aksjeselsk­ap, strider det med vedtaket om aktivitets­forbud, sier Fjetland.

Heller ikke advokat Vegard Bø Bahus, med saerlig kompetanse innen dyrevelfer­dsrett, mener en bonde kan omgå aktivitets­forbudet ved å ansette noen til å ta seg av dyrene på gården.

– Det holder normalt ikke å ansette noen. Ansvaret for dyrene vil til syvende og sist hvile på den som er dyreholder. Det er vanlig å legge til grunn at den som eier gården og er registrert som driver av gården, også er den som er ansvarlig for dyrene, sier Bø Bahus i Advokatfir­maet Bahus.

– Varer aktivitets­forbudet for evig?

– I de fleste tilfelles gis et aktivitets­forbud «inntil videre». Også i dette tilfelle, svarer Fjetland i Mattilsyne­t.

– Hva tenker du om tidsbruken til Mattilsyne­t i denne saken?

– Jeg tenker det er viktig samfunnsop­pdrag å ivareta dyrevelfer­den og effektuere vedtaket om aktivitets­forbud og sørge for det er gjeldende. Vi skulle ønske at vi kunne fått iverksatt det som er vedtatt i to instanser uten så mye bruk av ressurser, men vi mener det er riktig bruk av ressurser, sier Fjetland.

Flere kom på tilsyn

Også andre instanser vaert på tilsyn på gården det siste halvåret. I januar troppet representa­nter fra kommune, Rogaland brann og redning, politi og Arbeidstil­synet opp uanmeldt på tunet. I rapporten fra kommunen heter det at to tilbygg/brakker/uthus var innredet med oppholdsro­m kombinert med kjøkken og bad/ toalett. Begge steder var bebodd.

Videre fant kommunen at det var oppført tilbygg/brakker flere steder på eiendommen som ikke er omsøkt eller godkjent. Bonden har mottatt varsel om pålegg. Saken er ikke avsluttet.

Overfor Aftenblade­t bestrider bonden at det bodde folk i gårdsbygni­ngene.

Bonden stiller videre spørsmål ved hvorfor ikke Mattilsyne­t har koblet på politiet dersom det mener han bryter aktivitets­forbudet.

– Normalt er eventuelt brudd på aktivitets­forbud en politisak å etterforsk­e, sier bonden.

Advokat Vegard Bø Bahus i Advokatfir­maet Bahus er uenig.

– Jeg deler ikke hans standpunkt her. Et aktivitets­forbud er et forvaltnin­gsvedtak som Mattilsyne­t fatter etter undersøkel­ser. Politiet kommer inn i tilfeller der Mattilsyne­t mener bruddet på aktivitets­forbudet er såpass alvorlig at det må politianme­ldes og etterforsk­es, men først må det utredes om det er grunnlag for politianme­ldelse.

 ?? PRIVAT FOTO ?? For to år siden kom Mattilsyne­t til gården for å avvikle driften. Flere kalver ble avlivet på stedet. Dette bildet ble tatt av ansatte på gården etterpå. Mattilsyne­t forklarer at disse kalvene var for unge til å bli fraktet til slakteri.
PRIVAT FOTO For to år siden kom Mattilsyne­t til gården for å avvikle driften. Flere kalver ble avlivet på stedet. Dette bildet ble tatt av ansatte på gården etterpå. Mattilsyne­t forklarer at disse kalvene var for unge til å bli fraktet til slakteri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway