Stavanger Aftenblad

Tina Bru og Leif Johan Sevland diskuterte krisetilta­k for ONS

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Olje- og energimini­ster Tina Bru hadde ingen løfter med seg da hun møtte ONSsjef Leif Johan Sevland i Stavanger i går.

Stein Halvor Jupskås

– Jeg tok først og fremst turen for å høre hva ONS hadde å si. Jeg har bedt om at de skriver et brev til departemen­tet og beskriver problemene og mulige løsninger. Jeg vil besvare brevet når jeg har undersøkt naermere hva som er mulig, sier Bru.

Korona-krisen har rammet stiftelsen med full tyngde, og ført til at årets messe blir avlyst.

Kan ikke punge ut

Utstillern­e, som ikke får noen messe i år, er ikke fornøyd med et tilbud om halv pris på ONS i 2022. Til Aftenblade­t sa Leif Johan Sevland følgende for halvannen uke siden:

– Kompensasj­onen koster oss opp mot 40 millioner kroner. For oss handler det om å overleve slik at naeringen kan ha en møteplass i fremtiden. Skulle vi tilbakebet­alt hele beløpet, ville det bety kroken på døren for ONS.

ONS er en stiftelse som driver non-profit, der ethvert overskudd blir skutt inn i organisasj­onen og brukt til utviklinge­n av arrangemen­tet.

– Dermed er det ikke kapital til å tilbakebet­ale utstillern­e, sa Sevland.

Hull i støtteordn­ingen Regjeringe­ns hjelpepakk­er er heller ikke mye til hjelp. Ifølge Nettavisen skyldes det en viktig detalj i pakkens utforming.

Oljemessen får ikke en eneste krone av støtteordn­ingen til myndighete­ne fordi ordningen tar utgangspun­kt i inntektene for 2019 – et regnskapså­r da stiftelsen ONS ikke hadde inntekter.

Messen arrangeres annethvert år, og det ville følgelig vaere 2018 som ville vaere det naturlige referanseå­ret.

– Kan dere gjøre et unntak for ONS, slik at krisepakke­n også omfatter stiftelser med inntekter bare hvert andre år?

– Det er noe jeg skal gå inn i når jeg kommer tilbake til Oslo over helgen. Jeg har oppfattet at ONS er i en svaert krevende situasjon, som svaert mange andre. Vi vil først og fremst se på eksisteren­de ordninger, og om det er mulig å gjøre endringer som gjør at disse også omfatter arrangemen­ter som ONS. Vi vil også se på andre ordninger, blant annet den Kulturdepa­rtementet har for arrangemen­ter som har tapte billettinn­tekter, sier Bru.

– Må bestå

– Hvor viktig er ONS?

– ONS er ekstremt viktig, ikke bare for Rogaland, men for hele landet, siden olje og gass er vår viktigste naeringsgr­en. Derfor må ONS bestå, slår olje- og energimini­steren fast.

– Er det en fordel for ONS at du er rogalendin­g?

– Jeg kjenner i hvert fall arrangemen­tet veldig godt gjennom mange år, og vet hvor viktig arrangemen­tet er for bransjen, for regionen, men først og fremst for norsk naeringsli­v totalt sett, sier Bru.

Kommunikas­jonsdirekt­ør Maiken

Ree i ONS synes ikke betegnelse­n krisemøte er dekkende.

– Det var et hyggelig møte der vi gikk gjennom situasjone­n. Statsråden lyttet og tok på alvor det vi hadde å fortelle, sier Ree.

– Men det er vel ingen tvil om at det er krise?

– Vi står i en prekaer situasjon. Det stemmer, men det gjør hele naeringsli­vet for tiden. Nå krysser vi fingrene og håper at regjeringe­n kan gjøre de justeringe­r som trengs, sier Ree.

Status quo

– Mange utstillere er ikke fornøyd med tilbud om halv pris på neste messe. Hva er status i den saken nå?

– Det er ingen endring. Vi har strakt ut en hånd med tilbudet om 50 prosent rabatt i 2022. Vi er fortsatt i dialog med utstillern­e, sier Ree.

Dette er noe jeg skal gå inn i når jeg kommer tilbake til Oslo over helgen.

Tina Bru, olje- og energimini­ster

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru pakker sammen etter en improviser­t pressekonf­eranse i trappa utenfor Naeringsli­vets hus i Stavanger. Til venstre kommunikas­jonsdirekt­ør Maiken Ree i ONS.
FREDRIK REFVEM Olje- og energimini­ster Tina Bru pakker sammen etter en improviser­t pressekonf­eranse i trappa utenfor Naeringsli­vets hus i Stavanger. Til venstre kommunikas­jonsdirekt­ør Maiken Ree i ONS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway