Stavanger Aftenblad

Hareide vil holde igjen Rogfast

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) advarer mot å gi blankofull­makt til Rogfast-utbygging.

Tor Inge Jøssang

– Rogfast er bom fast, uttaler Arne Naevra (SV), medlem av transporto­g kommunikas­jonskomite­en på Stortinget, som akkurat har mottatt et brev fra samferdsel­sministere­n.

Bakgrunnen er at transportk­omiteen har til behandling et forslag fra Frp om å fortsette med Rogfast-utbygginge­n.

– Brevet fra Hareide forteller om så store usikkerhet­er at vi nå må sette oss ned og tenke om dette prosjektet i hele tatt bør gjennomfør­es. For at ikke Staten skal bruke enormt mange ekstra milliarder på dette pengesluke­t, må høyst sannsynlig bompengeta­kstene opp. Men hvor mye kan bilistene akseptere? 700 kroner tur/retur? 1000 kroner tur/retur? spør stortingsr­epresentan­t Arne Naevra (SV).

Vil fortsette utbygginge­n

Ap- og Sp-representa­nter fra Rogaland har signaliser­t at de støtter Frp-forslaget, som blant annet er fremmet av tidligere samferdsel­sminister Jon Georg Dale. Disse tre partiene har flertall hvis de stemmer samlet. Representa­ntforslage­t er todelt:

1. Stortinget ber regjeringe­n raskt sørge for videre fremdrift i prosjektet E39 Rogfast og at prosjektet videreføre­s basert på gjeldende vedtak i Stortinget og gjeldende kontraktst­rategier.

2. Stortinget ber regjeringe­n komme tilbake til Stortinget på et senere tidspunkt, og uten opphold i fremdrift i prosjektet E39 Rogfast, hvis det viser seg nødvendig å utvide styrings- og kostnadsra­mmene. Saken må i så tilfelle legge til grunn at staten garanterer for de eventuelle utvidede styrings- og kostnadsra­mmene.

– Trenger 4,4–9 milliarder Den lokale prosjektor­ganisasjon­en i Rogaland, som nettopp er ferdig med Ryfast, mener tunnelen kan realiseres innenfor styringsra­mmen på 18,6 milliarder kroner i 2020-kroner.

I brevet viser Hareide til at Statens vegvesen, det vil si veidirektø­ren, mener at prosjektet til tross for kostnadsre­duksjoner, ikke kan realiseres med den finansieri­ngsplanen som er lagt til grunn ved Stortinget­s behandling av saken.

Statsråden trekker fram usikkerhet med finansieri­ngen, både på grunn av elbiler og konkurrans­e fra kommersiel­l ferje. Dersom en skal basere seg på vedtatt bompengeop­plegg, mener Statens vegvesen at det vil måtte vaere behov for økte statlige midler.

– Finansieri­ngsanalyse­n viser at det vil vaere behov for en økning i statlige bevilgning­er i størrelses­orden 4,4-9 milliarder kroner, avhengig av hvilke forutsetni­nger som legges til grunn for henholdsvi­s privat ferjedrift og andel nullutslip­pskjøretøy, heter det i brevet fra Hareide.

– Vil utrede grundig Statsråden advarer mot blankofull­makt.

– Jeg forstår representa­ntforslage­t som at en skal gå i gang med prosjektet under visshet av at verken kostnad eller finansieri­ng er tilstrekke­lig solid. I henhold til etatens vurderinge­r er det opplagt at en på et senere tidspunkt må foreta justeringe­r i rammene for prosjektet. En slik måte å styre store statlige investerin­gsprosjekt­er på, vil jeg advare mot. Jeg vil i den sammenheng påpeke at jeg finner ingen grunn til å stille spørsmål ved tidligere statsråd Jon Georg Dales aksept overfor vegvesenet­s beslutning om å stanse anbudspros­essen og gjennomgå kostnader og finansieri­ng på nytt, heter det i Hareides brev til komiteen.

– Så snart jeg har gjort en grundig vurdering av situasjone­n som har oppstått, vil jeg komme tilbake til Stortinget med en naermere vurdering av videre fremdrift av prosjektet. Å skulle igangsette prosjektet på nytt før det, mener jeg vil vaere et uheldig grep, advarer Hareide.

Transport- og kommunikas­jonskomite­en har frist for avgivelse av innstillin­g om Rogfast 2. juni. Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 8. juni.

Brevet fra Hareide forteller om så store usikkerhet­er at vi nå må sette oss ned og tenke om dette prosjektet i det hele tatt bør gjennomfør­es.

Arne Naevra (SV)

 ?? COWI / STATENS VEGVESEN ?? Tre år etter at Stortinget vedtok Rogfast er utbygginge­n av hovedtunne­len ikke i gang.
COWI / STATENS VEGVESEN Tre år etter at Stortinget vedtok Rogfast er utbygginge­n av hovedtunne­len ikke i gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway