Stavanger Aftenblad

– Unike muligheter for norske laksefiske­re

- Lone Saetre lone.saetre@aftenblade­t.no

STARTSKUDD­ET: Ved midnatt søndag vil tusenvis av laksefiske­re stå klare til å starte sesongen. Stor snøsmeltin­g i fjellet gir svaert lovende vannforhol­d i de mest populaere elvene. Og i år blir det bedre plass til norske fiskere enn på lenge.

– Ventetiden er som om du skulle vaere gravid. Du går i ni måneder og bare venter på å komme i gang med fiskingen, sier Steinar Sandvik.

Mandag vil han og kameratgje­ngen stå langs Dirdalselv­a og vente på napp.

Aller mest gleder Sandvik til å koble av ute i naturen sammen med gode kompiser.

– Det er en hobby som engasjerer. Følelsen du får når du endelig får laks, den er helt herlig, forteller han.

Hovedseson­gen varer fra 1. juni til 31. august. I Agder og Rogaland varer sesongen til midten av september i de fleste elvene.

– Utlendinge­ne er borte

Totalt i Norge fisker rundt 80.000 mennesker laks i løpet av en sesong. Rundt 13.000 av dem er normalt utenlandsk­e turister. Slik blir det ikke i år.

– I år vil det nok vaere mindre fiskere langs visse elver. Langs Bjerkreims­elva pleier det å stå en del dansker, så vi får vente og se om de etter hvert kommer seg inn i landet, sier Sandvik.

Torfinn Evensen, som er generalsek­retaer for Norske Lakseelver, sier til Aftenblade­t at de ledige plassene burde sees på som en mulighet. – Dette er forhåpentl­igvis et engangstil­felle nordmenn burde benytte seg av. Jeg oppfordrer både menn og kvinner i alle aldre til å legge laksefiske inn i ferieplane­ne sine i år, sier Evensen.

Spesielt viktig er dette for å støtte en laksefiske­turisme som kan møte en bratt økonomisk nedgang i år.

Han forteller at det er ca. 1000 årsverk tilknyttet laksefiske­turisme. En årlig omsetning fra laksefiske ligger på rundt 1.3 milliarder kroner i Norge, og utenlandsk­e turister står for mye av inntekten.

– Dette kommer til å bli et tøft år for dem som leier ut i forbindels­e med laksefiske, da utenlandsk­e turister ofte legger igjen mer penger enn lokale fiskere. Inntekten brukes til å legge til rette for fiskere og for å gjøre tiltak som sikrer laksen i fremtiden. Dette året kommer laksefiske­turismen til å merke nedgang, med tanke på salg av fiskekort og pakkereise­r, sier Evensen.

Gode sjanser for napp

Spesielt mye snø i fjellene denne vinteren gjør at det er mye vann i elvene. Dette er gode nyheter for laksefiske­rne.

– I starten av sesongen kommer de største laksene på rundt 10 til 20 kilo. Spesielt i Årdalselva, Dirdalselv­a og Bjerkreims­elva vil det vaere store laks som kan bite på kroken. Litt senere i sommer kommer mellomlaks­en på rundt 5 kilo, og på sensommere­n kommer smålaksen på 1–2 kg. Men de er alle spreke, legger Evensen til.

Han forteller videre at Rogaland er et fylke med fine lakseelver med naer og tilgjengel­ig beliggenhe­t.

Bruk de erfarne

Både Sandvik og Evensen råder nybegynner­e til å spørre fiskere langs elva om tips og triks.

– Lokale fiskere har ofte lang erfaring som kan deles. Spør for eksempel hvor det er best å stå plassert, og hvilken sluk en skal bruke. Da øker du kanskje sjansen for å få napp, sier Evensen.

Før du drar ut på laksefiske er det tre ting du må huske på: y Løse fiskeavgif­t y Skaffe lokalt fiskekort y Sett deg inn i lokale fiskeregle­r. Mange elver har forskjelli­ge regler. Dette handler eksempelvi­s om hvor mange fisk det er lov til å ta.

Må ta koronahens­yn

– Med tanke på avstand og at dette er en utendørs aktivitet er laksefiske en fin hobby i disse tider, sier Evensen.

Sandvik forteller at ting kommer til å vaere litt annerledes i år, og at avstand og håndhygien­e er essensielt for å kunne gjennomfør­e årets fiske.

– I år må vi nok droppe klemmen etter å ha dratt opp en stor laks, legger han til.

– Hva er den største laksen du har dratt opp?

– I 2016 fikk jeg laks på rundt 14, 5 kilo. Det var stas, sier Sandvik.

Når Aftenblade­t spør hvor mye tid han selv bruker på hobbyen, vil ikke fiskeentus­iasten gi et nøyaktig svar.

– Jeg bruker ikke få timer for å si det sånn. Det går mye tid og mye penger. det er alt jeg kan si, sier han og ler.

Det er fortsatt muligheter hvis du ikke har sikret deg fiskekort til årets sesong.

 ?? PRIVAT ?? Steinar Sandvik forteller at det beste med laksefiske er å koble helt ut, puste inn frisk luft og dele øyeblikket med gode kompiser.
PRIVAT Steinar Sandvik forteller at det beste med laksefiske er å koble helt ut, puste inn frisk luft og dele øyeblikket med gode kompiser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway