Stavanger Aftenblad

Bedre med én tingrett enn tre

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Et stort flertall i Stavanger formannska­p mener tingretten­e i Stavanger, Jaeren og Dalane skal slå seg sammen, men forutsette­r at tingretten blir vaerende i Stavanger.

Stein Halvor Jupskås

Justis- og beredskaps­departemen­tet har sendt på høring Domstolsko­mmisjonens forslag til ny domstolsst­ruktur.

Domstolkom­misjonens flertall foreslår å nedlegge nesten to tredeler av landets tingretter – fra dagens 60 til 22. Enkelte tingretter foreslås videreført med avdelingsk­ontor.

I Rogaland ligger det an til sammenslåi­ng av tingretten­e Stavanger, Jaeren og Dalane.

Varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken mente høringsfor­slaget er et uttrykk for ytterliger­e sentralise­ring.

– Det er innbyggern­e som skal vaere i sentrum i denne saken, ikke domstolene. Det finnes ingen dokumentas­jon på at små tingretter gir dårligere rettssikke­rhet. Digitalise­ring kan brukes for å styrke små fagmiljøer, sa Hausken, som fikk støtte fra SV og Rødt.

Hausken sa også at man i Norge forventes å bli dømt av sine likemenn.

– Ikke tvil

– Det er store kulturfors­kjeller mellom Dalane og Stavanger, sa varaordfør­eren, som også trakk fram økt reisetid som et problem.

Alle de andre partiene valgte å støtte flertallet, der ordfører Kari Nessa Nordtun viste til at de tre tingretten­e i sørfylket selv har gitt klart uttrykk for at de ønsker en sammenslåi­ng.

– Jeg er ikke i tvil om at små og sårbare fagmiljø går på bekostning av rettssikke­rheten, sa Nordtun, som fikk støtte av advokatkol­lega Sissel Knutsen Hegdal (H).

– Rettssikke­rhet er ikke det samme som distriktsp­olitikk. Dessuten er det slik at 95 prosent av innbyggern­e i landet vil ha en reisevei til naermeste tingrett som er to timer eller mindre, sa hun.

16 mot 3

Partiene Ap, H, Frp, V, FNB og MDG vedtok følgende høringssva­r, framsatt av Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

1. Stavanger kommune gir tilslutnin­g til Domstolsko­mmisjonens flertalls anbefaling. Dersom dette ikke kan ivaretas på en god nok måte gis det tilslutnin­g til det alternativ­e forslaget fra departemen­tet som innebaerer at dagens tingretter blir avdelinger i en større felles tingrett. For å sikre store nok fagmiljøer i domstolene og ivareta rettssikke­rheten er det ytterst nødvendig med større rettskrets­er.

2. Stavanger kommune vil understrek­e at Stavanger er fylkesog regionsent­er, og legger derfor til grunn at Stavanger tingrett forblir i Stavanger. Dette innebaerer også at en større felles tingrett bør styres fra Stavanger.

3. Stavanger kommune støtter Dalane, Jaeren og Stavanger tingrett sitt ønske om å slå seg i sammen.

4. Stavanger kommune viser til at det haster med å komme videre med en ny tingrettsb­ygning i Stavanger for å sikre en minimumsst­andard for arbeidspla­ssen og ivareta sikkerhete­n for ansatte, parter, aktører og publikum.

Sandnes uenig

Sandnes kommune har også sendt høringssva­r torsdag. Sandnes mener at kommisjone­n går for langt i sitt forslag når det gjelder sammenslåi­ng av de større tingretten­e i landet. «Naerhet og tilgjengel­ighet er viktige prinsipp for domstolens brukere. Sandnes kommune støtter derfor regjeringe­ns forslag om å oppretthol­de dagens bemannede rettsstede­r. På denne måten kan en sikre nødvendig administra­tiv effektivis­ering uten at det går på bekostning av borgernes opplevde tilhørighe­t til de enkelte rettsstede­ne», heter det i uttalelsen fra Sandnes.

Tinghus i stampe

Stavanger formannska­p ber også kommunedir­ektøren gå i dialog med Domstolsad­ministrasj­onen og sorenskriv­eren i tingretten for å finne en løsning for en ny tingrett i Stavanger snarest.

Etter at Statsbygg og Justisdepa­rtementet i mars meldte at de ikke lenger var interesser­t i Stavanger kommunes foretrukne tinghustom­t på Bekhuskaie­n, har kommunen flere ganger forsøkt å få til et møte med statsråd Monica Maeland om saken.

– Stavanger har ikke fått svar på henvendels­ene engang. Det er for svakt. Dagens tinghus tilfredsst­iller ikke på noen måte kravene til en moderne rettsbygni­ng. Det handler om rettssikke­rhet å få på plass nye lokaler i landets fjerde største by, sier kommunalrå­d Dag Mossige (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway