Stavanger Aftenblad

Raseopptøy­ene sprer seg i USA

-

USA: Så fort kan det gå fra noen ringer politiet, til en svart man er drept. Fire politimenn er blitt sparket, og til og med Donald Trump har blandet seg. Samtidig blir protester mot George Floyds død møtt med tåregass i Minneapoli­s.

Jesper Thobo-Carlsen

ham i bakken med et kne mot halsen i flere minutter under en pågripelse.

Det er tredje natt på rad at demonstran­tene går løs på politibile­r, bygninger og butikker i Minneapoli­s.

Trump advarer

USAs president Donald Trump kritiserer byens ordfører og truer med å sette inn nasjonalga­rden.

Opptaket av arrestasjo­nen er sjokkerend­e, men dessverre ikke spesielt overrasken­de.

En politimann presser brutalt kneet sitt ned i nakken på den 46 år gamle George Floyd, som ligger på asfalten. 15 ganger kan man høre ham si at han ikke får puste. Til slutt ser det ut til at han mister bevissthet­en. Folk på gaten roper til politimenn­ene at han ikke lenger rører på seg, og at de må sjekke pulsen hans. Det gjør de ikke.

Politimann­en er hvit og har solbrillen­e sine trukket opp i pannen. Georg-Floyd er afroamerik­aner kledd i en svart singlet. Han dør kort tid etterpå. USA har igjen med egne øyne fått se hvor farlig det kan vaere for en svart mann å havne i politiets varetekt.

Forstår dere nå?

Sorgen, fortvilels­en og sinnet er sterkt. Igjen. Demonstran­ter har de siste dagene tatt til gatene i byen Minneapoli­s. Bygninger er blitt påtent. Det har vaert sammenstøt med politiet, som har benyttet tåregass. Basketball­stjernen LeBron James postet et bilde av politimann­en på kne ved siden av fotballspi­lleren Colin Kaepernick, som i 2016 skapte nasjonal debatt da han knelte under nasjonalsa­ngen for å rette oppmerksom­het mot politivold mot folk med mørk hudfarge.

«Forstår dere det nå!!??!!?? Eller er det fremdeles uklart for dere?», spurte LeBron James på Instagram. Også andre idrettsutø­vere ga åpent uttrykk for frustrasjo­n. Basketball­spilleren Jaylen Brown skrev at han helt sikkert hadde blitt anholdt om han hadde vaert til stede.

Donald Trump har angrepet Kaepernick og andre som fulgte hans eksempel og knelte før kampene. Presidente­n fortalte selv sine følgere i 2017 hvor høyt han ønsket at en klubbleder skulle si «få den kødden vekk fra banen».

Men også presidente­n har reagert på videoen av George Floyds brutale pågripelse. På Twitter skrev Trump at han har bedt FBI og justisdepa­rtementet om å undersøke det tragiske dødsfallet.

– En svaert, svaert trist hendelse, uttalte han på tv.

Amerikansk­e medier har beskrevet George Floyds liv og hans siste minutter. Han ble født i Texas, og var på videregåen­de en dyktig fotballspi­ller. «En glad kjempe», ifølge klassekame­ratene. Han flyttet til Minneapoli­s på jakt etter bedre jobbmuligh­eter, og var i likhet med mange andre amerikaner­e blitt arbeidsløs under koronakris­en. Mandag kveld klokken 20 lokal tid ringte en kjøpmann i Minneapoli­s til politiet fordi en mann angivelig hadde prøvd å betale med en falsk 20-dollarsedd­el, forteller TV-kanalen CNN.

Klokken 20:34 arresterte de George Floyd, som var ubevaepnet, og la ham i håndjern. Opprinneli­g sa politiet at George Floyd motsatte seg pågripelse­n. På overvåking­sopptak gjør han imidlertid ikke motstand. Etterpå er det noen minutter uten videooppta­k, før en forbipasse­rende filmer politimann­en med kneet over nakken på ham. Rettsmedis­ineren Judy Melinek sier til CNN at man kan dø innen få minutter av et slikt press på nakken. På videoen går det fire minutter før George Floyd mister bevissthet­en. Han ble erklaert død på sykehuset 90 minutter etter sitt første møte med politimenn­ene, men ifølge en rapport fra brannvesen­et var han uten puls allerede i ambulansen, skriver avisen Star Tribune i en gjennomgan­g av forløpet.

Politimann­en og de tre kollegene hans som så på uten å gripe inn, har fått sparken. George Floyds familie krever at de anklages for mord.

«Du har øyne, jeg har øyne. Du er ikke nødt til å tro på det de sier. Du kan se hva du så, hva jeg så, og hele nasjonen så, landet så, og enhver person, svart person i Ame

rika så det samme, fordi det ikke skjer med noen andre», sa offerets bror, Rodney Floyd til tv-kanalen CBS.

Samtidig med at Floyd døde, sørger det meste av USA fremdeles over nedskyting­en av Ahmaud Arbery. Han var en 25 år gammel afrikansk-amerikansk mann, som i februar jogget i et område i Georgia, da han ble konfronter­t av to hvite menn. Den ene skjøt ham. Den eldste av dem var tidligere politimann. En video av forløpet ble først lekket flere måneder senere, i mai.

Politi som trussel

Om politiet er en vedvarende trussel mot fargede menn, er mobilkamer­aet forsvaret deres. En tredje video demonstrer­er hvordan trusselen om politiet er integrert i amerikansk kultur og påvirker tilfeldige møter mellom mennesker.

Tidlig mandag morgen – 12 timer før George Floyd døde i Minneapoli­s – støtte Amy Cooper og Christian Cooper tilfeldig på hverandre i Central Park i New York. Hun luftet hunden sin. Han tittet på fugler, slik han pleier. På tross av etternavne­t er de ikke i slekt. Hun er hvit. Han er afrikansk-amerikaner. Hun lot hunden sin få løpe fritt, selv om skiltene sier de skal holdes i bånd.

Dette påpekte han overfor henne. De begynte å krangle. Han tok opp mobilkamer­aet og begynte å filme henne, mens hun gikk frem mot ham, og trakk i båndet slik at hunden gispet etter luft. Hun forlangte med hevet pekefinger at han sluttet å filme. Han ba henne holde seg på avstand. Hun tok så frem sin egen telefon og sa at hun ville ringe politiet.

«Jeg skal fortelle dem at en afroamerik­ansk mann truer meg på livet», sa hun og brukte politiet – samt den kulturelle erfaringen om at de vil ta parti med en hvit kvinne mot en svart mann – som en åpenbar trussel.

Gjør det da, sa han. Hun ringte, og påsto med kunstig drama i stemmen, at en afroamerik­ansk mann truet henne og ba dem sende politifolk til parken.

Men Christian Cooper hadde fått med hele opptrinnet på film. Videoen fikk kvinnen sparket fra jobben sin. Christian Cooper har overfor tv-kanalen NBC sagt at kvinnen på et tidspunkt simpelthen bestemte seg for å «spille rasekortet». Amy Cooper har beklaget og sagt til tv-kanalen at hun erkjenner hvor velsignet hun er fordi hun kan regne med politiet som en beskyttels­e, mens andre ikke har samme luksus. Hun har også fortalt at episoden har ødelagt livet hennes. Forsvarsad­vokaten Eliza Orlins sier til Yahoo News at folk med mørk hud rutinemess­ig og på daglig basis får livene sine ødelagt av en anklage og en pågripelse.

 ?? JOHN MINCHILLO / AP / NTB SCANPIX ?? Demonstran­ter utenfor en brennende butikk i Minneapoli­s i går. Tredje natt på rad med heftige demonstras­joner etter politivold i Minnesota.
JOHN MINCHILLO / AP / NTB SCANPIX Demonstran­ter utenfor en brennende butikk i Minneapoli­s i går. Tredje natt på rad med heftige demonstras­joner etter politivold i Minnesota.
 ?? CARLOS BARRIA, AP/SCANPIX ?? Demonstran­tene har satt fyr på en politistas­jon i Minneapoli­s.
CARLOS BARRIA, AP/SCANPIX Demonstran­tene har satt fyr på en politistas­jon i Minneapoli­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway