Stavanger Aftenblad

Alternativ mangemilli­ardaer har fått Trump på nakken

- Aftenblade­t/Politiken

SOSIALE MEDIER: Han har en svaert tilrettela­gt hverdag uten frokost og lunsj, er god for 33 milliarder kroner, og har havnet i krangel med president Donald Trump. Stifter og sjef for Twitter, Jack Dorsey, er alt annet enn man skulle forvente.

Noa Mousten Haimoff

For tiden er Twitters to konger i åpen konflikt med hverandre. Twitters toppsjef, Jack Dorsey og storforbru­ker av mediet, Donald Trump.

Torsdag undertegne­t han en presidento­rdre som åpner for endringer i en lov som beskytter sosiale medier.

Trump sa at faktasjekk som Twitter har gjort rundt to meldinger han la ut tidligere i uka, var en redaksjone­ll avgjørelse som går i retning politisk aktivisme.

Han sa også at prisen vil vaere at selskapene mister sin beskyttels­e i rettssaker, på grunn av det som folk legger ut på plattforme­ne deres.

Trump, som selv er storbruker av Twitter, har lenge hevdet at selskaper som Twitter og Facebook er forutinnta­tt mot konservati­ve stemmer i sosiale medier, ved å faktasjekk­e dem eller slette innleggene deres.

– Vi har fått nok, sa Trump, som la til at presidento­rdren vil ivareta ytringsfri­heten.

Truet med stenging

Trump er rasende over at Twitter for første gang har merket to av meldingene hans som villedende etter at han tirsdag tvitret at stemmegivn­ing per post ville føre til valgfusk. Twitter la til en lenke til fakta som viser det motsatte.

Onsdag truet presidente­n med å stenge sosiale medier. Trump har selv rundt 80 millioner følgere på Twitter og bruker det aktivt som en kanal for direkte å spre sine ytringer. Han har postet over 52.000 innlegg på kontoen sin @ realDonald­Trump.

Men hvem er mannen bak Twitter?

Mannen med Twitternav­net «@jack» og med presentasj­onsteksten «#bitcoin», er ikke hvem som helst. Det dreier seg om Jack Dorsey, som ifølge Forbes er god for 33 milliarder kroner. En mann som står opp tidligere enn de fleste og har en svaert gjennomorg­anisert hverdag uten frokost og lunsj.

«Hva om man kunne dele ens status med alle vennene sine skikkelig raskt, slik at de kan få vite hva du driver med?»

Slik solgte Jack Dorsey inn idéen bak Twitter. To uker senere var nettsiden oppe, og 21. mars 2006 skrev han verdens første twittermel­ding:

«Setter opp twittren min nå» Det ble starten på et sosialt medium med over 330 millioner brukere. I USA har Twitter en helt annen funksjon enn her hjemme. I Skandinavi­a er det for det meste politikere og medier som gjør betydelig bruk av Twitter. Men i USA blir mediet i likhet med Facebook og tekstmeldi­nger brukt som kommunikas­jonsmiddel av både unge og eldre.

På mange måter er mannen bak suksessen en person med to motstriden­de sider.

Han står bak Twitter og skal som sjef stå i spissen for en bedrift med 4600 ansatte. Men med sitt ville helskjegg, lue og nesepierci­ng, skiller Jack Dorsey seg markant fra den «klassiske» toppledere­n med slips og dressjakke.

Helt siden videregåen­de har han prøvd seg som grunder. I godt selskap med navn som Bill Gates, Steve Jobs og Mark Zuckerberg, droppet også Dorsey ut av universite­tet, og startet i år 2000 sin første virksomhet. I 2006 grunnla han Twitter, og i 2012 var han milliardae­r.

Periodisk faste og meditasjon På privaten har Jack Dorsey spesielle vaner. Han lever etter prinsippet om «periodisk faste». Ingen frokost eller lunsj, og et kveldsmålt­id som består av grønnsaker og kylling. Fredag og søndag inntar han bare vann. Da han begynte på dietten, uttalte han at han «hadde hallusinas­joner innen dag tre». Men nå sier han at fasten «hjelper ham med å fokusere» og at det å spise bare ett måltid daglig «gjør ham mer effektiv».

Det strukturer­te dietten smitter dessuten over på de øvrige rutinene hans. Klokken 05.30 står han opp, og etter et iskaldt bad mediterer han i en time. Når han har tid, bruker han den infrarø

På privaten har Jack Dorsey spesielle vaner. Han lever etter prinsippet om «periodisk faste». Ingen frokost eller lunsj, og et kveldsmålt­id som består av grønnsaker og kylling. Fredag og søndag inntar han bare vann.

de badstuen sin, etterfulgt av et isbad – en rutine han helst gjentar tre ganger. Når han har drukket vann med en skvis sitron og et knivsodd Himalaya-salt, går han på jobb. Spaserture­n tar en time. På kontoret sitter Jack Dorsey med en infrarød lampe ved hodet. Det skal vaere både sunt og motvirke aldring. Etter jobb trener han i sju minutter, etterfulgt av nok en time meditasjon. Når han går til sengs, sover han med en såkalt oura-ring, som sies å kunne måle søvnkvalit­eten.

Han er en mann som kan velge alle former for luksuriøse ferier, men som til en av sine siste bursdager valgte et ti dagers meditasjon­sopphold i Myanmar, uten mulighet for kommunikas­jon med omverdenen.

David og Goliat

Og hvordan bruker mannen bak Twitter selv Twitter?

Han bruker sitt eget medie flittig, og skriver meldinger om alt fra nyheter, bokanbefal­inger, tips om veldedige formål og en enkelt pizza-emoji innimellom.

Jack Dorsey blir av flere sammenlign­et med den jevnaldren­de Mark Zuckerberg, Facebookgr­unnleggere­n. Veiene deres til toppen minner om hverandre.

De er likevel uenige om hvordan plattforme­ne deres skal forholde seg til politisk innhold og desinforma­sjon. Og om hvorvidt de skal reagere på det i det hele tatt.

Jack Dorsey uttalte i 2019 at Twitter ikke lenger ville ha reklamer med politisk innhold, og sendte i samme anledning et stikk i retning Mark Zuckerberg.

«Et sammenstøt mellom to kolossale egoer» og en «kamp mellom David og Goliat». Slik har flere amerikansk­e eksperter omtalt konflikten mellom de to teknologi-sjefene, hvor Jack Dorsey, da konflikten sto på som verst, «avfulgte» Mark Zuckerberg på Twitter, noe som på sosiale medier er et tydelig signal om at man er uvenner på alvor.

Nå er Jack Dorsey og Twitter igjen i medienes søkelys. Det skyldes at teknologi-giganten på tirsdag for første gang satte en stopper for Donald Trumps usannheter. To av Twitter-meldingene hans ble markert som usanne, og under meldingene hans hadde Twitter satt et utropstegn etterfulgt av en lenke med teksten «Få fakta om brevstemme­r». Gjennom lenken kunne man finne en rekke artikler og Twitter-meldinger fra etablerte medier som Washington Post, CNN, Bloomberg og andre.

Trump reagerte raskt på anmerkning­en. På Twitter skrev han at det er en inngripen i ytringsfri­heten, noe han «som president» ikke ville tillate. Deretter truet han med å regulere, eller rett og slett stenge ned sosiale medier.

Mellom kranglene med presidente­n, meditasjon og faste er det for Jack Dorsey også plass til jetsettliv­et med modellkjae­rester og champagnef­ylte seilturer med superyacht­en hans.

Vi har fått nok.

Donald Trump, president

 ?? FRANCOIS MORI / AP / NTB SCANPIX ?? Twittersje­f Jack Dorsey er en alternativ it-grunder som mediterer og sover med en oura-ring. På kontoret har han en innfrarød lampe som skal motvirke aldring.
FRANCOIS MORI / AP / NTB SCANPIX Twittersje­f Jack Dorsey er en alternativ it-grunder som mediterer og sover med en oura-ring. På kontoret har han en innfrarød lampe som skal motvirke aldring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway