Stavanger Aftenblad

Forskjells­behandling av arvelig kreft hos kvinner og menn

- Jan Michaelsen Sandnes

HELSE: Genetisk betinget brystkreft hos kvinner og prostatakr­eft hos menn håndteres forskjelli­g. Er det rettferdig?

Norske kvinner som arver brystkreft­gener, får – om de ønsker det – operert bort brystene sine ved norske offentlige sykehus lenge før brystkreft blir påvist.

Mannen som har naere slektninge­r med prostatakr­eft, ofte arvelig, synes ikke etter samme kriterier som den norske kvinnen å få forebyggen­de operert ut sin prostata etter f.eks. 50-årsalder – uten at kreft på forhånd er påvist ved de svaert uheldige og i noen tilfeller fatale prostatabi­opsiene, enten via endetarm eller mellomkjøt­tet.

Medfører helserisik­o

Dette er grov, urettferdi­g, offentlig forskjells­behandling av kvinner og menn i menns disfavør, og bør derfor tas opp politisk med formål å få en endring i denne for mannen urettferdi­ge sykehuspra­ksisen.

Da kan menn – om de ønsker det – også få tilbud om å operere ut sitt arvelige, fremtidige prostatapr­oblem før kreft oppdages. Dette må skje fortrinnsv­is etter at menn har fått sine barn, samt naturligvi­s etter å ha fått nødvendig helseinfor­masjon om risiko og tilvaerels­en etter en eventuell operasjon.

Da kan menn unngå at de først måtte gå gjennom den risikable og direkte skadelige prostatabi­opsien.

Underprior­iterer

Hvordan kan Verdens helseorgan­isasjon og norsk helsevesen egentlig tro at det er saerlig intelligen­t å stikke inntil 20 hull på 2 mm i diameter i prostatakj­ertelen og perforere eventuelle kreftsvuls­ter i prostatakj­ertelen uten at kreftcelle­r lekker ut i blodbanen via stikksårka­nalen og smitter ned andre organer?

Andre belastende bivirkning­er av biopsien, som infeksjone­r og blodforgif­tning, kan også gjerne oppstå.

Hvor lenge skal egentlig norsk helsevesen få lov til å underprior­iterte mannen i denne sammenheng­en?

 ??  ?? Prostatabi­opsi gjennom endetarmen.
Prostatabi­opsi gjennom endetarmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway