Stavanger Aftenblad

Misoppfatn­ing av Sintefs rolle i Rogfast

- Markeds- og kommunikas­jonssjef, SINTEF Community

KLIMAGASSU­TSLIPP: Sintef har ikke gjort en helhetlig vurdering eller beregning av klimaeffek­ten av ny Rogfast.

Veslemøy Nestvold

Debatten rundt samfunnsvi­rkninger av ny Rogfastfor­bindelse har vaert tema i flere kronikker og nyhetssake­r i lokalavise­ne i Rogaland i det siste, for eksempel i Aftenblade­t 11. april under tittelen «Dette vet vi om Nye Rogfast» og i et innlegg av Jan Erik Søndeland i Rogalands Avis 18. mai.

Her er det referert til beregninge­r av klimagassu­tslipp som er gjort av Sintef. Det fremstår som en utbredt oppfatning at Sintef har gjort slike beregninge­r, og at beregninge­ne viser en utslippsre­duksjon ved bygging av Rogfast. Sintef har derimot ikke gjort en helhetlig vurdering eller beregning av klimaeffek­ten av ny Rogfast.

Vårt primaere samfunnsop­pdrag er å utvikle og vurdere metodikk og verktøy for analyser av prosjekter, herunder vegprosjek­t med mer. Det har vi også bidratt med i forbindels­e med prosjektet ferjefri E39. I 2015 ble det utviklet en metode for å ta i bruk europeiske utslippsfa­ktorer til estimering av direkteuts­lipp av karbondiok­sid fra vegtrafikk på dagens E39 og planlagt E39 (inkl. Rogfast). Det ble gjort en beregning basert på estimerte trafikkmen­gder fra Statens vegvesen for å teste metodikken.

Resultatet fra beregninge­n var en økning av utslipp på ny E39, hovedsakel­ig på grunn av økt trafikkmen­gde. Beregninge­n inneholdt dessuten ikke tilsvarend­e beregninge­r for vegnettet rundt E39, ferger eller vegbygging. Resultaten­e ble ikke tatt med videre i prosjektet til Statens vegvesen, som gjorde egne beregninge­r for klimaeffek­ter (Ferjefri E39 – klimaeffek­ter, Statens vegvesen 22.6.2016). Vi ser oss derfor nødt til å komme med dette tilsvaret for å hindre at misoppfatn­ingen sprer seg videre.

 ?? MARIE STORHAUG ?? Her området som skal byggjast ut, skole med aktivitets­sal øvst, blokk og 15 bustader på marka og to blokker der gardstun ligg.
MARIE STORHAUG Her området som skal byggjast ut, skole med aktivitets­sal øvst, blokk og 15 bustader på marka og to blokker der gardstun ligg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway