Stavanger Aftenblad

6 millioner til ny subseautst­illing på Oljemuseet

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Norsk Oljemuseum skal bruke 6 millioner kroner på en ny utstilling om et av Norges industriev­entyr: Oljeteknol­ogi under vann.

Leif Tore Lindø

Da det norske oljeeventy­ret startet for alvor med funnet av Ekofisk i 1969, hadde andre land drevet i oljebransj­en i mange år. Amerikaner­ne lå cirka hundre år foran, og Norge var på ingen måte pionerer i oljebransj­en. Vi kom seint, men når vi først fikk sving på det, begynte norske bedrifter å utvikle teknologi som nå brukes i hele verden.

Og det er under vann vi har vist vei, med det som kalles subsea-teknologi. Oljen i Nordsjøen ligger – nettopp – under havbunnen, og havbunn har en lei tendens til å vaere dekket av vann. Når den norske oljebransj­en kom skikkelig opp i fart, var det mange glupe hoder som fant stadig bedre, tryggere og mer effektive måter å få oljen opp på.

– Det er denne historien Oljemuseet nå kaster seg over og lager utstilling av, sier museumsdir­ektør Finn E. Krogh, og legger til:

– Subsea-teknologi og utvikling er kanskje Norges aller største bidrag til denne bransjen, og her er det masse spennende historie vi vil formidle. Det handler både om industrien og til slutt om hele samfunnsut­viklingen vår.

Ekstra millioner

Museet har fått en ekstraordi­naer bevilgning fra Olje- og energidepa­rtementet på 1,5 millioner kroner, dedikert utstilling­en med arbeidstit­tel «Subsea i verdenskla­sse».

Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) sa følgende da hun kom med sjekken:

– Oljemuseet er en viktig institusjo­n for Norge og Stavanger. Det formidles viktig historie og kunnskap om det som har skjedd, og om det som skjer på norsk sokkel. Og i Norge er vi verdensled­ende på en rekke teknologie­r, blant annet innen subsea. Det var derfor en stor glede for meg å kunne tildele et ekstra tilskudd til oljemuseet på 1,5 millioner kroner som sikrer oppstarten av arbeidet knyttet til en ny utstilling om subseatekn­ologi.

Equinor betaler 3 millioner kroner gjennom selskapets Morgendage­ns Helter-program. Museet legger selv i tilsvarend­e beløp, som gir et totalbudsj­ett på 6 millioner kroner. Målet er at den nye utstilling­en skal stå klar for publikum på Norsk Oljemuseum om cirka et år.

Interesse for teknologi Oljemuseet har jobbet lenge med subsea-historien, og med planer om en utstilling. I 2019 kom boken «Subseahist­orien, norsk undervanns­produksjon i 50 år» ut. Seniorfors­ker ved Norsk Oljemuseum Kristin Øye Gjerde og tidligere UiS-professor Arnfinn Nergaard har skrevet historien om en naering hvor Norge gikk fra å vaere helt avhengig av utenlandsk ekspertise til å ligge i front av feltet.

Museet vil lage en interaktiv, høyteknolo­gisk utstilling i en av de tre plattforme­ne på oljemuseet. Utstilling­en skal fortelle om utviklinge­n som ikke bare ble viktig for norsk olje- og gassvirkso­mhet, men som ble – og er – en viktig eksportnae­ring for Norge. Utstilling­en skal også ha et formidling­sopplegg som bidrar til interesse for realfag og teknologi blant unge.

Den konkrete planleggin­gen startet de med på fredag. Det skjer en snau måned etter at museet endelig kunne åpne dørene etter koronasten­gingen, som har rammet dem hardt.

– Vi har skrudd ned forventnin­gene om publikumst­allene våre med 70 prosent. Det er betydelig, og de siste to månedene har vaert veldig spesielle. Vi går også en sommer i møte der det vil komme langt faerre enn vanlig, blant annet fordi vi har mye besøk fra utenlandsk­e turister. I en slik situasjon er det ekstra kjekt at vi kan gire opp med ny aktivitet, sier Finn E. Krogh.

Kompensasj­onsordning­en for kultur-, frivilligh­et- og idrettsfel­tet blir forlenget til 31. august og utvidet med 1,5 milliarder kroner, blant annet fordi publikumsb­egrensning­er og avstandsre­gler fremdeles vil påvirke sektoren.

650 millioner går til ordningen for kulturlive­t, mens 850 millioner går til ordningen for idrett og frivilligh­et. I begge ordningene legges det opp til løpende utbetaling­er.

Kulturlive­t har i lang tid kritisert kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja (V) for at krisepakke­ne ikke har truffet dem god nok. – Tror du de vil bli fornøyd nå? – I sum mener vi dette bil treffe sektoren på veldig god måte. Så vil enkelte aktører alltid føle at man kunne gitt mer, men regjeringe­n har vaert veldig klar på at ingen sektor vil få dekket sine tap krone for krone, sier Raja til Aftenposte­n til fredagens pressekonf­eranse.

Tre ordninger

Av de til sammen 1,85 nye milliarden­e, skal 350 millioner finansiere tre nye ordninger som skal bedre situasjone­n til kulturlive­t og for norske kunstnere:

Drøyt 13 millioner går til kulturinst­itusjoner i Rogaland, opplyser Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre. Foruten de to museene som Raja nevnte på pressekonf­eransen, får følgende institusjo­ner i Rogaland støtte:

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Her sitter Anders Kaland, ROV-pilot i Oceaneerin­g, og styrer en trådløs undervanns­drone. Denne typen teknologi er det Norsk Oljemuseum nå skal lage en stor utstilling om.
FREDRIK REFVEM Her sitter Anders Kaland, ROV-pilot i Oceaneerin­g, og styrer en trådløs undervanns­drone. Denne typen teknologi er det Norsk Oljemuseum nå skal lage en stor utstilling om.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Norsk Oljemuseum skal gi besøkende innsikt i teknologiu­tviklingen under havet i en ny utstilling.
KRISTIAN JACOBSEN Norsk Oljemuseum skal gi besøkende innsikt i teknologiu­tviklingen under havet i en ny utstilling.
 ?? VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja på vei inn til pressekonf­eranse.
VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja på vei inn til pressekonf­eranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway