Stavanger Aftenblad

Pinsedag, Johannes 20, 19-23

- Tor Magne Nesvik

SØNDAGSTAN­KER: Javel, kirken. I morgen er det pinse. Bursdagen din. Gratla med dagen!

Du naermer deg 2000 år. Det er steingamme­lt. Dermed er det fristende å se seg bakover i en bursdagshi­lsen. Du har opplevd mye – på godt og vondt. Men mimring blir det ikke tid til. I stedet får du en forsikring om at vi trenger deg fortsatt. Noen gamle tror de er mindre viktige enn før, selv om det ikke stemmer. Vit at du trengs!

Vi står til halsen i utfordring­er der vi trenger all den klokskap vi kan mobilisere. Vi har vedtatt ny bioteknolo­gilov som krever god balansekun­st. Vi sliter med hvor og hvordan vi skal hjelpe mindreårig­e flyktninge­r. Vi bekymrer oss for usikkerhet­en i verdensøko­nomien. Vi er livredde for hvordan pandemien vil slå ut der i verden hvor nøden allerede er størst. Vi lurer på det grønne skiftet. Og, som ikke det var nok, har vi jo alle vårt å stri med av stort og smått.

Så hva kan jeg bidra med, spør du kanskje? Ingen svart-hvitt-fasit i hvert fall.

Dilemmaene må vi mennesker manøvrere i selv. Dette er ikke enkle saker med lettvinte løsninger. Men vi trenger deg til å minne oss om at vi er gjester her på jorda. Verken de første eller de siste. Våre forfedres bønner, gleder og sorger har satt seg i veggene dine etter snart to tusen år. Når det nå er vi som gråter, ler eller ber, er det godt å vite at vi ikke er førstemann ut. At du har stått der en vinternatt før og tåler undringen vår og vekten av livene vi baerer med oss.

Vi trenger også det utfordrend­e blikket ditt som treffer oss med ord som at «det som i verdens øyne er svakt, det utvalgte Gud seg for å gjøre det sterke til skamme». Du som både har utsikt og innsikt vet hvor lett vi aerer det som er sterkt. Hos deg er det annerledes. De tankevekke­nde Bibelforte­llingene med evangeliet om håp, menneskeve­rd, nåde, kjaerlighe­t og frelse trenger deg som et stødig hjem her på jorda.

Vi trenger takhøyden din. På tross av alderen, er du noe så moderne som en effektiv ladestasjo­n. Vi trenger gleden, sorgen, musikken, kunsten, stillheten, samvaeret og naervaeret du rommer. Brødet,

vinen, dåpsvannet og velsignels­ene du deler av. Og ikke minst den hellige ånden du sender oss ut døra med.

Få glitrer så fint som deg når sola skinner. I morgen får du kanonvaer. God bursdag! y Det var om kvelden samme dag, den første dagen i uken. Av frykt for jødene hadde disiplene stengt dørene der de var samlet. Da kom Jesus; han sto midt iblant dem og sa: «Fred vaere med dere!» Og da han hadde sagt det, viste han dem sine hender og sin side. Disiplene ble glade da de så Herren. Igjen sa Jesus til dem: «Fred vaere med dere! Som Far har sendt meg, sender jeg dere.» Så åndet han på dem og sa: «Ta imot Den hellige ånd. Dersom dere tilgir noen syndene deres, da er de tilgitt. Dersom dere fastholder syndene for noen, er de fastholdt.»

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? – Vi trenger takhøyden din. På tross av alderen, er du noe så moderne som en effektiv ladestasjo­n, skriver prost Tor Magne Nesvik om kirkens bursdag.
LARS IDAR WAAGE – Vi trenger takhøyden din. På tross av alderen, er du noe så moderne som en effektiv ladestasjo­n, skriver prost Tor Magne Nesvik om kirkens bursdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway