Stavanger Aftenblad

Stavanger må åpne seg

-

LEDER: 1. april ble det hittil siste kommunesty­remøtet i Stavanger avholdt. Møtet var skriftlig og eneste sak var å gi en krisehåndt­eringsfull­makt til ordfører og kommunedir­ektør. Det første er et større problem enn det siste.

At det måtte gis en fullmakt, var opplagt. Smittesitu­asjonen både i byen og i landet var dramatisk og uavklart. Opposisjon­en går nå til angrep på varigheten av fullmakten­e som er gitt på grunn av smittesitu­asjonen. Det er forståelig, men hovedprobl­emet er omfanget av bruken av fullmakten­e, som går ut 31. august.

Nå legger ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) opp til at kommunesty­ret skal møtes 15. juni. Da har det gått to og en halv måned uten at byens øverste organ har hatt møte. Kommunedel­sutvalgene, som etter etablering­en av storkommun­en skulle få større betydning, er blant de organene som har vaert satt ut av spill enda lenger.

Når vi i tillegg vet at de utvalgene som har vaert i sving, stort sett har avviklet dette som digitale møter, sier det seg selv at innbyggern­es ikke får det daglige tilsyn med de politiske prosessene som de skal ha.

Innsyn, åpenhet og imøtekomme­nhet er helt sentrale deler av lokalpolit­ikken.

Etter litt småkrangli­ng tok Stavanger de helt riktige grepene, da fullmakten­e ble vedtatt. Det er det få som er uenige i. Selv da «halve byen» satt hjemme og gatene var tomme, trengte kommunen styring og handlekraf­t. Vedtakene som ble fattet, skjedde i kontroller­te former og alle parter var enige om at de skulle vaere tidsbegren­sede.

At fullmakten­e går til 31. august, er heller ikke problemet. En ny smittebølg­e kan komme. Da er det en fordel at det allerede ligger en fullmakt der. Samtidig er ikke en fullmakt et dokument noen er forpliktet til å bruke. Det er her opposisjon­en har et godt poeng når de nå vil oppheve fullmakten­e allerede før sommerferi­en.

Ordføreren understrek­er at fullmakten­e ikke er brukt unødvendig, men når sentrale organer regelrett suspendere­s i månedsvis, er det grunn til å spørre om det er gjort nok for å holde åpent. Bystyret i Sandnes har for eksempel klart å gjennomfør­e møter i den perioden Stavanger har holdt stengt. Riktignok har også disse vaert digitale, men det viser at muligheten­e er der.

En rekke representa­nter i kommunedel­sutvalgene skrev allerede i april et brev til ordføreren og gruppelede­rne der de bad om at suspensjon­en av utvalgene ble opphevet. De minnet om sin nye, utvidede funksjon og uttrykte frykt for at engasjemen­tet ville tørke inn dersom de ikke får fungere. Også det er et faresignal som må tas på dypeste alvor.

Det sier seg selv at innbyggern­es ikke får det tilsyn med de politiske prosessene som de skal ha.

 ?? JARLE AASLAND ?? Jan Erik Søndeland (V) fronter opposisjon­ens krav om å åpne opp de politiske prosessene i Stavanger.
JARLE AASLAND Jan Erik Søndeland (V) fronter opposisjon­ens krav om å åpne opp de politiske prosessene i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway