Stavanger Aftenblad

Millionløn­n i lokalpolit­ikken

- Trond Birkedal Skribent

GJESTEKOMM­ENTAR: Folkevalgt­es godtgjørel­ser, såkalte politikerl­ønninger, er et evig tilbakeven­dende tema: Tjener de for mye eller for lite, har de for mange goder – og er det i det hele tatt riktig å diskutere dette?

Etter fjorårets valg har de lokale partiene i Stavanger og Rogaland nå fordelt sine frikjøpsmi­dler og oppnevnt sine medlemmer til styrer, råd og utvalg. Alle disse opplysning­ene er offentlige, og jeg har henvendt meg til kommunen og fylkeskomm­unen for å få tallene for den enkelte politiker. Det var til tider sjokkerend­e lesning.

Folkevalgt­es «lønn»

Politikere har ikke lønn, de er ikke ansatt noen plass og har ingen formelle arbeidsgiv­ere. De kan vedta nivåene på sine egne godtgjørel­ser og må tåle store avisoppsla­g om godtgjørel­sene sånn cirka én gang i året, men ellers får de styre den biten i fred.

Dersom man er leder for et partis kommunesty­regruppe i Stavanger (gruppelede­r), har man ofte en del frikjøpt arbeidstid for å kunne vaere tilgjengel­ig for møter på dagtid for å kunne jobbe med politikk.

Noen kombinerer dette med å vaere pensjonist, slik som Pensjonist­partiets Karl W. Sandvig. Andre, som Rødts Mímir Kristjánss­on og Sp’s Bjarne Kvadsheim, har andre jobber og er gruppelede­re på deltid.

De fleste gruppelede­rne har imidlertid godtgjørel­se for å jobbe med politikk på fulltid. I tillegg til frikjøp, gruppelede­rstøtte og godtgjørel­se for verv i kommunen, får de ofte godtgjørel­ser for å sitte i styrene i kommunale foretak, interkommu­nale selskaper og andre råd og utvalg som kommunen oppnevner medlemmer til. Dette er ikke like lett å finne ut av, så tallene i denne kommentare­n er uten disse ekstrainnt­ektene. Det vil si at de tallene jeg presentere­r, er et minimum av det politikern­e har i «lønn».

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) skal ha samme lønn som en statsråd, minus 100.000 kr. For tiden utgjør ordføreren­s årslønn 1.310.073 kr. Varaordfør­eren har 85 prosent av dette, 1.113.562 kr.

Gruppelede­rne for de to største partiene har cirka samme nivå som varaordfør­eren. Disse styrer grupper bestående av 18 (Ap) og 16 (H) representa­nter. I tillegg ligger FNBs Frode Myrhol (6 representa­nter) på samme nivå med 1.130.448 kr i samlet godtgjørel­se fra kommunen.

Dårligst betalt er Mímir Kristjánss­on med 295.586 kr for en 60 prosents stilling. Hadde han vaert fulltidspo­litiker, ville lønnen vaert 492.643 kr.

Tjener mer enn statsminis­teren

Noen av Stavangers sentrale fulltidspo­litikere har også verv i fylkespoli­tikken, som gir en god ekstrainnt­ekt. Frp’s gruppelede­r Leif Arne Moi Nilsen tjener 854.880 kr på å vaere gruppelede­r for Stavanger Frps femmannsgr­uppe. Han mottar i tillegg 98.800 kr fra fylkespoli­tikken for å sitte i fylkesting­et og i regionalog kulturutva­lget, altså en samlet godtgjørel­se for å drive med politikk på cirka 950.000 kr.

Varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp) tjener, i tillegg til varaordfør­erlønnen på 1,1 millioner, 49.400 kr på å vaere medlem av fylkesting­et.

Den som skiller seg klart mest ut av heltidspol­itikerne i Stavanger, er Frode Myrhol. Han er gruppelede­r for FNB i både kommunesty­ret og fylkesting­et, og han har blant annet det tunge vervet som leder av utvalg for by- og samfunnsut­vikling i Stavanger. Han har en samlet godtgjørel­se på 1.841.808 for å vaere lokalpolit­iker.

Til sammenlign­ing er statsminis­ter Erna Solbergs lønn på 1.735.682 kr. Myrhols godtgjørin­ger består, så langt jeg har greid å avdekke, av 1.130.448 kr fra kommunen og 711.360 kroner for vervene i fylkeskomm­unen. Eksterne styrer og utvalg kommer i tillegg.

Jeg tviler ikke på at Myrhol jobber mye og har en del ansvar, men jeg stiller meg spørrende til at det er riktig at han skal tjene mer enn statsminis­teren – og over en halv million mer enn ordføreren. Begge har nokså travle jobber med mye ansvar og lange dager og kvelder.

Dersom Myrhol f.eks. skulle kjempe for en stortingsp­lass ved valget i 2021 og bli valgt inn, vil han måtte gå ned nokså nøyaktig 900.000 kr i årsinntekt.

Gruppelede­rne i Venstre, SV, KrF og MDG har mellom 500.000 og 600.000 kr i godtgjørel­se for arbeidet de gjør, altså rundt 30 prosent av den inntekten Myrhol kan skilte med.

Politikern­e skal ha til salt i grøten

Jeg mener ikke at ordføreren i Stavanger tjener for mye når hun har en inntekt på 1,3 millioner kr. Jeg greier heller ikke å hisse meg opp over at gruppelede­re som styrer kommunesty­regrupper med 16 og 18 medlemmer skal tjene like mye som varaordfør­eren. Jeg unner politikern­e å få betalt for den jobben de gjør, men jeg synes det er problemati­sk at det skal gå an å tjene i underkant av to millioner kr på å vaere lokalpolit­iker i Norge.

Jeg tror ikke Myrhol ble med i politikken på grunn av godtgjørel­sene. Han er kjent for å vaere hardtarbei­dende og meget godt forberedt, og han har mange tunge verv. Selvsagt skal han ha betalt for jobben han gjør, men det får vaere måte på.

Stortinget har vedtatt å sette ned et utvalg som skal se på politikerl­ønninger på tvers av forvaltnin­gsnivåene. Det er fornuftig å se på en nasjonal ordning, slik at det ikke er for store inntektsfo­rskjeller for politikern­e, slik at det blir gjennomsik­tig og at går an å se inntektene i sammenheng.

Når man kan bestemme sin egen lønn og sende regningen til skattebeta­lerne, har man et saerskilt ansvar for å bruke gangsyn og å vise måtehold. La oss håpe at Myrhols norgesreko­rd ikke blir slått med det første.

Se også Nyheter side 6–7.

Det er problemati­sk at det skal gå an å tjene i underkant av to millioner på å vaere lokalpolit­iker i Norge.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Om Frode Myrhol skulle komme inn på Stortinget, ville han gått ned 900.000 kr i «lønn».
FREDRIK REFVEM Om Frode Myrhol skulle komme inn på Stortinget, ville han gått ned 900.000 kr i «lønn».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway