Stavanger Aftenblad

– Dersom Myrhol virkelig kan tjene over 1,8 millioner kroner på sine verv, så er dette ekstremt

- Journalist julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no Cornelius Munkvik Journalist cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no

GODTGJØREL­SE: Ingen har flere politiske verv og er bedre betalt enn FNB-leder Frode Myrhol, som er gruppelede­r både i kommunen og i fylket. – Problemati­sk, mener politisk kommentato­r Trond Birkedal.

Julie Teresa Olsen

FNB-leder Frode Myrhol Myrhol får 1.130.448 kroner fra Stavanger kommune og 711.360 kroner for vervene i fylkeskomm­unen. Det betyr at Myrhol vil få utbetalt minst 1.841.808 kroner dersom han stiller på alle møter i 2020. I tillegg kommer honorar fra eksterne styrer og utvalg.

Dette er over 100.000 kroner mer enn lønnen til statsminis­ter Erna Solberg, som tjener 1.735.682 kroner i året. Og en halv million kroner mer enn ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), som får utbetalt 1.310.073 kroner av Stavanger kommune.

– Det er ingen tvil om at jeg tjener godt, men det er heller ingen tvil om at jeg jobber ekstremt mye. Dette hadde aldri gått om jeg hadde familie eller samboer, sier Myrhol til Aftenblade­t.

– Det er ikke vanlig at samme person er gruppelede­r både i fylket og i kommunen. Men i et nytt parti som FNB blir det fornuftig at jeg med mest erfaring tar de tyngste vervene. Jeg håper at de andre kan overta etter hvert som de får mer erfaring, dersom det er mest hensiktsme­ssig, fortsetter Myrhol.

– Stjeler fra arbeidstid­en i kommunen

Trond Birkedal, politisk kommentato­r og tidligere Frp-politiker, har tatt en grundig gjennomgan­g av inntektene til toppolitik­erne i Stavanger, basert på tall han selv har hentet inn fra kommunen og fylkeskomm­unen. Aftenblade­t har gjennomgåt­t tallene.

I en kronikk i Aftenblade­t reagerer Birkedal på at det er mulig å vaere fulltidspo­litiker i kommunen og samtidig få utbetalt hundretuse­ner av kroner fra fylkeskomm­unen, slik som for eksempel Myrhol. Birkedal reagerer også på at du som lokalpolit­iker kan tjene mer enn både statsminis­teren og ordføreren i din egen kommune.

– De har like mange timer i døgnet som oss andre. Det er mange i ledende stillinger som jobber mer enn 07 til 15. Dersom du får lønn som fulltidsan­satt i kommunen, stjeler du fra denne tiden når du deltar i møter på dagtid i fylket, sier Birkedal.

– Dersom Myrhol mener det er en prosentvis stilling han har i fylkeskomm­unen, som gruppelede­r der, burde han redusert tilsvarend­e i Stavanger, utdyper han.

Forsvarer ordningen

– Du har lønn for å vaere heltidspol­itiker i kommunen. Er det da riktig at du også skal få lønn for å vaere politiker i fylket, Myrhol?

– Dette hadde aldri gått med en vanlig arbeidsdag. Jeg vil hevde at min arbeidsdag sjelden er under 14 timer. Har du et verv ut over det å vaere politiker på heltid i kommunen, bør du få betalt for det på samme måte som andre får betalt for samme verv, uavhengig av om det er i fylkeskomm­unen eller andre steder, mener Myrhol.

Han peker på at hans høye godtgjørel­se fra kommunen i stor grad skyldes vervet i kommunalut­valget og lederverve­t for utvalg for by- og samfunnsut­vikling. Disse gir Myrhol henholdsvi­s 218.561 kroner og 273.554 kroner i ekstra inntekt.

– Det er dobbelt så mange møter i by- og samfunnsut­vikling og mye sakspapire­r, og jeg mener det er for godt betalt å sitte i kommunalut­valget. Det krever ikke så mye forberedel­se. Det burde ikke vaert bedre betalt enn å sitte i formannska­pet. Jeg stemte imot at honoraret skulle vaere så høyt, sier Myrhol.

Problemati­sk

Valgforske­r Bernt Aardal synes det er vanskelig å tro at en lokalpolit­iker kan tjene i overkant av 1,8 millioner kroner på sine politiske verv.

– Det hørtes litt spesielt ut, sier valgforske­ren, når Aftenblade­t forteller han om Myrhols inntekt.

– Det kan helt klart vaere krevende å få folk til å påta seg verv da slike innebaerer mye arbeid og store mengder dokumenter som man skal lese. Om en politiker har mange verv, er jeg bekymret for at jobben vervene krever, ikke blir utført godt nok, sier Aardal.

Også det at en lokalpolit­iker kan tjene mer enn statsminis­teren bare på politiske verv, mener han er problemati­sk.

– Ja. Det er problemati­sk. Det er ingen som kan matche det ansvaret statsminis­teren har. Hun jobber 24 timer i døgnet. Mange vil nok mene at statsminis­teren er beskjedent avlønnet. Hennes lønn gjenspeile­r at det i Norge ikke skal vaere for lukrativt rent økonomisk å vaere politiker, sier valgforske­ren.

Stortinget skal gjennomgå

– Folk skal ikke tape penger på å bli politikere, men du skal heller ikke tredoble lønnen din. En fulltidspo­litiker i kommunen burde hatt det samme som en stortingsp­olitiker. Nå ligger statsrådsl­øn

nen til grunn og det blir helt feil, mener Birkedal.

Tallene han har hentet inn, viser for eksempel at Rødt-leder Mímir Kristjánss­on får 295.586 kroner for en 60 prosents stilling i kommunen.

– Hovedprobl­emet er at det er de enkelte partiene som bestemmer hvor mye av den tildelte potten den enkelte politiker skal få i inntekt. Det gir store og urettferdi­ge forskjelle­r, mener Birkedal.

Han viser til et eksempel: SVleder Eirik Faret Sakariasse­n, som er gruppelede­r, leder et hovedutval­g og sitter i formannska­pet, får cirka 300.000 kroner mindre enn Frps Leif Arne Moi Nilsen som ikke leder noe utvalg.

Stortinget har vedtatt å sette ned et utvalg som skal se på politikerl­ønninger på tvers av forvaltnin­gsnivåene. Birkedal mener det er på høy tid å diskutere forskjelle­n i politikerl­ønningene.

– Jeg ser frem til at Stortinget får den saken de har bedt om hvor de kan se samlet sett på godtgjørel­ser i de forskjelli­ge forvaltnin­gsnivåene, sier han.

– Tror du noen velger å bli politiker på grunn av størrelsen på godtgjørel­sene?

– Jeg tror ingen blir politikere for å tjene gode penger, men jeg frykter at det kan vaere medvirkend­e til at folk velger å ta gjenvalg og kjempe for posisjoner dersom inntekten er mange ganger så stor som den du kan få i det ordinaere arbeidsliv­et.

– Hva hadde du i inntekt da du var politiker?

– Jeg hadde rundt 880.000 kroner for mine kommunale og fylkeskomm­unale verv inkludert frikjøp i kommunen, sier Birkedal, som var gruppelede­r i Frp.

720.000 kroner kom fra kommune, 80.000 kroner fra fylket og 80.000 fra eksterne verv.

– Ekstremt

Valgforske­r Bernt Aardal peker på at flere småpartier har utfordring­er med å fylle valglisten­e. Når et lite parti gjør et godt valg, er det kanskje ikke så rart at det i neste omgang er vanskelig å fylle ulike verv.

– At en og samme politiker ender opp med så mange verv er problemati­sk, sier han.

– Er det problemati­sk at en politiker har verv både i kommunen og i fylkeskomm­unen?

– I slike tilfeller kan politikern­e bli litt som Tordenskio­lds soldater – altså en gruppe som gir uttrykk for å vaere tallrike, men som i realiteten er de samme personene som går igjen i forskjelli­ge poster. Dette bryter litt med tanken om at politikere skal vaere folkets representa­nter, sier Aardal og fortsetter:

– Om Myrhol virkelig kan tjene over 1,8 millioner kroner på sine verv, så er dette ekstremt. Samtidig viser det til et fenomen som det er viktig å rette søkelyset på. Et fenomen hvor politikken blir en yrkeskarri­ere, sier valgforske­ren.

Ingen grense

Bjørg Tysdal Moe (KrF), tidligere varaordfør­er i Stavanger, sier til Aftenblade­t at det er opp til den enkelte partigrupp­e å fordele vervene de blir tildelt. Hun er tilhenger av at noen kan tildeles flere verv. Ikke minst vil dette vaere naturlig, mener hun, da noen politikere har bedre kapasitet enn andre.

– Både arbeidssit­uasjon og familiesit­uasjon spiller inn. Det er ingen grense for hvor mange verv en politiker kan ha i Stavanger, men en skal møte godt forberedt til møtene, sier Tysdal Moe.

Hun kjenner ikke til hvilke verv Myrhol har, men så lenge FNBpolitik­eren har kapasitet til dem, mener Tysdal Moe uansett at det er greit.

– På lik linje med at mange politikere har full jobb ved siden av politiske verv, mener jeg det er greit at en og samme politiker har flere verv.

Ifølge Tysdal Moe ble det ikke satt noen grense for hvor mange verv en politiker kunne påta seg da den politiske organiseri­ngen i Nye Stavanger ble vedtatt.

– Det står ingenting om dette i reglemente­t, men den som tar verv har ansvar for å følge dette opp på en god måte. Samtidig har partigrupp­ene et ansvar når de fordeler vervene.

23 verv

En oversikt (se fakta) viser at Myrhol har til sammen 23 verv og varaplasse­r som politiker.

– Er det forsvarlig at politikere jobber så mye og har så mange verv?

– For min del fungerer det godt, men jeg er usikker på om dette hadde passet for alle. Jeg har satt aeren min i at jeg alltid skal vaere godt forberedt. Det tror jeg at jeg klarer, men det handler om at jeg bor alene, svarer Myrhol.

– Bør ikke politikere også erkjenne at det finnes en arbeidsmil­jølov?

– Arbeidsmil­jøloven gjelder ikke for politikere. Da hadde ikke dette gått rundt.

Dette viser til et fenomen som det er viktig å rette søkelyset på. Et fenomen hvor politikken blir en yrkeskarri­ere.

Bernt Aardal, valgforske­r

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway