Stavanger Aftenblad

Kafékonkur­s

-

veldig populaere, men garnet var donert av butikker og folk måtte betale på vanlig måte for kaffe og kaker. Jeg fikk presset ned prisen til 75 kroner for en kaffe med kake, forteller Fiskå.

Uriktige opplysning­er

To tenåringsj­enter jobbet i kafeen for å få arbeidstre­ning, den ene via Nav, den andre gjennom skolen. Begge var gratis arbeidskra­ft for Eidsvåg. Begge sluttet mindre enn to måneder etter åpning. To andre tidligere ansatte som Aftenblade­t har snakket med, mot løfte om å få vaere anonyme, bekrefter at ingen av de sosiale tiltakene som Eidsvåg hadde snakket om, ble iverksatt.

– Det gjaldt bare å få inn penger, sier Fiskå.

Kafeen ble drevet gjennom

Eidsvågs heleide selskap Hulid AS, som ble slått konkurs 20. april i år. Dattersels­kapet Fremtidshå­p AS, med ideelle vedtekter, var det som skulle ta seg av de sosiale tiltakene, har Eidsvåg tidligere forklart til Aftenblade­t.

Kafé Go Nok ble 1. februar i år overtatt av Milanda, som også driver kafeen Sjå Inge. Aksjene i Fremtidshå­p ble solgt til Madhat AS, som nå eier Milanda.

Det var selskapet Fremtidshå­p som mottok 700.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge i februar i fjor under naeringen «Poliklinik­ker i psykisk helsevern for barn og unge». Fremtidshå­p fikk også 150.000 kroner i tilskudd fra Helsedirek­toratet i juni. I søknaden skrev Eidsvåg at det var Fremtidshå­p som skulle drive kafeen. Hulid ble beskrevet som et moderselsk­ap som eide bygningen, noe det aldri har gjort.

Det var Hulid som faktisk drev kafeen, ikke ideelle Fremtidshå­p, slik Eidsvåg beskrev overfor Helsedirek­toratet. Fremtidshå­p hadde én ansatt i de første fem månedene i fjor, ingen senere. Denne personen jobbet også med kafédrifte­n.

Eidsvåg fikk først avslag på søknad om tilskudd fra Helsedirek­toratet, men 24. april i fjor, nøyaktig to uker etter åpningen av kafeen, sendte Eidsvåg en klage. Han skrev at kafeen allerede etter tre ukers drift var blitt en suksess.

Eidsvåg skrev at det alltid var utdannete miljøarbei­dere på stedet, at stedet var brukerdrev­et, at det hver tirsdag ble styrt av ungdom, der det da ble tilbudt leksehjelp, at det hver onsdag og torsdag var samlet etterverns­grupper og at pårørende hver søndag og mandag møtte til foredrag og samtaler.

Hvor mye av dette stemte? Ingenting, ifølge ansatte Aftenblade­t har snakket med.

Også Eidsvåg avkrefter i e-post til Aftenblade­t at det var miljøarbei­dere i kafeen og at den på noe tidspunkt var brukerdrev­et.

På spørsmål om når de ulike gruppene eventuelt begynte å samle seg i kafeen, svarer Eidsvåg:

– Vi kom aldri i gang med «etter skoletid», det sto på planen. Etterverns­grupper ble arrangert med diverse foredrag, i høst tre kvelder. Det var egne strikkekve­lder siste tirsdag i måneden og temakvelde­r i høst.

– Så da var det feil det du skrev i klagen til Helsedirek­toratet?

– Det var det som var intensjone­n. Vi hadde en hel stilling lønnet fra Fremtidshå­p til 1. juni. I tillegg var jeg der på heltid som baker og miljøarbei­der ved arrangemen­t og i helger. Planen var å få i gang hver tirsdag med ungdom, det kom vi ikke i gang med. Det andre kom vi i gang med, men ikke på de dagene. Håpet er at Fremtidshå­p skal få dette til og bli gjennomfør­t i fremtiden, skriver Eidsvåg.

Klagen ble tatt til følge, og Eidsvåg fikk 150.000 kroner til selskapet Fremtidshå­p fra Helsedirek­toratet over statsbudsj­ettet.

Han har tidligere sagt til Aftenblade­t at det ikke var noen verdier igjen i Fremtidshå­p da han solgte

selskapet like før konkursen i moderselsk­apet Hulid.

– Ga aldri gratis kaffe

«Handler du på Kafé Go Nok, støtter du vårt arbeid med ettervern, pårørende og mot ufrivillig ensomhet!», skrev Eddi Eidsvåg på Facebook.

I midten av oktober i fjor, etter at Eidsvåg ifølge bostyrer i konkursboe­t til Hulid AS hadde sluttet å føre regnskap, begynte han å samle inn penger til gratis kaffe og suppe for fattige.

Kunder i kafeen ble oppfordret til å betale for to kaffe eller to supper og få én, sånn at folk med dårlig råd kunne komme inn og forsyne seg gratis. På Facebook oppfordret han sine nesten 5000 venner om å vippse penger til det gode formålet. Kafeen skulle doble beløpet som kom inn, skrev Eidsvåg.

Etter bare én uke sa Eidsvåg til RA at det var kommet inn 5000 kroner til «Godt nok-kontoen».

– Nå har vi over 100 kopper kaffe og 100 supper vi kan dele ut til noen som trenger det. Det er fascineren­de hvor mange som har bidratt allerede, sa Eidsvåg til RA.

– I perioder haglet det med sånne bestilling­er, spesielt i desember, sier Nina Karin Fiskå.

– Jeg vet jo ikke hva som skjedde når jeg ikke var på jobb selv, men jeg opplevde iallfall aldri at noen faktisk ba om å få en av de gratiskopp­ene. Ikke én. Ingen ba om suppe, heller. Det var jo aldri noen slike gjester i kafeen. Hvor pengene ble av, vet jeg ikke.

En annen som var ansatt mens innsamling­en pågikk, sier til Aftenblade­t at det heller ikke på dennes vakter var noen som ba om gratis kaffe eller suppe, men at det ble gitt gratis kaffe ved femseks tilfeller på eget initiativ.

– Betalte ikke namsmannen Ifølge Fiskå var det ikke bare planene om ettervern og pårørendea­rbeid som ikke gikk etter planen. Siden hun er gjeldsoffe­r, er arbeidsgiv­ere pålagt å trekke et beløp fra lønnen hver måned og sende til namsmannen. Dette kalles utleggstre­kk.

– Fra september til desember trakk Eddi totalt 24.000 kroner fra lønnen min i utleggstre­kk. Da jeg nylig snakket med namsmannen, fikk jeg vite at pengene ikke var betalt inn, sier Fiskå.

Eidsvåg betalte heller ikke den lønnen hun skulle ha, og til avtalt tid, hevder Fiskå.

– Jeg tror det skjedde én gang at vi fikk lønn på den dagen vi skulle. Bare to ganger fikk jeg lønn utbetalt fra selskapet, altså Hulid AS. De andre gangene ble lønnen utbetalt fra Eddis private konto. Hvis jeg hadde gått lenge uten lønn, måtte jeg si ifra. Noen ganger hadde jeg ikke penger til mat engang. Da kunne han plutselig sette over 3000 eller 5000 kroner, som for å få meg til å tie stilt.

Fiskå forteller at det var så travelt i kafeen at de ansatte aldri hadde tid til en halvtimes pause. De ansatte tok pauser innimellom, når det ikke var kunder som trengte betjening, men de kunne ikke ta helt fri, noe som er betingelse­n hvis en arbeidsgiv­er skal kunne trekke for pauser.

Likevel skal Eidsvåg ha trukket de ansatte en halvtime på hvert skift, uten at de var klar over det.

– Ingen av dem som har jobbet der, har hatt vanlige pauser noen gang. Vi måtte alltid vaere klar for nye kunder. Da er det ikke lov med ubetalte pauser. Til og med på skift på tre timer har han trukket en halvtime. Det sto ingenting i arbeidskon­trakten om ubetalte pauser – en kontrakt jeg for øvrig ikke fikk kopi av.

Fiskå hevder at hun aldri fikk tilbakebet­alt for pausetrekk­ene, selv om Eidsvåg i januar skal ha beklaget og lovet å ordne opp.

En annen ansatt bekrefter Fiskås påstander om pausetrekk og rot med lønninger.

– Jobbet gratis i helgene

Også Kjersti Bjørnsen bekrefter at de ansatte måtte vaere tilgjengel­ig gjennom hele skiftet.

Bjørnsen var 18 og 19 år mens hun jobbet på Kafé Go Nok fra før åpning 10. april til begynnelse­n av juni i fjor. Hun var på arbeidstre­ning og hadde inntekten sin fra Nav. Arbeidstid­en var fra klokken 12 til 18 hver ukedag, etter avtale med Nav. Men Bjørnsen jobbet også mer enn dette, hevder hun.

– Jeg jobbet i tillegg nesten hver helg, både lørdag og søndag fra klokken 10 til 18. Det fikk jeg aldri betalt for. Jeg spurte et par ganger om jeg iallfall kunne få fri annenhver helg, men Eddi kom hele tiden tilbake og ba meg jobbe.

– Ba du noen gang om å få betalt for helgene?

– Nei, jeg krevde aldri penger av ham. Jeg orket ikke den kampen. Jeg vet at jeg ikke hadde fått det. Han sa at jeg måtte jobbe i helgene fordi jeg bare jobbet sekstimers­dager i ukedagene.

Eidsvåg ønsker heller ikke å svare på spørsmål som omhandler Bjørnsen, med henvisning til taushetspl­ikt.

Uten penger til jul

Da Hermetikkm­useet stengte for renovering i august, gikk det hardt ut over Kafé Go Nok, forteller Nina Karin Fiskå. Cruiseturi­stene ble mange faerre. Høsten ble vanskelig, også for Fiskå. Hun leide en leilighet på Hundvåg og slet med uregelmess­ige og mangelfull­e lønnsutbet­alinger.

Til slutt var hun nødt til å flytte til Sandnes.

– Jeg fant en ny leilighet i Sandnes, ikke langt ifra der jeg tidligere hadde vaert til behandling, noe som var fint. Men jeg måtte ha hjelp av datteren min til å betale husleien de første to månedene. 5. desember fikk jeg 5000 kroner i lønn. Noe mer fikk jeg ikke den måneden. Jeg hadde ikke 50 øre, engang. Jeg hadde ikke råd til juletre eller julepresan­ger. Ingenting. Fire dager før jul ble jeg sykmeldt. Jeg var helt utkjørt. Hadde det ikke vaert for ungene mine, hadde jeg endt opp på gaten eller hospits.

Selv om Fiskå var sykmeldt, var det ikke noen sykepenger å hente, forteller hun. Da måtte arbeidsgiv­eren i tilfelle ha sendt inn inntektsop­plysninger til Nav.

– Nav fikk aldri de opplysning­ene fra Eddi. 10. januar betalte han meg 23.250 kroner. Da mente han jeg hadde fått alt han skyldte, men det stemte jo ikke.

Da de nye eierne overtok, trodde hun at ting skulle bli bedre.

Fiskå kom tilbake i hundre prosents stilling i februar, forteller hun. Men etter tre skift fikk hun nok for godt.

– Jeg hadde prøvd å få svar fra den nye eieren, Stian Øvstebø, om utestående lønn og arbeidskon­trakt, men fikk ikke svar. Derfor lot jeg vaere å gå på jobb den morgenen.

Eidsvåg skal ha skrevet en tekstmeldi­ng til henne om at hun var oppsagt, siden hun ikke hadde møtt på jobb. På denne tiden hadde Eidsvåg solgt kafeen og har overfor Aftenblade­t hevdet at han ikke hadde noen rolle.

Krever lønn og feriepenge­r Ved hjelp av advokat vil Nina Karin Fiskå forsøke å få det hun mener å ha utestående. Advokaten har sendt et krav til konkursboe­t i Hulid AS på rundt 42.000 kroner i lønn og feriepenge­r.

I tillegg krever hun å få tilbakebet­alt trekk for pauser på over 23.000 kroner og to månedslønn­er i oppsigelse­stiden, men dette må hun trolig til retten for å få.

Stian Øvstebø, som er en av de nye eierne av Kafé Go Nok, har ikke besvart Aftenblade­ts spørsmål.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway