Stavanger Aftenblad

– Jeg føler meg utnyttet av Eddi Eidsvåg

- Journalist jone.ostebo@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Nina Karin Fiskå (52) hevder at det aldri eksisterte noe opplegg for ettervern og pårørendea­rbeid på Kafé Go Nok, og at eier Eddi Eidsvåg drev henne inn i et økonomisk uføre. Eidsvåg sier han har taushetspl­ikt og derfor ikke kan svare.

Jone Østebø

Nina Karin Fiskå er tilbake i Øvre Strandgate i Gamle Stavanger. Hun kikker inn vinduene i det mørklagte kafélokale­t. Kafé Go Nok var arbeidspla­ssen hennes fra april i fjor og til februar i år. Hun er den som har vaert ansatt lengst i kafeen.

Nå mottar Fiskå sosialhjel­p. 6600 kroner i måneden pluss husleie.

Hun forteller at hun ikke har rett på dagpenger fordi hun ikke har noen arbeidskon­trakt å vise fram, og Nav ikke har mottatt verken inntektsop­plysninger eller skriftlig oppsigelse fra selskapet bak kafeen.

– Jeg føler meg utnyttet. Eddi Eidsvåg trampet på meg. Jeg er sjokkert over at et menneske kan vaere så utspekuler­t, sier Fiskå.

Eddi Eidsvåg ønsket ikke å stille til intervju med Aftenblade­t i forbindels­e med denne artikkelen, verken ved møte eller over telefon. Han har bedt om å få svare skriftlig på spørsmål tilsendt på e-post. Aftenblade­t har sendt Eidsvåg 14 spørsmål som dekker alle Fiskås uttalelser, men Eidsvåg ønsker ikke å svare.

– Av hensyn til taushetspl­ikt i personalsa­ker kan jeg og vil ikke uttale meg om disse sakene, skriver Eidsvåg.

Fiskå har fritatt Eidsvåg fra taushetspl­ikt, i tilfelle det finnes noen, men Eidsvåg ønsker ikke å svare. Han svarer heller ikke på hvorfor han mener han har taushetspl­ikt.

Skiftet jobb etter 17 år

Fiskå hadde jobbet 17 år på Lura Turistheim, ti av dem som kafésjef, da Eidsvåg en dag kom inn og tilbød henne jobb i en ny kafé han skulle starte i Stavanger.

Da jobbet hun bare 50 prosent, resten sykmeldt, etter å ha gått på en smell og vaert helt sykmeldt i ti måneder.

Fiskå tente på Eidsvågs planer om en kafé litt utenom det vanlige. Dette skulle vaere et møtested for dem som hadde slitt med rus og psykiske problemer, deres pårørende og folk som var ensomme.

Kafeen fikk navnet Kafé Go Nok, som spilte på Eidsvågs mantra i Pøbelprosj­ektet, om at alle er gode nok.

Da kafeen i Gamle Stavanger åpnet før påske i fjor, var Fiskå med i full stilling. Lønnen var 205 kroner i timen.

Medieomtal­e sørget for litt blest. Og et par uker etter åpning kom selveste statsminis­ter Erna Solberg med følge og hadde direktesen­ding på Facebook fra kafeen. Eidsvåg, landskjent for sitt sosiale entreprenø­rskap gjennom en halv mannsalder, fikk fortelle om det som var viktig i kafeen – ettervern, pårørendea­rbeid og kamp mot ensomhet.

Fiskå forteller om travle dager i kafeen, spesielt med mange cruiseturi­ster. Den lå godt plassert – rett over gaten for Hermetikkm­useet, et yndet sted for turistene. Dagsomsetn­ingen de første månedene lå mellom 10.000 og 15.000 kroner, ifølge Fiskå.

Men hvor ble det av ettervern og pårørende?

– Det var store planer, men ingenting ble gjennomfør­t fra Eidsvågs side. Jeg arrangerte noen strikkekve­lder sist høst, som ble

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway