Stavanger Aftenblad

Bilfører hadde over 4 i promille

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

RETTEN: Selv hevder tiltalte at han drakk alkohol først etter at han hadde kjørt inn i en annen bil.

En 56 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for å ha kjørt bil i alkoholpåv­irket tilstand. Blodprøver tatt av tiltalte én time etter kjøringen viste at han da hadde en alkoholkon­sentrasjon på 4,04 promille i blodet.

Under rettssaken erkjente tiltalte delvis straffskyl­d. Han nektet for at han hadde kjørt med promille, men erkjente at han hadde drukket etter å ha kjørt inn i en annen bil på en parkerings­plass.

Det er straffbart å innta alkohol i løpet av timene etter at du har vaert involvert i kjøring som kan bli gjenstand for etterforsk­ning.

Samstemte vitner

I dette tilfellet er imidlertid ikke retten i tvil om at iallfall en del av alkoholen ble drukket før trafikkuhe­llet. I den enstemmige dommen står følgende:

«Selv om retten ikke kan utelukke at tiltalte inntok alkohol etter påkjørsele­n, finner ikke retten det troverdig at tiltalte skal ha rukket å oppnå en promille på 4,04 i løpet av de få minuttene fra han satte seg i bilen etter påkjørsele­n, og til politiet ankom stedet.»

Retten merker seg også vitners beskrivels­er av 56-åringen. Disse er samstemte om at tiltalte virket beruset rett etter uhellet.

Politibetj­enten som snakket med tiltalte fem minutter etter dette, sa i retten at mannen bak rattet var «dritings». Da politimann­en fikk tiltalte ut av bilen igjen, skal 56-åringen ha hatt problemer med å stå oppreist.

Fant vodkaflask­e

Til politibetj­enten skal tiltalte også ha erkjent å ha drukket før kjøringen fant sted. I bilen lå det en nesten tom halvliterf­laske vodka.

At tiltalte i retten forklarte at det ikke var slik, og at alt ble drukket etter kjøring, tror verken rettens leder eller de to meddommern­e på. I dommen omtales denne forklaring­en som oppkonstru­ert og «uforenlig med det øvrige bevisbilde­t».

Retten viser også til at blodprøver tatt en time etter den første blodprøven viser at tiltaltes promille da var på vei ned.

Ifølge Folkehelse­institutte­t kan promille over 3 vaere dødelig (se faktaboks). 56-åringens promille var altså over 4.

Uten gyldig førerkort Angående straffutmå­lingen viser retten til at kjøring med promille over 1,5 som hovedregel straffes med ubetinget fengsel og bot. Blant flere straffskje­rpende moment i saken er 56-åringens svaert høye promille.

Retten merker seg også at kjøringen fant sted en lørdag formiddag når det er mange andre trafikante­r på veien. Tiltalte kjørte flere kilometer, og kjøringen endte i et trafikkuhe­ll.

Påtalemynd­igheten la ned påstand om at tiltalte må dømmes til 30 dagers ubetinget fengsel. Retten mener at forholdet kvalifiser­er til 35 dagers fengsel, men kommer til at 30 dager er riktig fordi saken har rukket å bli gammel før dom blir avsagt. Kjøringen fant sted så tidlig som i mars 2019.

56-åringen har aldri hatt norsk sertifikat. Han dømmes derfor også for kjøring uten gyldig førerkort.

I tillegg til den ubetingede fengselsst­raffen, dømmes tiltalte til å betale 20.000 kroner i bot. Han ilegges også en sperrefris­t for å ta sertifikat­et. Sperrefris­ten settes til 2 år og 6 måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway