Stavanger Aftenblad

NVE: Vannføring på gult nivå i Trøndelag og Nord-Norge

-

VAERET: Målinger viser at det er vannføring på gult nivå i flere elver i Trøndelag og NordNorge, men vaerutvikl­ingen de neste dagene er gunstig for å unngå skadeflom

– For de naermeste dagene ser vaerutvikl­ingen fortsatt gunstig ut for å unngå stor skadeflom, sier vakthavend­e hydrolog Elise Trondsen i Norges vassdrag- og energidire­ktorat (NVE) i en pressemeld­ing.

Snøsmeltin­gen har kommet i gang i moderat tempo mange steder, og det har vaert lite nedbør og kaldt om natta, selv om det er ordentlig varmt om dagen i fjellet i helgen

Flere målestasjo­ner viser at det nå er flomvannfø­ring på gult nivå både i indre Trøndelag, i Nordland, i Troms og i Øst-Finnmark.

Mandag kveld ventes det at vannføring­en i enkelte elver i indre strøk av Trøndelag kan nå oransje nivå. I resten av fylket, samt Nord-Norge og nord i Østerdalen er det ventet fortsatt stor vannføring denne uka.

I Sør-Norge er det med nåvaerende prognoser ventet vannføring­er i underkant av gult nivå i de fleste elvene i SørNorge de naermeste dagene.

Dette kan imidlertid endre seg raskt dersom det kommer høyere temperatur­er eller mer nedbør enn hva prognosene nå indikerer, ifølge NVE.

Vannmetnin­gsgraden i bakken øker i takt med snøsmeltin­gen. Dette gir økende fare for sørpeskred, jord- og flomskred langs bekker og i skråninger der snøen smelter.

– Med høye temperatur­er og økt snøsmeltin­g øker faren for sørpeskred, jord- og flomskred langs bekker og i skråninger der snøen smelter sier vakthavend­e jordskredv­akt Graziella Devoli i NVE.

– Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring, oppfordrer hun. (NTB)

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Vil du bade i god temperatur, bør du skynde deg.
KRISTIAN JACOBSEN Vil du bade i god temperatur, bør du skynde deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway