Stavanger Aftenblad

68 alvorlige avvik i helsesekto­ren i Sandnes

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: I 2019 ble det meldt inn 68 alvorlige avvik i helsesekto­ren i Sandnes kommune. – Det er en utfordring at noen fortsatt kvier seg for å skrive avvik, sier Siri Rugland Ree, hovedtilli­tsvalgt Sykepleier­forbundet i Sandnes.

Julie Teresa Olsen

I 2019 behandlet Sandnes kommunes kvalitetsu­tvalg 68 alvorlige avvik og hendelser. Alvorlige avvik er så alvorlige at de kunne ha ført til eller har ført til betydelig skade.

De mest alvorlige avvikene gjelder: y Vold og trusler y Truende adferd y Utagerings­problemati­kk y Medikament­feil (gitt feil

medisin eller glemt å gi) y Fall y Prosedyrer (svikt ved utførsel) Til sammenlign­ing ble det registrert 82 alvorlige avvik i helsesekto­ren i Stavanger kommune i fjor.

– 68 alvorlige avvik er akseptabel­t i en så stor organisasj­on. I tillegg vet vi at noen av disse er dobbeltreg­istrerte og det er heller ikke alle 68 som er alvorlige avvik. Noen skulle vaert justert ned til middels alvorlighe­tsgrad. Vi har faerre alvorlige avvik enn i 2018 og 2017. Det er vi fornøyd med, sier kommunalsj­ef Elin Selvikvåg.

I 2018 var 73 av 4124 avvik gradert som alvorlige, i 2017 var tallet 193 av 4016 avvik. Totalt ble det meldt inn 4784 avvik i 2019. 3874 ble kategorise­rt som lav og 842 som middels og 68 av dem som alvorlige.

Flere avvik

– Vi har sett en gradvis økning i meldte avvik etter at vi innførte nytt elektronis­k avvikssyst­em for hele kommunen i 2016. Dette er positivt. Virksomhet­ene har arbeidet med å øke bevissthet om bruk av avviksrapp­ortering, gradering av alvorlighe­tsgrad, beskrivels­e av hendelser og behandling av avvikene, sier Selvikvåg.

De fleste alvorlige avvik, 23 totalt, ble meldt hos enhet for hjemmetjen­este og rehabilite­ring.

Hovedtilli­tsvalgt for Sykepleier­forbundet i Sandnes, Siri Rugland Ree, forteller at holdningen til å skrive avvik har endret seg.

– Før var det en oppfatning om at avvik var en ripe i lakken for leder eller avdeling, men slik er det ikke lenger. Ledere og ansatte forstår at registreri­ng av avvik gir en mulighet til forbedring. Meldekultu­ren har blitt mye bedre fordi ledere har hatt et stort fokus på dette de siste årene, sier Ree.

Men meldekultu­ren kan fortsatt bli bedre.

– Det er en utfordring at noen fortsatt kvier seg for å skrive avvik. Noen ganger er det så travelt at folk ikke rekker å spise lunsj. Da blir det fort at de heller ikke tar seg tid til å skrive avvik. Ledelsen må legge til rette for at alle ansatte faktisk har tid til å skrive avvik, sier hovedtilli­tsvalgt.

– Det er viktig å skrive avvik for å synliggjør­e at vi trenger ekstra ressurser, enten det gjelder flere ansatte eller ekstra utstyr. I en trang kommuneøko­nomi er det viktig å synliggjør­e konsekvens­en av at vi er få ansatte, understrek­er Ree.

Vil få flere til å melde

Avvik blir brukt som et viktig ledd i forbedring­sarbeidet i kommunen.

– Den største utfordring­en er å ha god oversikt over avvikene slik at vi kan gjøre de rette prioriteri­ngene når det gjelder forbedring­sarbeid. Det er viktig at ansatte opplever at avvikene blir fulgt opp med tiltak. Det stimulerer igjen til at vi får til en god meldekultu­r, sier Selvikvåg.

Ifølge kommunalsj­efen har kommunen jobbet mye med å fremme en god kultur for å melde avvik.

– Vi presiserer ofte at det er viktig å melde avvik slik at vi kan forbedre oss og justere tjenestene, sier Selvikvåg.

Hun mener de ansatte er flinke til å melde avvik, men tror noen ganger tidspress gjør at det er vanskelig å prioritere.

– Er det vanskelig å få ansatte til å rapportere avvik?

– Jeg oppfatter ikke at dette er vanskelig. Utfordring­en er vel heller mer at det av og til kan vaere vanskelig å prioritere i en travel hverdag.

– Hvordan følger dere opp alvorlige avvik?

– Alvorlige avvik følges opp av leder, meldes i avvikssyst­emet til kommunen og tas videre opp i kvalitetsu­tvalg og kommunens arbeidsmil­jøutvalg alt etter om det er et kvalitetsa­vvik eller HMS avvik. Eventuelle forbedring­stiltak iverksette­s.

Kvalitetsu­tvalget i Stavanger leverte i 2019 en rapport til utvalg for helse og velferd. Det ble ikke gjort i Sandnes.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kommunalsj­ef Elin Selvikvåg er fornøyd med at ansatte har blitt flinkere til å melde avvik.
KRISTIAN JACOBSEN Kommunalsj­ef Elin Selvikvåg er fornøyd med at ansatte har blitt flinkere til å melde avvik.
 ??  ?? Siri Rugland Ree, hovedtilli­tsvalgt Sykepleier­forbundet i Sandnes.
Siri Rugland Ree, hovedtilli­tsvalgt Sykepleier­forbundet i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway