Stavanger Aftenblad

Full rulle og optimisme i «Sørlandsby­en på Vestlandet»

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Egersund har lenge vaert en turistmagn­et før jul, men sommeren har vaert litt uforløst for «Sørlandsby­en på Vestlandet». Nå har 222-åringen Egersund lansert den mest ungdommeli­ge sommerpakk­en på år og dag.

Arnt Olav Klippenber­g

Det har aldri manglet turister i Egersund. Iallfall ikke før jul, men det skjer noe rart så snart grensa mellom Sørlandet og Vestlandet krysses. Egersund ligger på ingen måter tilbake for de klassiske sørlandsby­ene. Størrelsen, beliggenhe­ten, skjønnhete­n og gjestfrihe­ten er der. Likevel velger langt flere å feriere i småbyer som kan klistre merkevaren «Sørlandet» på markedsfør­ingen sin. Det har fått Egersund til å børste støv av et gammelt slagord. «Sørlandsby­en på Vestlandet».

Sørlandet

Anne Vigdis Ellingsen kan kalles turistsjef selv om hun egentlig er leder i Eigersund naering og havn. Turistsjef Ellingsen bruker «Sørlandsby­en på Vestlandet» flittig i samtalen med Aftenblade­t. Det er tydelig at turist-Egersund har oppdaget at byen ligger nesten på Sørlandet. Hvis folk hadde hørt på Vilhelm Krag, dikteren som fant opp «Sørlandet» i 1898, hadde Egersund vaert en selvskreve­n sørlandsby.

Turistnaer­ingen i Egersund har selvsagt merket krisen, men det er likevel påfallende å se vitalitete­n og samholdet som dukker opp når det virkelig gjelder.

– Nå er alle sammen. Vi må gjøre hverandre gode. Alle drar det samme lasset, sier Juste Druskinien­e, som jobber med turisme i Magma Geopark.

Våtdrakt

Kjetil Bentsen peker på Anne Vigdis Ellingsen mens det nye samholdet lovprises. Den nye lederen i Eigersund naering og havn har nemlig klart underet å få alle til å ville det samme. Derfor flytter nå turistinfo­rmasjonen inn i den gamle slakterbut­ikken til Grøsfjeld. Samtidig flytter Kjetil Bentsen og Jonas Hovland i Coastal Adventures inn i de samme lokalene. I sommer vil du derfor kunne se turister i våtdrakt sprade rundt i sentrum med en kajakk mellom seg. – Vi tilbyr aktivitete­r. Det har tatt helt av. Allerede renner det inn med bestilling­er, forteller han og røper en liten hemmelighe­t. De skal tilby rappelleri­ng fra vindmøllet­årnet på Langholmen.

– Vi burde hatt samme tilbudet fra Eigerøy fyr, sier Juste Druskinien­e.

Våken by

En gang for mange år siden kalte en stavangerj­ournalist Egersund for en by som blunder. Hvis den samme journalist­en hadde våget seg til Egersund i sommer, hadde han bråvåknet.

– Coasteerin­g er en ny måte å oppleve kystlandsk­apet på. Det er både for våghalser og for folk som ikke er det, men som vil oppleve mestringsf­ølelse, sier Bentsen.

Turistsjef Ellingsen forteller at aktørene i år har klart å enes om fire fyrtårn som skal markedsfør­e pakken Egersund.

– Det var lett å bli enige om Trollpikke­n, turstien langs Norda Sundet mellom Hellvik og Egersund, Eigerøy fyr og koselige Egersund by.

Trehusbyen

Av disse fire ender de tre turistvert­ene opp med å fremheve sentrum som det absolutt største fortrinnet til Egersund.

– Det finnes ikke mange småbyer igjen der det går an å rusle i trivelige handelsgat­er med butikker som har det lille ekstra som skiller dem ut fra kjedene, sier Ellingsen.

Mens Aftenblade­t snakker med turistvert­ene, går direktør Geir Sølve Sleveland på Grand hotell rundt og gliser i bakgrunnen. Han har nemlig et par gode turistnyhe­ter på lur i en tid der slike ikke akkurat hoper seg opp i mediene.

– Sykkelruta fra Egersund og over Jaeren har slått skikkelig an. I tillegg renner det inn med bestilling­er via en kampanje der DNB betaler 1000 kroner av regningen til folk som vil bo hos oss på Grand hotell. Jeg har tro på at dette blir en riktig fin sommer, sier han.

 ?? KETIL BENTSEN ?? Jonas Hovland og Kjetil Bentsen i Coastal Adventures har allerede en lang bestilling­sliste for sommeren 2020.
KETIL BENTSEN Jonas Hovland og Kjetil Bentsen i Coastal Adventures har allerede en lang bestilling­sliste for sommeren 2020.
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Juste Druskinien­e, til høyre, jobber med turisme i Magma Geopark. I sommer flytter turistinfo­rmasjonen hit, til den ikoniske, men dessverre nedlagte slakterbut­ikken Grøsfjeld. Kjetil Bentsen og Anne Vigdis Ellingsen vurderer seriøst å ta opp igjen salget av de berømte fleskepann­ekakene som lever videre hos Berentsen Brygghus.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Juste Druskinien­e, til høyre, jobber med turisme i Magma Geopark. I sommer flytter turistinfo­rmasjonen hit, til den ikoniske, men dessverre nedlagte slakterbut­ikken Grøsfjeld. Kjetil Bentsen og Anne Vigdis Ellingsen vurderer seriøst å ta opp igjen salget av de berømte fleskepann­ekakene som lever videre hos Berentsen Brygghus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway